Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε ο ένας από τους πέντε βόρειους λευκούς ρινόκερους που έχουν απομείνει στον πλανήτη

Πέθανε ο ένας από τους πέντε βόρειους λε...

Απώλεια που φέρνει επικίνδυνα κοντά της εξαφάνιση του είδους

Ένας από τους μόλις πέντε βόρειους λευκούς ρινόκερους που έχουν απομείνει στον κόσμο δυστυχώς πέθανε την Δευτέρα το βράδυ από ρήξη της κύστης. O θηλυκός ρινόκερος, ονόματι Nabire γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο στην Τσεχία «Dvur Kralove» και αποτελούσε την μία από τις  δύο σπάνιες περιπτώσεις του είδους που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Premysl Rabas αναφέρθηκε στο θάνατο του ρινόκερου «ως μια απώλεια που είναι απίστευτα δύσκολο να περιγραφεί»Συγκεκριμένα είπε: "ο θάνατος της Nabire έφερε άλλο είδος ζώου κοντά στην πλήρη εξαφάνιση".

Τώρα πια μόνο τέσσερις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι έχουν απομέινει στην γη: ο ένας σε ζωολογικό κήπο του San Diego Zoo και τρεις σε  πάρκο διατήρησης άγριας ζωής Ολ Πετζέτα  στην Κένυα.

Το 2009 μάλιστα ο ζωολογικός κήπος «Czech» στην προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους μετέφερε  4 ρινόκερους στην Κένυα με την ελπίδα ότι το φυσικό περιβάλλον θα τα βοηθούσε να αναπαραχθούν, δυστυχώς όμως η προσπάθεια απέτυχε.

«Η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε να σώσουμε το είδος είναι η τεχνητή γονιμοποίηση», επισημαίνουν οι ερευνητές, αλλά μέχρι τώρα αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε ρινόκερους.

Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο έχει διατηρήσει σπέρμα και ορχικό ιστό από τον Ανγκαλίφου, «με την ελπίδα ότι οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες θα επιτρέψουν την ανάκτηση του είδους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οπως εξηγεί ο Μάθιου Λιούις, επικεφαλής του προγράμματος για την διατήρηση των αφρικανικών ειδών στο WWF, οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι αποτελούν «θύμα της εξέλιξης» -ήταν ένα απομεινάρι του πληθυσμού που αποκόπηκε από τους νότιους λευκούς ρινόκερους της κεντρικής Αφρικής.

Καθότι ήδη απομονωμένο και σπάνιο είδος, βρέθηκε στη μέση των αναταραχών του Σουδάν, της ΛΔΚ και της Ουγκάντα, και ο αριθμός τους συρρικνώθηκε γρήγορα εξαιτίας της λαθροθηρίας και της έλλειψης ενδιαιτημάτων.

—Η ιστορία του είδους

Ο λευκός ρινόκερος, ο οποίος χωρίζεται στο βόρειο και το νότιο υποείδος, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος ρινόκερου και το δεύτερο μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό μετά τον αφρικανικό ελέφαντα. Τα θηλυκά μπορούν να ξεπεράσουν τα 1500 κιλά σε βάρος, ενώ τα αρσενικά τα 3500: μόνο το κεφάλι τους ζυγίζει περίπου 450 κιλά.

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου της Αφρικής, γνωστού και ως πλατύρρινου. Καθώς εξελίχθηκε σε γεωγραφική απομόνωση από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum simum) και οι πληθυσμοί του ήταν ανέκαθεν σχετικά μικροί.

Η λαθροθηρία και η καταστροφή του ενδιαιτήματός του, σε συνδυασμό πολιτική αναταραχή στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, μείωσαν δραματικά τον ήδη μικρό πληθυσμό.

Στην Αφρική ζει και ένα δεύτερο είδος, ο μαύρος ρινόκερος (Diceros bicornis), ο οποίος ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει από τον λευκό ρινόκερο, αν και τα δύο είδη είναι στην πραγματικότητα γκρίζα.

Ο μαύρος ρινόκερος διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης και ένα υποείδος του, ο δυτικός μαύρος ρινόκερος (Diceros bicornis longipe), κηρύχθηκε εξαφανισμένο το 2011.

Πηγή:telegraph

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις