Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τα μυστικά μιας....κομπίνας από τον Λουκά Μέξη

Τα μυστικά μιας....κομπίνας από τον Λουκά Μέξη

Το "shoebox" παρουσιάστηκε στην Πάτρα

Δεν ήταν μια απλή κλασική παρουσίαση βιβλίου, αλλά περισσότερο μια συνάντηση μεταξύ φίλων. Ο λόγος για την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Λουκά Μέξη, υπό τον τίτλο "Shoebox:(Μια καλοκαιρινή κομπίνα"), προ ημερών στην Πάτρα, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Ο συγγραφέας βάζει στο κέντρο της ιστορίας μια κομπίνα και ξετυλίγει σιγα - σιγά το μύθο. Ο Λουκάς Μέξης είναι πολυπράγμων. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά της Αθήνας, εκδίδει το εβδομαδιαίο online κόμικ "Χάρτινος κόσμος" (www.xartinos.gr) ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο του.

ΕΡ:"Ποιος είναι ο απόηχος από την  παρουσίαση του βιβλίου σας στην Πάτρα;"

Λ.Μ.:"Σαν μια συνάντηση μεταξύ φίλων. Άλλωστε στη Πάτρα έχω αρκετούς τέτοιους όπως και παλιούς συνεργάτες (με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Μελισσαρόπουλο που μαζί δημιουργήσαμε και τον Χάρτινο Κόσμο) οπότε ένιωσα σα στο σπίτι μου".


EΡ:"Στο στόρι υπάρχει αρκετή κομπίνα. Για ποιο λόγο; Πώς σχολιάζεται το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η κομπίνα είναι συνδεδεμένη με τον Έλληνα;"


Λ.Μ.:"Γιατί όλοι ανεξαιρέτως στη χώρα μας θα ήθελαν να κερδίσουν όσο πιο πολλά λεφτά μπορούν το δυνατόν γρηγορότερα και φυσικά αβίαστα. Πόσο μάλλον αν είναι πιτσιρικάδες, που η αίσθηση φόβου και μετάνοιας είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο."


ΕΡ: "Ποιες ήταν η οι εσωτερικές αφορμές, που σας οδήγησαν στη συγγραφή και την έμπνευση του βιβλίου;"


Λ.Μ.:"Δε ξέρω πώς να απαντήσω σε κάτι τέτοιο- απλά μου φάνηκε εύκολο και φυσιολογικό να κάτσω και να γράψω. Αφού δεν ήμουν ποτέ καλός στο ποδόσφαιρο μικρός στο σχολείο, είπα να το ρίξω εκεί."


EΡ:"Το δικό σας shoebox τι κρύβει;"


Λ.Μ.:"Κάποτε το ίδιο το Shoebox. Τώρα δεν ξέρω- μάλλον θα πρέπει να το ξαναγεμίσω πρώτα."


EΡ:"Για ποιο λόγο επιλέξατε να τοποθετήσετε τη δράση του βιβλίου στην Αμοργό;"


Λ.Μ.:"Γιατί η Αμοργός ήταν ένα από τα νησιά που επισκέφτηκα πολύ τα πρώτα χρόνια της «ανεξαρτησίας» μου, και εκεί που φυσικά έζησα και μεγάλο μέρος της ιστορίας που αργότερα έγινε μυθιστόρημα."


EΡ: "Υπάρχουν αυτοβιογραφικά κομμάτια στην ιστορία και πού εντοπίζονται;"


Λ.Μ.: "Μα η περισσότερη ιστορία είναι αυτοβιογραφική- όπως κάνει άλλωστε κάθε συγγραφέας φαντάζομαι. Ξέρεις, αυτό που λέω σε κάθε τέτοια ερώτηση είναι το εξής: το shoebox είναι πραγματικά γεγονότα συνδεδεμένα με φανταστικό τρόπο."


EΡ: "Μιλήστε μας για τη σχέση σας με την δημοσιογραφία – αρθρογραφία,  καθώς και για τον χάρτινο κόσμο. Πώς συνδυάζεται η γραφή, σε διαφορετικές μορφές της, με τα κόμικς;"


Λ.Μ.:"Τα κόμικς ήταν η αρχή. Από εκεί και επειδή δυστυχώς το χέρι μου δεν έπιανε, αναγκάστηκα να το γυρίσω στο γράψιμο και να κυνηγάω από πίσω σκιτσογράφους για να δώσουν ζωή στις ιστορίες μου. Σιγά - σιγά θέλησα να γράψω μικρά κείμενα, σενάρια που μια μέρα θα ήθελα να δω- αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό, δηλαδή να γράψεις κάτι που θες μια μέρα να διαβάσεις. Το ένα κείμενο έφερε το άλλο, αυτά με οδήγησαν στα fanzines και λοιπά φοιτητικά περιοδικά. Δε το επιδίωξα ποτέ, απλά μου φαίνεται το ίδιο το γράψιμο με ανάγκασε να γίνω δημοσιογράφος και να καταλήξω στα περιοδικά (Editor στο NITRO και ESQUIRE, αρχισυνταξία στο YUPI TV και  τα λοιπά). Όλα όμως για μένα ξεκινάνε (και τελειώνουν) στα κόμικς. Και φαντάσου, αυτά ακόμα παραμένουν και ανεκπλήρωτοι πόθοι."


EΡ: "Ετοιμάζεται άλλο βιβλίο και αν ναι, μπορείτε να μας προϊδεάσετε για το τι θα επακολουθήσει;"


Λ.Μ.:"Φυσικά- σύντομα τελειώνει κιόλας και τότε είναι που αρχίζει το επίπονο στάδιο της διόρθωσης. Θέλω να προετοιμάσω τον κόσμο που θα το διαβάσει ότι δεν έχει να κάνει με το Shoebox και τον τρόπο γραφής του- εκείνο ήταν γραμμένο πριν χρόνια όταν ήμουν πιτσιρικάς οπότε η γλώσσα είναι αντίστοιχη και το ύφος χιουμοριστικό. Πάνε χρόνια από τότε- σήμερα πρόκειται για έναν εν δυνάμει φωτογράφο που «πέφτει» στην Αθήνα έχοντας χάσει τα πάντα και κάνοντας την αρχή μιας νέας ζωής στη πόλη χωρίς να έχει κανένα εφόδιο ή φίλο."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture