Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:"Στοπ" από το Δήμο στις εκδηλώσεις για τους εκτελεσθέντες στο Γηροκομειό -"Μόνο το ΚΚΕ και οι αντιστασιακές οργανώσεις μπορούν να κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις"

Πάτρα:"Στοπ" από το Δήμο στις ...

Απάντηση του Δημάρχου σε ερώτηση των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλιου

Απαντώντας στη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σε ερώτηση των επικεφαλής των παρατάξεων «ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», «Ανυπότακτή Πολιτεία», «Όλοι μαζί για την Πάτρα» και «Τώρα για την Πάτρα», σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τους εκτελεσθέντες στο Γηροκομειό, ανέφερε:

«Στην περιοχή του Γηροκομειού την περίοδο 1948-1949, ήταν ο χώρος των εκτελέσεων όχι των Γερμανών κατακτητών (από τις αρχές του Οκτώβρη του ’44 είχαν αποχωρήσει από την Πάτρα), αλλά του αστικού κράτους που σε συνεργασία με τους «συμμάχους», τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Άγγλους και Αμερικανούς), δίνουν μάχη ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, για να εδραιώσουν την εξουσία του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Έτσι στήθηκαν τα στρατοδικεία, δηλαδή τα θανατοδικεία, για να σταλούν στο εκτελεστικό απόσπασμα κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μαχητές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ΕΑΜικής αντίστασης και τσάκισαν το φασισμό στη χώρα μας, το ’40- ’44.

Στο χώρο αυτό (του Γηροκομείου) μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ’ αρ. 429/18-5-2005), τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα που αναγράφει, όπως το εισηγήθηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή: «Στο χώρο αυτό, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, οι δυνάμεις της αντίδρασης, και οι ξένοι πάτρωνές τους εκτέλεσαν 250 κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, επειδή αγωνίζονταν για μια ανεξάρτητη σοσιαλιστική Ελλάδα».

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και της αναμνηστικής πλάκας από το Δήμο, ο οποίος και κατασκεύασε το μνημείο.

Τα επόμενα χρόνια και έχοντας καταστήσει σαφές ότι οι εκδηλώσεις μνήμης στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει να αναδεικνύουν την ιστορική αλήθεια, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Δεν προτιθέμεθα ως Δημοτική Αρχή, να οργανώσουμε εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Γηροκομειό.

Θεωρούμε ότι, οι εκδηλώσεις τιμής για τους 250 εκτελεσμένους αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ανήκει αποκλειστικά στο ΚΚΕ και στις αντιστασιακές οργανώσεις.

Τέλος επισημαίνουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από την πρακτική των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, που συνδιοργάνωναν ιστορικές επετείους με συγκεκριμένους φορείς.

Μέχρι σήμερα έχουμε οργανώσει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για μια σειρά επετείους ως Δήμος, που σε καμία δεν υπήρχε συνδιαργανωτής, κάποιος φορέας αντιστασιακός.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις