Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ πώς τα Capital Controls μετέτρεψαν την Βουλγαρία σε... "θησαυροφυλάκιο" των Ελλήνων - Λεφτά κι επιχειρήσεις πέταξαν στους γείτονες

ΔΕΙΤΕ πώς τα Capital Controls μετέτρεψαν...

Εκτενές δημοσίευμα του Der Spiegel

Σε θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας έχει μετατραπεί η Βουλγαρία μετά την επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Οι Έλληνες αφήνουν την εύκολη λύση του στρώματος μίας και κυκλοφορούν και ληστές και μεταφέρουν τα χρήματα τους στις βουλγάρικες τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική χώρα.

«Οι αυστηροί έλεγχοι που προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση, οδηγούν σε μαζική έξοδο προς τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.», γράφει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η φωνή από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής σύνδεσης είναι ευγενική», γράφει ο αρθρογράφος Γιώργος Χρηστίδης, κάτοικος Θεσσαλονίκης: «Για τους Έλληνες πολίτες είναι πολύ απλό να ανοίξουν σε εμάς λογαριασμό σε ευρώ ή σε βουλγαρικά Λεβ. Πρέπει απλώς να επισκεφθούν ένα από τα υποκαταστήματά μας και να δείξουν μία ταυτότητα ή ένα διαβατήριο». Αυτό λέει μία υπάλληλος της θυγατρικής της Unicredit, της Βulbank, μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Βουλγαρίας, στη Σόφια όταν εκείνος τηλεφωνεί.

Σε άψογα Αγγλικά, εξηγεί ότι το άνοιγμα ενός λογαριασμού χρειάζεται μόνο μερικές ώρες. Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet είναι απ' ευθείας δυνατές με υπολογιστή ή smartphone και η κάρτα ηλεκτρονικών πληρωμών εκδίδεται εντός πέντε ημερών.

Ο συντάκτης του άρθρου λέει μάλιστα πως η υπάλληλος τον ενημερώνει ότι δεν χρειάζεται καν να ταξιδέψει μέχρι τη Σόφια για να κινήσει τις διαδικασίες, αλλά αρκεί να πάει στο Σαντάσκι, μία πόλη που συναντά κανείς μόλις 20 χλμ αφού περάσει τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό με την οδηγία περί περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων ορίζεται ότι αν κάποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό έχει το δικαίωμα ανάληψης 2.000 ευρώ. «Αν λοιπόν κανείς μέσα σε μία εβδομάδα κάνει τη μικρή διαδρομή προς το Σαντάσκι μία φορά τη μέρα, μπορεί να βγάλει 14.000 έξω – κι αυτό τελείως νόμιμα», γράφει το Spiegel.

Το περιοδικό εξετάζει και την περίπτωση των επιχειρήσεων που μεταφέρονται στην Βουλγαρία, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της γειτονικής χώρας. «Ενώ στην Ελλάδα η φορολογία για τις επιχειρήσεις φτάνει το 29%, η Βουλγαρία προσελκύει επενδύσεις με φορολογία 10% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μία ελληνική επιχείρηση μπορεί να ανοίξει θυγατρική στη γειτονική χώρα», γράφει..

Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτό μετατρέπεται σε ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτιμά το γερμανικό έντυπο.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Krasen Stanchev του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά έχουν επενδύσει 4,5-5 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία. Υπολογίζει επίσης ότι μέχρι και 60.000 Έλληνες έχουν ανοίξει αυτόν τον καιρό λογαριασμό σε μια βουλγαρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις