Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η διατροφή χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μας;

Η διατροφή χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μας;

Της Ζωγραφιάς Αντωνιάδου MSc, υπ. PhD Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η διατροφή μας χαρακτηρίζει αφού οι τροφές αντικατοπτρίζονται επάνω στο σώμα και δείχνουν την ζωτικότητα και την ψυχολογία μας .

Τελικά είμαστε ό,τι τρώμε; Η διατροφή χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μας; Μέσα από την ποιοτική, μπορούμε να επιτύχουμε μια αστραφτερή και λαμπερή επιδερμίδα και έναν υγιή οργανισμό με πολύ ενέργεια . Ενώ, η διατροφή για τα σκουπίδια μας δίνει και ζωτικότητά η οποία θα είναι μάλλον για τα σκουπίδια. Ένταση, άγχος και καθημερινότητα: Καταστάσεις που ζούμε όλοι μας και έχουν την ιδιότητα να μας αποδυναμώνουν σωματικά και πνευματικά.

Μάθετε πώς θα διώξετε το άγχος από τη ζωή σας με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Η διατροφή μας είναι φάρμακο ή φαρμάκι για τη ζωή μας, όπως και οι καταστάσεις που βιώνουμε με αυτά που τρώμε. Όταν έχουμε έντονο άγχος για μια μεγάλη περίοδο, σταδιακά παραμελούμε τη διατροφή μας, δεν δίνουμε σημασία στο τι τρώμε,

θέλουμε διαρκώς να τσιμπολογάμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και εκτονώνουμε την έντασή μας με γλυκά, καφέδες και άλλα ανθυγιεινά. Τέτοιες στιγμές δεν περνά καθόλου από το μυαλό μας ότι με αυτή την άστατη διατροφή το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να επιτείνουμε το άγχος μας.

Κι όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε μπορούν να επιδράσουν κατευναστικά, να δράσουν ως ηρεμιστικό για τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τις αντίστοιχες ορμόνες (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) και να μας φέρουν την πολυπόθητη ισορροπία.

Το καθημερινό φαγητό μας επομένως δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την πρόσληψη ζωτικών στοιχείων και βιταμινών, αλλά λειτουργεί και ως καύσιμο που θα μας εφοδιάζει με την απαραίτητη θετική ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς μια δύσκολη μέρα.

Για να μιλήσουμε πιο απλά, αν τρώμε σκουπίδια και η ζωτικότητά μας θα είναι μάλλον για τα σκουπίδια. Κι επειδή όλη μας η ενέργεια προέρχεται από την τροφή μας, οι διατροφικές μας συνήθειες αντικατοπτρίζουν και την ποιότητα της ενέργειας που εκλύεται από εμάς. Οι μέρες που χαρακτηρίζονται από αυξημένο στρες, χαρακτηρίζονται επίσης από κακή διατροφή, από σκαμπανεβάσματα της διάθεσης και μειωμένη ενέργεια.

Όπως λοιπόν εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει η διατροφή βρίσκεται στη μέση όλων των παραγόντων που συνεργάζονται για την καλή μας υγεία, την ευεξία και την καλή μας σωματική κατάσταση. Όταν αυτά αρχίσουν να μπλοκάρουν και να δυσλειτουργούν, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία επιλέγοντας: ελαφριά γεύματα, τακτικά σνακ και κυρίως υγιεινές τροφές.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί σε περιόδους έντασης είναι τόσο δύσκολο, ορμονικά πλέον, να διατηρήσουμε σε ισορροπία τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες λαμβάνουν σήμα κινδύνου από τον οργανισμό και για να αντεπεξέλθουν λειτουργούν στο μάξιμουμ. Καταναλώνουν τότεέξτρα ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, βιταμίνης C και Β. Και για να το αναλύσουμε περισσότερο, όταν καθημερινά ζούμε με άγχος, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ή για να παράγουν το πολύτιμο κολλαγόνο που θα διατηρήσει την επιδερμίδα μας υγιή.

Συγχρόνως, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν επαρκούν για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας ή για τη σωστή διανοητική λειτουργία, ενώ η εξάντληση των αποθεμάτων του μαγνησίου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και υψηλής πίεσης. Μέσα από τη διατροφή μας, με τις κατάλληλες τροφές, μπορούμε να επιτύχουμε μια αστραφτερή και λαμπερή επιδερμίδα και έναν υγιή οργανισμό. Τροφές που περιέχονται στο ψυγείο κάθε σπιτιού, που καταναλώνουμε καθημερινά, βοηθούν στη διατήρηση της επιδερμίδας σε πολύ καλή κατάσταση. Η συνταγή για την τέλεια επιδερμίδα, εκτός από την καθημερινή περιποίησή της, είναι μια ισορροπημένη διατροφή.

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε κάποια σημαντικά τρόφιμα και πώς μας βοηθούν. Άλλωστε γι’ αυτό πολλοί λένε «είμαστε αυτό που τρώμε». Τα προϊόντα που μας προσφέρει η φύση είναι θησαυρός, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τα αξιοποιούμε σωστά. Παραδείγματα προϊόντων, με τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε μια σπιτική κρέμα, και οι ιδιότητες που έχουν για το δέρμα, είναι:

• Αβοκάντο: Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, που πολλοί δεν γνωρίζουν. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορείτε εύκολα να το εντάξετε στη διατροφή σας. Είναι γνωστό για τις αναπλαστικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης κι έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης. Είναι εξαιρετικά ενυδατικό και βοηθά τα ξηρά δέρματα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, B, C, E, μαγνήσιο και φωσφόρο. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και τα μάτια. Είναι πολύ σημαντικό να τα καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού προστατεύει το έμβρυο από διάφορες παθήσεις που μπορεί να το επηρεάσουν.

• Αγγουράκι: Είναι κύριο συστατικό στη σαλάτα αλλά, ταυτόχρονα, είναι σημαντικό συστατικό για την ομορφιά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Έχει διουρητικές και καθαριστικές ιδιότητες, τονώνει τα μάτια, μειώνει το πρήξιμο και ανακουφίζει από καψίματα. Βοηθά επίσης στην πέψη του οργανισμού και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Χαρίζει γερά νύχια, βελτιώνει την υγεία των νυχιών και βοηθά τα μαλλιά να μακρύνουν.

• Κακάο από μαύρη σοκολάτα: Μισό φλιτζάνι κακάο μπορεί να προσφέρει λάμψη στο δέρμα. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και ανανεώνει την επιδερμίδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρθένο ελαιόλαδο: Τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου προσφέρουν προστασία από τις UV ακτίνες και βοηθούν στην συγκράτηση υγρασίας στο δέρμα. Ένα συστατικό που περιέχει το ελαιόλαδο, η υδροξυτυροσόλη, ρίχνει τη χοληστερόλη και εμποδίζει την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η εντυπωσιακή αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων κατά τον τελευταίο αιώνα συνδέεται με τη βελτίωση της διατροφής.

Όλοι, εξάλλου, αναγνωρίζουμε πρόθυμα ότι οι «σωστές» διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασική προϋπόθεση της καλής υγείας. Ωστόσο κανείς από εμάς δεν έχει μια σαφή ιδέα για το ποιες συγκεκριμένες τροφές ωφελούν πραγματικά ή, αντίθετα, βλάπτουν τον οργανισμό του. Κάποιες απρόσμενες απαντήσεις σε τέτοια αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα διατυπώθηκαν από δύο σχετικά νέους τομείς της επιστημονικής έρευνας: τη «διατροφική γενετική» και τη «διατροφική γονιδιωματική».

Δύο ερευνητικά πεδία στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, που επιχειρούν να «λύσουν» τον περίπλοκο βρόχο που συνδέει τη δίαιτα με τη γενετική: πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν τη διατροφή μας και, ταυτόχρονα, πώς οι διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν -θετικά ή αρνητικά- στην έκφραση των γονιδίων μας. Σήμερα είναι λίγο-πολύ σαφές και ευρύτατα αποδεκτό ότι οι διάφορες τροφικές ουσίες που καταναλώνουμε -πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα, βιταμίνες, κ.ο.κ.- εμπλέκονται άμεσα σε πολυάριθμες μεταβολικές αντιδράσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι ορμονικές ισορροπίες, οι ανοσολογικές αντιδράσεις, οι διεργασίες αποτοξίνωσης και τελικά η συνολική κατάσταση υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας.

Αν εξετάσουμε, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θα διαπιστώσουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπών κατά τη διατροφή μας μπορεί, μεταξύ άλλων, να έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση των ανοσολογικών μας αντιδράσεων, επειδή τα λίπη επηρεάζουν την καλή λειτουργία των ανοσολογικών κυττάρων και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων ή και νεοπλασιών. Αντίθετα, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως π.χ. τα περίφημα ωμέγα-3) προωθεί την παραγωγή κυτοκινών ή τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων αλλά και των «κυττάρων δολοφόνων» που σχετίζονται άμεσα με τον ανοσοποιητικό έλεγχο των νεοπλασιών. Είναι όμως γνωστό ότι και τα ποικίλα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στις τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν βαθύτατα τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας.

Ο ψευδάργυρος, φερ’ ειπείν, ασκεί αρνητική επιρροή στα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ατροφία του θυμικού αδένα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων (πολύτιμων ανοσοκυττάρων). Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά από μόρια που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την έκφραση ορισμένων γονιδίων μας, ρυθμίζοντας ή απορρυθμίζοντας τη λειτουργία τους! Είναι γνωστό ότι η σταθερότητα και η καλή λειτουργία του γονιδιώματός μας, του συνόλου δηλαδή των γονιδίων που διαθέτουμε, απειλείται καθημερινά από χιλιάδες μεταλλάξεις ή από τις θραύσεις των χρωμοσωμάτων. Αυτή η διαρκής απειλή αποσταθεροποίησης των γονιδίων μας αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που προσλαμβάνουμε από τις τροφές, ενώ η υπερβολική συγκέντρωση κάποιων άλλων τροφικών ουσιών αποδεικνύεται πολύ συχνά καταστροφική.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι η συγκέντρωση στον οργανισμό μας κάποιων τροφικών στοιχείων (π.χ. το φυλλικό οξύ, η νιασίνη, οι βιταμίνες Β-12 και Ε, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, κ.ά.) αποτελούν ασπίδα προστασίας για την ακεραιότητα του DNA μας. Ενώ τρία τουλάχιστον ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε κάποιες τροφές (ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη) ίσως σε μεγάλες συγκεντρώσεις να διευκολύνουν τη συχνότητα των γονιδιακών βλαβών. Όπως ανακάλυψε πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του καθηγητή J. Zierath, στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, ο συνδυασμός μιας παρατεταμένης καθιστικής ζωής με τη συχνή κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει την πρόσθεση μεθυλικών ομάδων σε συγκεκριμένα τμήματα του DNA των κυττάρων μας.

Αυτή η μεθυλίωση του DNA μας, αν και επίκτητη, είναι μη αντιστρεπτή και για πολλούς ανθρώπους σημαίνει την απαρχή της σοβαρής ασθένειας του διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά, ακόμη και αν υποβληθούν σε πολύ αυστηρή δίαιτα και αρχίσουν να ασκούνται συστηματικά, δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πλήρη εκδήλωση της ασθένειας. Από τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα σχετικά με τις διαιτολογικές μας συνήθειες προκύπτει ένα εύλογο αλλά βασανιστικό ερώτημα: μέχρι πού φτάνει η επιρροή και η εξουσία των γονιδίων και πού αρχίζει η επιρροή του περιβάλλοντος; Με άλλα λόγια,είμαστε ό,τι τρώμε ή μήπως τρώμε ό,τι είμαστε; Επί πολλά χρόνια η αντιδικία μεταξύ των ειδικών επικεντρωνόταν στο αν για τις ποικίλες εκδηλώσεις της συμπεριφοράς μας (και της διαιτολογικής, προφανώς) παίζουν πρωτεύοντα ρόλο τα γονίδια ή το περιβάλλον. Σήμερα, αυτή η διένεξη θεωρείται μάλλον μάταιη και παραπλανητική.

Για τη σύγχρονη βιολογική σκέψη, αλλά και για τις βιοϊατρικές πρακτικές που αυτή συνεπάγεται, το ερώτημα αυτό είναι οριστικά ξεπερασμένο: η υγεία ενός ατόμου εξαρτάται από τη στενή αλληλεπίδραση των γονιδιακών προδιαγραφών του με τα διατροφικά ήθη και την ποιότητα των διατροφικών προϊόντων του περιβάλλοντός του. Πέρα από τη στείρα αντιπαράθεση της «δίαιτας» εναντίον της «γενετικής», οι σύγχρονες επιστήμες μελετούν το πώς η είσοδος της τροφής επηρεάζει και τελικά ρυθμίζει την έκφραση των συγκεκριμένων γονιδίων του οργανισμού. Και το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι φανταζόμαστε: από αυτό θα εξαρτηθεί στο άμεσο μέλλον η μακροζωία και κυρίως η ευζωία μεγάλων τμημάτων του ανθρώπινου πληθυσμού.

Πράγματι, η βιοϊατρική του εικοστού πρώτου αιώνα και ειδικότερα οι επιστήμες της διατροφής δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα διατροφικά μας ήθη και συνεπώς στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους και στη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα, επειδή θεωρούν ότι αυτή είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε πληθώρα νοσημάτων που μαστίζουν τις καταναλωτικές μας κοινωνίες: από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη. Σήμερα θεωρείται από όλους βέβαιο ότι μια «σωστή» υποθερμιδική δίαιτα παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, ένα γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επιβεβαιωθεί με πειράματα πάνω σε ζώα και με πιο έμμεσους τρόπους στους ανθρώπους. Ωστόσο, όταν η υποθερμιδική δίαιτα γίνεται υπερβολική, τότε συχνά προκαλεί σοβαρές και μόνιμες διαταραχές της ισορροπίας του οργανισμού, οι οποίες σχεδόν αναπόφευκτα καταλήγουν στις πολύ γνωστές «πολιτισμικές» παθήσεις: διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες νεοπλασίες και σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι, χάρη στην πολυετή συνεργασία τους με τους φυσιολόγους, αποκάλυψαν τον αποφασιστικό ρόλο των «μακροτροφικών» παραγόντων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) αλλά και τους εξίσου σημαντικούς «μικροτροφικούς» παράγοντες (βιταμίνες, άλατα, διάφορα βιοδραστικά μόρια). Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία τους με τους επιδημιολόγους ανακάλυψαν και κυρίως επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα πρότυπα διατροφής -όπως το μεσογειακό ή το ιαπωνικό- είναι πολύ καλύτερα από άλλα. Δυστυχώς όμως, αυτές οι πολύ σημαντικές προσεγγίσεις των διατροφικών επιστημών παρουσιάζουν και ορισμένα εγγενή και σχεδόν ανυπέρβλητα όρια: μελετούν στατιστικά τα αποτελέσματα της λήψης τροφής από τον «μέσο» άνθρωπο και συνυπολογίζουν σε αυτά κάποια ιδιαίτερα στιλ ζωής (π.χ. άθληση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ).

Συχνά το αποτέλεσμα είναι μια απρόσωπη και αφαιρετική προσέγγιση του προβλήματος του κάθε μεμονωμένου ανθρώπου. Όμως, παρά τις φαινομενικά αντίθετες ενδείξεις, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο σε μια συγκεκριμένη δίαιτα. Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν είναι ποτέ ίδιοι. Αν και από γενετική άποψη, όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται από κοινού το 99,9% των γονιδίων τους. Το υπόλοιπο 0,1% των ατομικών γενετικών παραλλαγών είναι απ’ ό,τι φαίνεται αρκετό για την εκδήλωση σημαντικών ατομικών διαφορών· ακόμη και όσον αφορά τις αντιδράσεις σε μια συγκεκριμένη δίαιτα! Ευτυχώς, το παραπάνω γνωσιακό κενό των στατιστικών προσεγγίσεων ήρθαν να καλύψουν οι δύο νέες προσεγγίσεις: η διατροφική γονιδιωματική (nutrigenomics) και η διατροφική γενετική (nutrigenetics). Η πρώτη επιχειρεί να διαφωτίσει τις αμφίδρομες και εξαιρετικά περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στο γονιδίωμα και τη διατροφή, ενώ η δεύτερη μελετά τις εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη διατροφή και στον γονότυπο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Η διατροφική γονιδιωματική θέτει επομένως ως στόχο της να προβλέπει εγκαίρως πώς ένα δεδομένο διατροφικό περιβάλλον επιδρά πάνω στα συγκεκριμένα κύτταρα, στα όργανα και στο σύνολο του οργανισμού, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Μόνο γνωρίζοντας επακριβώς πώς επενεργούν συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένους οργανισμούς μπορούμε να βελτιώσουμε γενετικά και να σχεδιάσουμε τροφές που θα έχουν αποκλειστικά ευεργετικές συνέπειες πάνω στην υγεία του οργανισμού. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε για τις ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες μια επανάσταση εξίσου σημαντική με την επινόηση της γεωργίας: να δημιουργούμε, μέσω της διατροφικής γενετικής, την τροφή που ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις ιδιαίτερες γονιδιακές του ανάγκες!

Για την έλευση όμως αυτού του «διαιτολογικού παραδείσου» θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε πολύ, δεδομένων των οξύτατων διατροφικών προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον η ήδη πολυπληθής ανθρωπότητα.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια τέλεια μηχανή. Χρειάζεται όμως τα σωστά καύσιμα για να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Οι τροφές λοιπόν είναι σαν τα καύσιμα: δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν τα καύσιμα που διοχετεύουμε στο σώμα μας δεν είναι καλής ποιότητας και στη σωστή ποσότητα απλά δεν θα είμαστε ούτε υγιείς αλλά ούτε λεπτοί! Το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα που το καθένα χρειάζεται συνεχή, σταθερή και καθημερινή τροφοδοσία με θρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργήσει σωστά. Οι τροφές επηρεάζουν όλα αυτά τα κύτταρα και κατ’ επέκταση όλες τις πλευρές της ζωής σε όχι μονό σωματικό αλλά και σε συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Δηλαδή επηρεάζουν την ψυχική και σεξουαλική μας διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, την ανεξέλεγκτη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, την γονιμότητα, το δέρμα , την γήρανση, την διανοητική μας ικανότητα, τον ύπνο μας και γενικά όλη μας την υγεία. Επομένως Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ! Συχνά οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί οι άνθρωποι ξαναγυρίζουν στις παλιές τους συνήθειες μόλις φτάσουν στα επιθυμητά κιλά και έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος. Και αυτό γιατί έχουμε στο μυαλό μας την δίαιτα ως κάτι καταναγκαστικό ή σαν τιμωρία ενώ το φαγητό σαν ανταμοιβή!

Ο στόχος μας λοιπόν είναι να μάθουμε να διατρεφόμαστε σωστά και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε, τον τρόπο που βλέπουμε γενικά το σώμα μας και την ζωή μας. Χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε καλύτερα το σώμα μας που είναι ο αλάνθαστος καθοδηγητής μας. Για να γίνει με επιτυχία όμως αυτό θα πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τον εαυτό μας! Η δίαιτα είναι μια λέξη που χρειάζεται να βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας γιατί μας στρεσάρει και μας περιορίζει. Το ευ ζην, η σωστή διατροφή είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ώστε να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα και την υγεία μας σε καλή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικά αδύνατοι για να είμαστε επιθυμητοί. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τον σωματότυπο, την ηλικία και την καθημερινότητα του χρειάζεται να προσαρμόσει και να εφαρμόσει μια πιο υγιεινή στάση ζωής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε ότι τρώμε!

Οι σωματικές ενδείξεις που εμφανίζονται ως προβλήματα και αρρώστιες είναι ίσως τα πιο σημαντικά πειστήρια για να καταλάβουμε τί κάνουμε στο σώμα μας βάζοντας λάθος καύσιμα μέσα στο σύστημα μας. Η γλώσσα είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας μας, ένα παράθυρο προς τα όργανα του σώματος. Μια υγιής γλώσσα πρέπει να είναι λεία, εύπλαστη και ελαφρώς υγρή. Πρέπει να έχει ελαφρώς κόκκινο χρώμα με μια πολύ λεπτή λευκή επίστρωση. Οι μεγαλύτεροι δείκτες προβλημάτων είναι οι σχισμές, οι χαραγές, τα οιδήματα, η ύπαρξη επιχρίσματος(κίτρινο, λευκό, παχύ) και οι τομές.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν σημάδια δοντιών στην περίμετρο της τότε υπάρχει αδυναμία στην σπλήνα. Αν υπάρχει σχισμή στην μέση της γλώσσας τότε το στομάχι και η πέψη δεν λειτουργούν καλά και υπάρχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Άλλα όργανα που φανερώνουν προβλήματα είναι το εσωτερικό των ματιών, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, το σκάσιμο των χειλιών, τα σπυράκια ή η φαγούρα στο δέρμα, οι κιρσοί, τα αυτιά, τα νύχια, τα κόπρανα και τα ούρα. Όλα τα παραπάνω αν τα παρατηρήσουμε με ακρίβεια μπορούν να μας δώσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας και με την σωστή διατροφή να βοηθήσουμε την αποκατάσταση της.

Αν για παράδειγμα, έχουμε νύχια που σπάνε αυτό είναι μια ένδειξη ότι το συκώτι χρειάζεται βοήθεια. Επίσης μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας ασβεστίου ή βασικών λιπαρών οξέων, καθώς και χαμηλής ποσότητας στομαχικών οξέων. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να πάρουμε σίλυβο, να τρώμε μπρόκολο, πλήρη σιτηρά, ραδίκια, λάχανο. Επίσης καλό θα είναι να αντικαταστήσουμε τα πολλά φλιτζάνια καφέ με αφέψημα τσουκνίδας που είναι πανάκεια για τα προβλήματα αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Ας δούμε τώρα ποιές είναι οι βλαβερές τροφές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις βγάλουμε σιγά σιγά από την καθημερινότητα μας χωρίς υπερβολές και δύσκολες στερήσεις που τελικά το μόνο που θα κάνουν είναι να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα!

Ο καφές, οι λιπαρές τροφές (κόκκινο κρέας, τσίπς, κρουασάν, τηγανιτά, κονσέρβες), το αλκοόλ είναι οι βασικοί εχθροί του ανθρώπινου οργανισμού. Με ποιες τροφές μπορούμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τα γεύματα μας και να βοηθήσουμε την υγεία μας? Με όλα τα λαχανικά με τα οποία μπορούμε να φτιάχνουμε ωραίες και χορταστικές σαλάτες, με ωμούς ξηρούς καρπούς που λόγω των πολλών θερμίδων τους μπορούμε να τα φάμε σαν κυρίως γεύμα αλλιώς να φάμε περιορισμένο αριθμό. Επίσης οι σπόροι, τα δημητριακά όπως βρόμη, κεχρί, κινόα, κριθάρι, ρύζι αναποφλοίωτο ή μπασμάτι που είναι το καλύτερο, σίκαλη, τα όσπρια που είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και φυσικής πρωτεΐνης, οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια, η φάβα, τα φασόλια κτλ. Το κόκκινο κρέας με άπαχα πουλερικά ή ψάρι.

Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα είναι πάντα μια καταπληκτική λύση για σνάκ ή πρωινό. Τον καφέ και τα αναψυκτικά μπορούμε να τα περιορίσουμε σε λίγα μέσα στην εβδομάδα και πίνοντας μέσα στην ημέρα χυμούς φυσικών φρούτων και λαχανικών ή πίνοντας νερό και αφεψήματα όπως πράσινο τσάι που είναι αντιοξειδωτικό, λουΐζα και γλυκόριζα που βοηθάει τις καύσεις, τσουκνίδα και σέννα για την δυσκοιλιότητα, φασκόμηλο για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης και την ανισορροπία στο συκώτι, αστράγαλο για την ακμή, και η λίστα με τις επιλογές της φύσης δεν τελειώνει!

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μας φανεί δύσκολο να ακολουθήσουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής όταν όλα γύρω μας είναι «πλαστικά». Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες από τις βλαβερές μας συνήθειες και να θυμόμαστε ότι επειδή είμαστε άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι μπορούμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τρώει ανθυγιεινά μια με δυο φορές την εβδομάδα! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είμαστε συνειδητοί στο τι βάζουμε στο σώμα μας και στην ψυχή μας.

Είμαστε ό,τι τρώμε και αυτό καθορίζει πολλούς παράγοντες της ζωής μας όπως την ποιότητα των εγκεφαλικών μας κυττάρων, των ορμονών μας και της διάθεσής μας. Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι είναι καλύτερο για εμάς και ας γίνουμε το καλό παράδειγμα για τους ανθρώπους μας… Με την συνεργασία της Ζωγραφιάς Αντωνιάδου MSc, υπ. PhD Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being