Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα- Το Κόκκινο Δίκτυο στο ΣΥΡΙΖΑ: "ΟΧΙ στη συμφωνία-μνημόνιο με τους δανειστές"!

Πάτρα- Το Κόκκινο Δίκτυο στο ΣΥΡΙΖΑ: &qu...

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή διαπραγμάτευση

Στην ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται:

Επί 5 μήνες η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε με το διεθνές σύστημα όπως αυτό αντι- προσωπεύεται από τους δανειστές (ΔΝΤ - Ευρωζώνη), έχοντας να αντιμετωπίσει και την υπονόμευση από τις εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις.

Το καθοδικό σπιράλ που δημιούργησαν βασικές επιλογές με κορυ- φαία εξ αυτών τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, οδήγησε τελικά σε πλήρες αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση απο- φάσισε σε αυτό το σημείο την προσφυγή στο δημοψήφισμα, μέσα από το οποίο αναδύθηκε μια ανέλπιστη δυναμική και ένα κοινωνικό μπλοκ των δυνάμεων της εργασίας που έδωσε τη μάχη, ανέπτυξε ανέλπιστη δυναμική και πέτυχε μια μεγάλη πολιτική νίκη ενάντια στις συνασπισμένες δυνάμεις του εγχώριου συ- στήματος και των δανειστών.

Λίγες μέρες μετά, το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε αυτή η μεγάλη νίκη κλείνει με την εισαγωγή στη Βουλή προς ψήφιση -με διαδικασίες κατεπείγοντος- ενός νέου, του τρίτου μνημονίου, που με ελάχιστες τροποποιήσεις είναι η πρόταση Γιουνκέρ την οποίαν ο ελληνικός λαός απέρριψε με το συντριπτικό 62% στο δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε λίγες μέρες, το κυβερνητικό και κομματικό ηγετικό κέ- ντρο μετέτρεψε το συγκλονιστικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σε απόλυτο ΝΑΙ στους δανειστές, δρομολογώντας δραματικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κίνημα και την Αριστερά.

Η επιλογή αυτή του κυβερνητικού και κομματικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ:

• Μετατρέπει την κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές, πα- ραβιάζοντας ωμά την εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά και την εντελώς πρόσφατη εντολή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

• Αναγορεύει τα μνημονιακά κόμματα σε υποστηρικτές του κυβερνητικού έργου υλοποίησης του νέου μνημονίου στη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο και για την τυπική ανατροπή της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Παραβιάζει ευθέως τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», την ιστορική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για πάλη για κατάργηση των μνη- μονίων και ανατροπή της λιτότητας. Παρακάμπτει και καταργεί την αποφασιστική δικαιοδοσία του ανώ- τατου οργάνου του κόμματος, της Κ.Ε.

• Απειλεί με εκφυλισμό και καταστροφή το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωτικής και κινηματικής Ριζο- σπαστικής Αριστεράς, αλλά και με δεινή ήττα και εκφυλιστική οπισθοχώρηση συνολικότερα το κίνημα και την Αριστερά.

Σε αυτή την τραγική εξέλιξη οδηγηθήκαμε γιατί το κυβερνητικό και κομματικό κέντρο δεν θέλησε ποτέ να εξετάσει ένα σχέδιο ρήξης με τους δανειστές και την Ευρωζώνη, γιατί στηρίχτηκε στη στρατηγική του «έντιμου συμβιβασμού», γιατί δεν πίστεψε στις δυνατότητες του κινήματος και της Αριστεράς να ανατρέψουν το σκηνικό.

Αντί να αξιοποιήσει έστω την ύστατη ευκαιρία που έδωσε η μεγαλειώδης κινητοποίηση του κόσμου και το συντριπτικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, μετέτρεψε σε λίγες μέρες το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, υπονομεύοντας τις ύστατες δυνατότητες για αλλαγή πορείας.

Παρόλο που με ευθύνη της ηγεσίας (προεκλογική στρατηγική, αλλά και στρατηγική διαπραγμάτευσης και επιλογές στο πεντάμηνο ύστερα από τη νίκη στις εκλογές) σπαταλήθηκαν πολύτιμοι οικονομικοί πό- ροι και δυνατότητες, αλλά και αγωνιστικοί πόροι του κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρόλο που η θέση μας είχε εξασθενήσει σημαντικά, η δύναμη που ανακτήσαμε από τη μάχη του δημοψηφίσματος και τη νίκη του ΟΧΙ, έδινε τη δυνατότητα για την εφαρμογή ενός σχεδίου ρήξης, που σε κάθε περίπτωση είναι πιο σύμφωνο όχι μόνο με το πρόγραμμα και τις αρχές μας αλλά και πιο ρεαλιστικό από ένα τρίτο μνημόνιο που θα επεκτείνει την ύφεση και την κοινωνική καταστροφή. Επειδή οι απειλούμενες συνέπειες από αυτή την εξέλιξη είναι πολύ βαριές, τώρα είναι η ώρα:

• Να μιλήσουν τα μέλη και στελέχη, οι Οργανώσεις Μελών, οι Νομαρχιακές Επιτροπές και η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν και συντονιστούν όλες οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της εξέλιξης, με στόχο να μπλοκαριστεί.

• Να αποτραπεί ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε απολογητή των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και η αναπόφευκτη καταστροφή των σχέσεών του με την κοινωνία και τα κινήματα. Η ευθεία και αυθαίρετη καταστρατήγηση όλων των συλλογικών αποφάσεων πρέπει να αναστραφεί μέσα από την κινητοποίηση των μελών και στελεχών του κόμματος και τις κομματικές διαδικασίες. Δεν χαρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, την ιστορία του, τη «σημαία» του σε αυτούς που αφού κατέρρευσαν όλες τους οι επιλογές, τώρα θέλουν να τον μετατρέψουν σε απολογητή του τρίτου μνημονίου.

• Να μιλήσουν οι δυνάμεις του κινήματος, που έδωσαν σκληρούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα και τον κρατικό αυταρχισμό. Διαδηλώνοντας ενάντια στο νέο μνημόνιο, σηκώνοντας ξανά τη ση- μαία της πάλης ενάντια στη λιτότητα, οργανώνοντας τους νέους αγώνες, συγκροτώντας ενωτικές επιτροπές πάλης. Γι’ αυτούς τους λόγους: Καταψηφίζουμε το νέο μνημόνιο όχι μόνο σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Βουλή.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη, στο κίνημα και στους αγώνες, ενάντια στη λιτότητα και τον κρατικό αυταρχισμό. Όπως χθες έτσι και σήμερα και αύριο, παλεύουμε από τις τάξεις της Αριστεράς με ένα μόνο κίνητρο: στο όνομα των άμεσων και ιστορικών συμφερόντων τη εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Σε αυτά λογοδοτούμε και σε αυτά «πειθαρχούμε».

Ο αγώνας του ΟΧΙ συνεχίζεται στην κοινωνία αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα, τους εκβιασμούς Ε.Ε. και Ευρωζώνης!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις