Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η τρελοπαρέα που έκανε τη ρακέτα παραλίας… άθλημα κι ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε πανελλήνιους αγώνες!

Πάτρα: Η τρελοπαρέα που έκανε τη ρακέτα ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πού προπονούνται

Έχουν μανία με τις ρακέτες στην παραλία. Κάθε καλοκαίρι  «λιώνουν» με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο παίζοντας μέχρι τελικής πτώσης. Τελικά αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους άθλημα, να οργανωθούν, να ιδρύσουν Σύλλογο και τώρα να διεκδικούν την συμμετοχή τους σε Πανελλήνιου αγώνες «ξυλορακέτας».

Ο λόγος για 22 Πατρινού οι οποίοι αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη  Σύλλογου Ξυλορακέρας Πατρών και  Αχαΐας ο οποίος αναμένει την επίσημη αναγνώρισή του προκειμένου να μπει δυναμικά στον χώρος της αγωνιστικής ρακέτας. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο συμπολίτης και εκ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου, Θόδωρος Παυλιδάκης, αυτός και οι φίλοι του μπήκαν σιγά-σιγά στο «τριπάκι» της αγωνιστική ρακετάς καθώς κάθε καλοκαίρι η αγαπημένη τους ενασχόληση ήταν το «τένις στην άμμο».

«Αρχίσαμε να μυούμαστε στο άθλημα, στο Κιάτο και σταδιακά ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε μόνοι μέσω του διαδικτύου. Μάθαμε τους κανόνες, καταθέσαμε την αίτηση για τη δημιουργία του Συλλόγου και προπονούμαστε καθημερινά στο γήπεδο βόλεϊ  που βρίσκεται στην Πλαζ της Πάτρας», σημειώνει ο Θόδωρος. Φυσικά το συγκεκριμένο γήπεδο δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις τους αθλήματος είναι όμως μια καλή αρχή μέχρι να βρουν μια μόνιμη και προβλεπόμενη λύση.

Όπως πληροφορούμαστε είναι σε ανοικτή γραμμή με γνωστό τένις κλαμπ της πόλης προκειμένου, όταν  εγκριθεί ο Σύλλογος, να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ενός κανονικούς γηπέδου με άμμο και το απαραίτητο ραντάρ το οποίο μετράει την ταχύτητα της μπάλας.

«Το άθλημα της ξυλορακέτας δεν είναι απλό. Θέλει πολύ καλή φυσική κατάσταση και δύναμη από τους αθλητές κι έχει τους δικούς του κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους βαθμολογούνται οι ομάδες. Η βασική αρχή είναι η ταχύτητα με την οποία «ταξιδεύει» η μπάλα», μας εξηγεί ο Θόδωρος.

Κεντρικός στόχος της ομάδας των Πατρινών που ασχολούνται με την αγωνιστική ρακέτα είναι να κάνουν το άθλημα γνωστό στους συμπολίτες κα βέβαια να καταφέρουν να μπουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επίσημους αγώνες και πρωταθλήματα.

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

To Beach Racket (ή αντισφαίριση ξυλορακέτας) παίζεται στην παραλία σε γήπεδο με άμμο, το οποίο έχει διαστάσεις 12,0 μ. μήκος και 7,0 μ. πλάτος. Το γήπεδο χωρίζεται στη μέση από μία λωρίδα πλάτους 1,80 μ., περιορίζοντας τον χώρο που κινούνται οι παίκτες σε 7,0 μ. πλάτος με 5,10 μ. μήκος.

γήπεδο αντισφαίρισης ξυλορακέτας

Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα – ένας απέναντι στον άλλον) και με τέσσερις (τετράδα – δύο απέναντι σε δύο).  Και η δυάδα και η τετράδα θεωρούνται ομάδες, δηλαδή οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι αλλά όλοι παίζουν για την ομάδα. Ο ανταγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων, μέσω βαθμολογίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το παιχνίδι διαρκεί ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 10 λεπτά για τις δυάδες και 20 λεπτά για τις τετράδες). Η βαθμολογία γίνεται με τη καταχώρηση πόντων, θετικών και αρνητικών.

Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται με βάση την ταχύτητα των δυνατών κτυπημάτων (καρφιά), η οποία καταγράφεται από ηλεκτρονικά μέσα και είναι μεγαλύτερη από μία ταχύτητα βάσης η οποία ορίζεται εκ των προτέρων (π.χ. 60 χλμ/ώρα). Οι αρνητικοί πόντοι καταγράφονται όταν υπάρξει πτώση της μπάλας.

Συνεπώς, όσο περισσότερο παραμένει η μπάλα στον αέρα με δυνατά κτυπήματα και καλή άμυνα, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται από την ομάδα (ομαδικότητα του παιχνιδιού).

Για την αποφυγή αδικιών, υπάρχουν διαιτητές οι οποίοι εφαρμόζουν τους κανονισμούς του παιχνιδιού (βλ. και ιστοσελίδα ΠΣΑΞ).

Ο βασικός εξοπλισμός για να παίξει κανείς ξυλορακέτα είναι φυσικά οι ρακέτες και τα μπαλάκια (τύπου τέννις). Το άθλημα όμως της αντισφαίρισης ξυλορακέτας υποστηρίζεται και από τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει την αντικειμενική (χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα) καταγραφή της βαθμολογίας. Κατά καιρούς θα δημοσιεύονται άρθρα στον ιστοτόπο που σχετίζονται με θέματα εξοπλισμού.

 

Με πληροφορίες από το xyloraketa.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις