Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα-Δυτική Ελλάδα: Στον πάγο όλα σχεδόν τα έργα - Υπολειτουργεί η Ολυμπία Οδός

Πάτρα-Δυτική Ελλάδα: Στον πάγο όλα σχεδό...

Μιλούν στο thebest.gr τα θεσμικά όργανα

Πολύ δύσκολα θα τηρηθούν οι τμηματικές και συνολικές προθεσμίες περαίωσης των εργασιών στα δημόσια έργα υποδομής στην περιοχή μας. Εκτός των άλλων χρηματοδοτικών και τεχνικών προβλημάτων, η τραπεζική αργία προηγήθηκε και η παράλυση του συστήματος που ακολούθησε, επέφερε στα έργα ματαιώσεις παραγγελιών, τεράστιες δυσκολίες παράδοσης υλικών και απατήσεις των προμηθευτών για αλλαγή τρόπου πληρωμής (εξόφληση σε μετρητά).

Αποτέλεσμα όλων των από πάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστώσεων και την καθυστέρηση πληρωμής των πιστοποιήσεων είναι είτε να παγώσουν τα έργα είτε να προσχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Το thebest.gr απευθύνθηκε στους ανάδοχους των έργων καθώς και στα θεσμικά όργανα των εργοληπτών, οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την δημιουργηθείσα κατάσταση.

Ο συντονιστής του περιφερειακού γραφείου Δυτικής Ελλάδος του ΣΑΤΕ, κύριος Νίκος Φράγγος, μας εξέφρασε την αγωνία του: «Η κατάσταση στον τομέα εκτέλεσης των έργων είναι τραγική!  Με την τραπεζική αργία έχουν ανασταλεί οι διαγωνισμοί των δημοσίων έργων. Είναι αδύνατο να εκδοθούν εγγυητικές επιστολές για την συμμετοχή σε διαγωνισμούς αλλά και βεβαιώσεις πιστοληπτικής ικανότητας(οι οποίες βγαίνουν μόνο από την τράπεζα, οι τελευταίες.) . Όλα αυτά για τις νέες δημοπρασίες.

Για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αναστέλλονται οι πληρωμές από την πλευρά του δημοσίου, με συνέπεια να διακόπτονται (νομίμως). Υπάρχει αδυναμία εισαγωγής υλικών αλλά και πληρωμής των προμηθευτών. Οι οποίοι αρνούνται την πίστωση αλλά και τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής. Αυτά φέρνουν μια κατάσταση ασφυκτική. Υψώνουμε φωνή αγωνίας! Να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε αφανισμό. Βρισκόμαστε σε υποχρεωτική αργία

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΔΕ Πατρών, κύριος Βασίλης Γαλάνης, αναφερόμενος κι αυτός στην αδυναμία των έργων να εκτελεστούν τονίζει: «Οι συνέπειες, της πρωτόγνωρης για μας Τραπεζικής αργίας, στο χώρο της κατασκευής Δημοσίων Έργων, είναι  σημαντικές.

Πρώτα απ’όλα, αναβλήθηκαν δημοπρασίες μεγάλου αριθμού  έργων. Και αυτό γιατί, με κλειστές Τράπεζες δεν μπορούν οι διαγωνιζόμενες Εταιρείες να προμηθευτούν εγγυητικές επιστολές ή άλλες τραπεζικές βεβαιώσεις, που απαιτούνται στις δημοπρασίες. Αρκετά από αυτά αφορούσαν έργα του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ, με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να εκτελεστούν.

Τα δε έργα που ήταν σε εξέλιξη, πάγωσαν σχεδόν στο σύνολό τους. Αυτό συνδέεται και με την Τραπεζική αργία, λόγω των δυσχερειών που προέκυψαν στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές λογαριασμών,  από την πλευρά του Δημοσίου και κυρίως των έργων ΕΣΠΑ. Επίσης πολλές εταιρείες τηρούν στάση αναμονής, λόγω της μεγάλης ανασφάλειας για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων.

Οι συνέπειες των πιο πάνω, προφανείς για την απασχόληση, για τα ίδια τα έργα, την αγορά γενικότερα, αλλά και την απορρόφηση των υπολειπόμενων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που πιθανώς θα χαθούν

Η Ολυμπία Οδός από την άλλη σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της συνεχίζει τις εργασίες  με σαφώς μειωμένους ρυθμούς. Όπως δήλωσαν επακριβώς στο thebest.gr: «Η παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση της χώρας, πέρα από καθυστερήσεις και συμβατικά θέματα, δημιουργεί και προβλήματα πρακτικής σημασίας.» Αναφερόμενοι στις δυσκολίες που φέρνει η τραπεζική αργία αλλά και η εξάντληση των αναλωσίμων. Όσον αφορά την περάτωση των έργων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δουλεύουμε όσο και όπου μπορούμε. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα ανάλογα υλικά.»

Προς το παρόν πραγματοποιούνται μόνο τα έργα που πρέπει να γίνουν την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο πιο παραγωγικός μήνας στις εργασίες της Ολυπίας Οδού, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοφήφισμα έχουν πρόβλημα με τους προμηθευτές και τα αναλώσιμα, οπότε πλέον λειτουργούν με όσα υλικά και αναλώσιμα υπάρχουν ήδη.  Το τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα υπάρχοντα αναλώσιμα κανείς δεν ξέρει.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις