Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας: Η έκθεση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της φτώχειας θυμίζει το..."να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι”

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας: Η έκθε...

Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας

Ευθεία επίθεση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στρατηγική που αφορά  στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η οποία συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, από την παράταξη Λαϊκη Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η Α’ φάση της μελέτης για την διαμόρφωση της στρατηγικής της περιφέρειας για την αντιμετώπιση υποτίθεται, του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η έκθεση που εγκρίθηκε  περιλαμβάνει άξονες παρεμβάσεων και μιά σειρά δράσεις, ενταγμένες στους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής "Ευρωπαϊκή Ένωση 2020".

Της στρατηγικής δηλαδή, με την οποία προωθούνται όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την φτώχεια όπως διατυμπανίζουν, αλλά αντίθετα, διευρύνουν τη φτώχεια για την εργατική τάξη, τους μικρους και μεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Επί της ουσίας, αυτή η ιστορία  θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας : «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι”. Κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο, ψίχουλα για τα λαϊκά στρώματα που θα φτωχοποιούνται ως αποτέλεσμα των κερδών του κεφαλαίου.

Γι'αυτό και στην έκθεση γίνεται λόγος για την επίτευξη μέσα από αυτές τις δράσεις της λεγόμενης “κοινωνικής συνοχής”. Της αποδοχής δηλαδή εκ μέρους των εργαζομένων της εκμετάλλευσης, της αύξησης της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου τέτοιου είδους αποσπασματικών παρεμβάσεων που  έχουν  συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, είναι ο ίδιος ο στόχος που μπαίνει πανελλαδικά, για περιορισμό της φτώχειας κατα 450000 άτομα ως το 2020. Δηλαδή από τα 3,9 εκ. άτομα που κινδυνεύουν από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2013 να περιοριστούμε στα 3,5 εκ.το 2020!

Φορείς υλοποίησης των δράσεων της συγκεκριμένης στρατηγικής, μπορούν να είναι εκτός των άλλων ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα, στα πλαίσια και της σημερινής πολιτικής υποχρηματοδότησης και μαρασμού κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που είναι βασική κατεύθυνση της Ε.Ε. - Ελληνικών κυβερνήσεων - κεφαλαίου, ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση  τους. Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα κληθούν  να ξαναπληρώσουν  κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σημειώσαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη λογική.

Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αποκτήσουν έναν άλλο προσανατολισμό. Να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑμΕΑ.

Σημειώσαμε πως η πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζεται σε όλα κράτη μέλη της, και έχει σχεδιαστεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της, οδηγεί σε αύξηση της φτώχειας ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Διαψεύδονται κατ'αυτόν τον τρόπο επιχείρηματα όπως οτι το πρόβλημα στην  Ελλάδα είναι οτι  υπάρχουν στρεβλώσεις στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ή οτι αν υπάρξει ανάπτυξη ο πλούτος θα μοιραστεί σε όλους, άρα αξίζει για το λαό να περιμένει και να κάνει νέες θυσίες. Η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει ένωση της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας όπως λένε τα κόμματα που υποκλίνονται σε αυτήν

Τονίσαμε πως τόσο τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στην βουλή με την σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, όσο και τα μέτρα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα ενόψει του 3ου μνημονίου, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για το λαό. Επισημάναμε ακόμα, πως το όποιο σενάριο επιλεγεί ή προκύψει εντός του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, είτε με δραχμή είτε με ευρώ, εφόσον τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν στα χέρια τους τα μονοπώλια, δεν θα οδηγήσει σε λύσεις υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας.

Με βάση τα παραπάνω, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε την εισηγητική μελέτη. Η μελέτη που υλοποιεί την πολιτική της Ε.Ε. και  εξειδικεύει την λογική του φτωχοκομείου στην περιφέρεια, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των υπόλοιπων παρατάξεων. Θετική ψήφο έδωσαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζαν τις κυβερνητικές επιλογές όπως το κείμενο των 47+8 σελίδων της πρότασης της κυβέρνησης προς τους δανειστές που απετέλεσε τη βάση για την ισχύουσα συμφωνία, όψιμα εκφράζουν τη διαφωνία τους  προσπαθώντας να εμφανίσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Επιδιώκουν να εγκλωβίσουν για ακόμα μία φορά ανθρώπους με ριζοσπαστική συνείδηση. Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Απευθύνουμε κάλεσμα στον λαό της περιφέρειας άμεσα να διεκδικήσει την απρόσκοπτη λειτουργία  υπηρεσιών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα  Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ, τα γηροκομεία. Να διεκδικήσει την καταβολή χωρίς καθυστερήσεις των προνοιακών επιδομάτων. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των  κατασκηνώσεων για τα παιδιά, των ΚΔΑΠ.

Ταυτόχρονα θεωρούμε πως για να λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας, το πρόβλημα της ανεργίας, η πρόσβαση σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες για όλους, τα προβλήματα των ΡΟΜΑ, χρειάζεται κατ'αρχήν οι ανάγκες του λαού να μην αντιμετωπίζονται σαν κόστος, όπως συμβαίνει σήμερα στον καπιταλισμό.

Από αυτή την άποψη ο λαός δεν πρέπει να δείξει άλλη αναμονή. Να οργανώσει τον αγώνα του στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και να διεκδικήσει: Την αποδέσμευση από την Ε.Ε., τη διαγραφή μονομερώς και ολοσχερώς του κρατικού χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό.  Έτσι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους καθώς και η κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζόμενους, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης. Έτσι θα υπάρξει κατάργηση της φτώχειας!

Η χώρα μας έχει σημαντικές δυνατότητες. Έχει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, πρωτογενή τομέα που θα συμβάλλει και στον κλάδο της μεταποίησης, διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ναυπηγική βιομηχανία, σημαντικές δυνατότητες να λυθεί το ζήτημα της λαϊκής στέγης, της κατασκευής δημοσίων έργων υποδομής, των μεταφορών. Εφόσον αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις