Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το γραφικό Σούβαρδο Καλαβρύτων τίμησε τον Άγιο και Προστάτη του Προφήτη Ηλία

Το γραφικό Σούβαρδο Καλαβρύτων τίμησε το...
Μαρτάτος Tάκης

Γεμάτος ήταν ο ιερός ναός κατά την πρωινή πανηγυρική Θεία λειτουργία την Δευτέρα 20 Ιουλίου

Παρά την κρίση και τα capital control στις τράπεζες που έχουν «παγώσει» ως τώρα την φετινή καλοκαιρινή τουριστική σαιζόν τουλάχιστον για την πλειοψηφία των Ελλήνων, οι Σουβαρδίτες τίμησαν τον άγιο και Προστάτη τους Προφήτη Ηλία, τον Θεσβίτη και πανηγύρισαν τη χάρη του την περασμένη Κυριακή το απόγευμα και ανήμερα της εορτής την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 στο γραφικό ορεινό χωριό Σούβαρδο Καλαβρύτων στα 1250 μέτρα υψόμετρο, στις ελατόφυτες πλαγιές του Χελμού.

Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Καπετανόπουλο που διατηρεί και σπίτι στο γραφικό Σούβαρδο πλαισίωσε στην Θεία λειτουργία τη Δευτέρα το πρωί ο π. Δημήτριος Μπιλιανός από τον ιερό ναό του Αγίου Χαράλαμπου Τσουκαλέικων ενώ στο ψαλτήρι ήσαν ιεροψάλτης από τον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ροιτίκων και από το Κουρτέσι Ηλείας.

Στο Σούβαρδο με τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά (αν πάτε να πιείτε οπωσδήποτε νερό από τον κούτουλα της θέσης Μαρούλι) και το ωραίο φυσικό τοπίο που θυμίζει «Ελβετία» κάθε καλοκαίρι παραθερίζει κόσμος από τα Τσουκαλέικα, το Κουρτέσι αλλά και την Πάτρα και την Αθήνα.

Η εκκλησία ήταν γεμάτη το πρωί της γιορτής του Προφήτη Ηλία ενώ έγινε και μικρή λιτανεία – περιφορά της εικόνας στην πλατεία και γύρω από την παλιά πετρόχτιστη εκκλησία.

Ενδιαφέρον και γεμάτο μηνύματα αφύπνισης ήταν και το Θείο κήρυγμα του π. Κωνσταντίνου Καπετανόπουλου, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό με την πονηρή βασίλισσα της εποχής που ζούσε ο Προφήτης Ηλίας (8ος, 9ος π. Χ. αιώνας) με την σημερινή εποχή της καταδυνάστευσης λαών όπως η Ελλάδα από την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την Λαγκάρντ.

Μάλιστα ο π. Κωνσταντίνος όπως είπε, ήταν μικρό παιδάκι όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θυμάται την σκληρότητα και τις φρικαλεότητες τους.

Μετά την Θεία λειτουργία όλοι σχεδόν κάθισαν κάτω από τον γεροπλάτανο και απόλαυσαν καφέ, τσάι του βουνού αλλά και ουζάκι συνοδεία βραστού κρέατος, όπως συνηθίζεται στα βουνά.

Ανάμεσα στους Σουβαρδίτες που τίμησαν και φέτος τον Προφήτη Ηλία ήταν και ο τέως Δημοτικός σύμβουλος και τέως πρόεδρος του ΟΝΑΠ Γιάννης Κασίμης, η τέως Πρόεδρος του Κοινωνικού τομέα του Δήμου Πατρέων επί Δημαρχίας Γιάννη Δημαρά Τασία Παπαντωνοπούλου αλλά και η πρόεδρος εδώ και περίπου δέκα χρόνια, του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού Τούλα Φατούρου.

Παρών όπως κάθε καλοκαίρι στο όμορφο Σούβαρδο και ο βετεράνος Θανάσης Φιλιππακόπουλος από το Κουρτέσι που κραταιός και γεμάτος ενέργεια παρά την ηλικία του, συνεχίζει να ανεβάζει το κοπάδι του από αιγοπρόβατα για την καλοκαιρινή περίοδο στις πλαγιές του Χελμού.

Πάντως ο δρόμος χρειάζεται μία σχετική συντήρηση και καθαρισμό από πέτρες που έχουν πέσει αλλά και από τις φθορές που επήλθαν από τα χιόνια του χειμώνα και θα πρέπει να το επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαβρύτων μιας και πολύς κόσμος έως και τον Δεκαπενταύγουστο και τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να επισκεφθούν τα χωριά Βραχνί και Σούβαρδο (βρίσκονται δεξιά στον δρόμο που πηγαίνει από Καλάβρυτα για την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις