Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

H βιταμίνη C θωρακίζει την καρδιά

H βιταμίνη C θωρακίζει την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Νοσοκομείο Herley og Gentofle

Προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου προσφέρουν σύμφωνα με Δανούς ερευνητές τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και του Νοσοκομείο Herley og Gentofle, διαπίστωσαν ότι η υψηλή ημερήσια κατανάλωση φρούτων (π.χ. εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες κ.ά.) και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.) οδηγεί στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως επίσης και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο “American Journal of Clinical Nutrition”, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την Μελέτη Γενικού Πληθυσμού της Κοπεγχάγης και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούσαν 100.000 Δανούς και σχετίζονταν με την ημερήσια κατανάλωσή τους σε φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και με στοιχεία DNA των εθελοντών.

«Βάσει των ευρημάτων μας, φάνηκε ότι όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 15%, και μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν συχνά φρούτα και λαχανικά. Την ίδια στιγμή, είδαμε ότι ο περιορισμός του κινδύνου συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, που οφείλονται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» εξηγεί η δρ Καμίλα Κομπιλέκι από το τμήμα Κλινικής Βιοχημείας, του νοσοκομείου.

 

«Χτίζοντας» έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C, «χτίζει» συνδετικό ιστό ο οποίος υποστηρίζει και συνδέει τους ιστούς των οργάνων στον οργανισμό.

Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να χαρίζει προστασία στα κύτταρα και στα βιολογικά μόρια από βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας διαφόρων νοσημάτων όπως π.χ. τα καρδιαγγειακά. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει την εν λόγω βιταμίνη φυσικά, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλει να την λαμβάνει μέσω της διατροφής.

«Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, όμως τώρα η μελέτη μας υποδεικνύει με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί ακριβώς είναι υγιεινά. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αύξησης των επιπέδων της βιταμίνηςC στο αίμα, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ Μπόεργκε Νόρντεστγκααρντ, από το τμήμα Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Μπορεί κάποιος να λαμβάνει π.χ. διατροφικά συμπλήρωμα βιταμίνης C μέσω σκευασμάτων, όμως καλό είναι να λαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρύτερη υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέροντας έτσι σημαντικά οφέλη στην υγεία του» καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being