Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πριν 23 χρόνια τέτοιες μέρες έσβησε η Τζένη Καρέζη - Στο θέατρο της την περίοδο που ήταν άρρωστη, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά

Πριν 23 χρόνια τέτοιες μέρες έσβησε η Τζ...

Για χάρη της Καρέζη, οι τεχνίτες το επισκεύασαν μέσα σε 11 μέρες όταν οι μελέτες έλεγαν ότι θα χρειαζόταν 18 μήνες

Σε μία άγνωστη πτυχή της καλλιτεχνικής πορείας της αξέχαστης πρωταγωνίστριας Τζένης Καρέζη και του συζύγου και συμπρωταγωνιστή της Κώστα Καζάκου, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσίασε η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του mihanitouxronou.gr που βρήκαμε στη σελίδα στο facebook της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου στο θέατρο της Καρέζη, στην οδό Ακαδημίας κοντά στη Βουλή και την πλ. Συντάγματος, λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά. Λέγεται πως μαζεύτηκαν όλοι οι τεχνικοί του θεάτρου και έκαναν το ακατόρθωτο. Για χάρη της Τζένης Καρέζη, το επισκεύασαν μέσα σε μόλις 11 μέρες όταν οι μελέτες έλεγαν ότι θα χρειαζόταν 18 μήνες.

Η Τζένη Καρέζη (το πραγματικό της όνομα ήταν Καρπούζη και καταγόταν από την πλευρά της μητέρας της από το γειτονικό Αίγιο) και ο Κώστας Καζάκος, εκτός από τον κινηματογράφο, μέσω του οποίου έγιναν ευρέως γνωστοί, υπηρέτησαν με συνέπεια το θέατρο. Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά τους ήταν να αποκτήσουν τη δική τους θεατρική στέγη για να διασφαλίσουν την καλλιτεχνική τους αυτονομία, το οποίο και έγινε πραγματικότητα το 1978. Στις 17 Νοεμβρίου έκαναν εγκαίνια στο θέατρο «Αθήναιον» όπως λεγόταν, με το έργο «Πολίτες Β΄ κατηγορίας». Από την πρεμιέρα δεν έλειπε, το αντίπαλο δέος της Τζένης Καρέζη, η αλησμόνητη εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στο «Αθήναιον» όπως ανέφερε η «Μηχανή του χρόνου» του δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου, η Καρέζη ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους και εισέπραξε αποθεωτικές κριτικές. Τα μεγαλύτερα έργα που ανέβασε μαζί με τον Καζάκο ήταν, «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», «Έντα Γκάμπλερ», «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ. Τη σεζόν που παιζόταν ο Βυσσινόκηπος, η Τζένη Καρέζη αρρώστησε.

Στην τελευταία παράσταση πριν φύγει για μια δύσκολη επέμβαση στο Λονδίνο, ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, χωρίς να γνωρίζει τίποτα. «Ήταν το θέατρο κατάμεστο. Παντού κόσμος, ακόμα και στα σκαλάκια. Λες και ήξερε ο κόσμος, ότι θα διακόπταμε εκείνη τη μέρα. Και έγινε μια παράσταση εκείνο το βράδυ σαν να αποχαιρετούσε ο κόσμος τη Τζένη λες και ήξερε ότι κάτι συμβαίνει. Κανείς δεν το ήξερε. Ούτε καν οι συνάδελφοι είχαν πάρει είδηση. Κι όμως έγινε χαμός από συγκίνηση. Ένας πανζουρλισμός, που δεν είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε ο Κώστας Καζάκος στη «Μηχανή του Χρόνου».

Το 1989 η Καρέζη αν και είχε διαγνωστεί με καρκίνο, επανήλθε στο θέατρο. Οι δικοί της άνθρωποι αλλά και οι συνεργάτες της, θαύμαζαν το πείσμα της. Η ηθοποιός εκείνη τη χρονιά δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα. Το αγαπημένο της θέατρο «Αθήναιον» που ένιωθε σαν δεύτερο σπίτι της έπιασε φωτιά και καταστράφηκε.

Ο θεατρικός παραγωγός και επιχειρηματίας, Γιώργος Λεμπέσης, συνεργάτης τότε της πρωταγωνίστριας, ο οποίος επίσης έχει φύγει από τη ζωή, είχε περιγράψει τα γεγονότα της πυρκαγιά στο «Αθήναιον». «Το Αθήναιον τότε συστεγάζοταν με ένα παιδικό θέατρο. Από το παιδικό ξεκίνησε η φωτιά. Δεν πρόσεξε κάποιος εκεί, άφησε μια λάμπα να εφάπτεται σε ένα πανί και η λάμπα σιγά σιγά έβγαλε φωτίτσα στο πανί και το πανί παρακάτω και το θέατρο λαμπάδιασε. Μου τηλεφωνούν ο πεθερός μου απέναντι από το μαγαζί ότι το θέατρο καίγεται. Όταν έφτασα γινόταν χαμός. Πυροσβεστική, οχήματα, ούτε να πλησιάσεις σε αφήναν. Απέξω στη γωνία θυμάμαι τον Τσακίρογλου να κλαίει, τον είχα και έπαιζε εκεί με τον Παπαμιχαήλ και την Χατζηαργύρη στην παράσταση ο «Αμπιγιέρ». Έγιναν οι μελέτες και μας είπαν ότι θέλουν 1,5 χρόνο για να παραδώσουν ξανά το θέατρο όπως ήταν».

Ο Τύπος της εποχής δημοσίευσε φωτορεπορτάζ από το Αθήναιον. Ο Γιώργος Λεμπέσης βλέποντας την απελπισία της Καρέζη και ξέροντας ότι κινδύνευε να χαθεί η σεζόν, της υποσχέθηκε ότι θα έφτιαχνε το θέατρο μέσα έντεκα ημέρες. Η ηθοποιός δεν τον πίστεψε αλλά ο Λεμπέσης είχε κάνει αναλυτική μελέτη των εργασιών πριν δώσει την υπόσχεσή του και υπολόγιζε σε όλο το ελληνικό θέατρο. Έτσι, σύμφωνα με μαρτυρία του Κώστα Καζάκου, από την επόμενη κιόλας ημέρα της πυρκαγιάς, μαζεύτηκε στο Αθήναιον όλο το θεατρικό δυναμικό θέατρο για να βοηθήσει. Τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, συνεργεία κατασκευής σκηνικών αλλά και προσωπικοί φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Φρέντι Γερμανός, που κουβάλαγε μαζί με τους εργάτες. Φυσικά στις επισκευές, συμμετείχαν και η Καρέζη και ο Καζάκος αλλά και ο γιος τους, Κωνσταντίνος. Όλοι δούλεψαν χωρίς αμοιβή και κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Όπως είχε πει ο Λεμπέσης, σε 11 ημέρες το Αθήναιον ήταν έτοιμο να υποδεχτεί ξανά το κοινό. Το θέατρο φτιάχτηκε αλλά η υγεία της Τζένης Καρέζη επιδεινώθηκε. Τη σεζόν 1990-91 έπαιξε την τελευταία της παράσταση, το «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη. Το έργο σταμάτησε απότομα καθώς η ηθοποιός, δεν μπορούσε πια να συνεχίσει. Είχε από καιρό ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια. Στις 27 Ιουλίου του 1992, πριν από 23 χρόνια, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η Καρέζη και τα υπέροχα «γατίσια» σπινθηροβόλα μάτια της έσβησαν για πάντα.... Η κηδεία της είχε γίνει από την Μητρόπολη Αθηνών.

*Το θέατρο που συνεχίζει έως σήμερα τη δράση του, έχει πλέον μετονομαστεί σε "Τζένη Καρέζη".

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight