Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σύνοδος Κορυφής: Πέμπτη και Κυριακή οι μέρες που θα κρίνουν τα ΠΑΝΤΑ- Τελεσίγραφο για συμφωνία αλλιώς… Grexit- Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας

Σύνοδος Κορυφής: Πέμπτη και Κυριακή οι μ...

Μπαράζ διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μετά το Δημοψήφισμα

00:29 Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέχρι τα τέλη της εβδομάδα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις προτάσεις μας όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική πολιτική, για συμφωνία κοινωνικά δίκαια για την Ελλάδα.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ένα πακέτο επενδύσεων καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η διαδικασία θα κινηθεί ταχύτατα με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τα τέλη της εβδομάδα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του λαού που ήταν σαφής και τη βούλησή του για βιώσιμη λύση.

Είμαι χαρούμενος ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που όλοι καλούμαστε να δώσουμε λύση».

Ο Αυστριακός Πρωθυπουργός Φάιμαν ξεκαθάρισε: «Αν υπάρξει το τρίτο πρόγραμμα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ το Σάββατο η ΕΚΤ θα δώσει χρήματα για τις Τράπεζες, αν δεν υπάρξει πρόγραμμα δεν θα υπάρξουν «γέφυρες».

 

 

00:09 Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε: «Το διακύβευα είναι το εξής: Η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα μέσα και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Σημασία έχει και το τι θέλουν τα ελληνικά κόμματα και δείχνουν ότι θέλουν να μείνουν. Οι προτάσεις να ξεκαθαριστούν μέχρι την Πέμπτη για ένα Μεσοπρόθεσμο και ένα Βραχυπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει αυτό το πρόγραμμα το Σάββατο και την Κυριακή θα έρθουν οι προτάσεις στην Σύνοδο Κορυφής. Τρεις είναι οι αρχές που πρέπει να τηρηθούν: Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Πλέον μπήκε το χρονοδιάγραμμα. Αυτό που κρατώ είναι η αλήθεια ότι δεν υπήρξε απόφαση σήμερα.

Είναι το τέλος της διαδικασίας ή όχι; Υπάρχει τρόπος για συμφωνία; Εγώ απαντώ: ΝΑΙ. Δεν πρέπει όμως να χαθεί χρόνος. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα σύντομα. Αν δεν υπάρχει συμφωνία θα υπάρχουν συνέπειες.»

 

22:55 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλαντ Τούσκ ήταν αρκετά κυνικός και είπε μεταξύ άλλων: «Μετά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξει συνάντηση την Κυριακή… Κάλεσα όλους τους ηγέτες για μια συννένεση χωρίς νικητές και χαμένους, αν αυτό δεν βρεθεί σταματάνε οι συζητήσεις την Κυριακή συμπεριλαμβανομένου και του χειρότερου σεναρίου. Αν αποτύχουμε μπορεί να υπάρξει και χρεοκοπία των Τραπεζών της Ελλάδας. Αυτό δε θα είναι απλό, έχουμε ελάχιστες ημέρες για να βρούμε λύση. Η τελική προθεσμία λήγει αυτή την Εβδομάδα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο μέχρι την Κυριακή».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποφασιστικά τις προτάσεις της. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε προτάσεις. Η διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας αποδυναμώθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο. Η Κομισιόν έτοιμη για όλα. Έχουμε και το σενάριο του Grexit το οποίο έχουμε προετοιμάσει και φυσικά μιας βοήθειας σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης».

23:44 Η κυρία Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά την Σύνοδο Κορυφής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ακόμα για μια διαδικασία στα πλαίσια του ESM. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι θα υποβάλει μια νέα πρόταση για το ESM και είπαμε ότι έχουμε κάθε διάθεση να το εξετάσουμε και αν από μπορεί να προκύψει βάση για να συζητήσουμε.

Μέχρι την Πέμπτη πρέπει να υπάρχουν σαφείς προτάσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα τελείωσε, χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα που θα προσπερνάει όσα είχαμε πει έως τώρα. Η Ελλάδα να μπει σε μια διαδικασία πολυετή… τελευταία η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσχεράνει κατά πολύ. Από την γερμανική Βουλή πρέπει να πάρουμε μια εντολή διαπραγμάτευσης, αλλά με τις λεπτομερείς προτάσεις της Ελλάδας, μέχρι την Πέμπτη.

Την Κυριακή θα συναντηθούμε οι ηγέτες και με τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Η σημερινή συζήτηση ήταν σοβαρότατη. Η απόφαση για το Ευρώ είναι απόφαση 19 χωρών. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά όσα θα προτείνουν οι Έλληνες πρέπει να είναι πολύ περισσότερα, όχι ως  τον Νοέμβριο γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα καινούργιο πρόγραμμα.

Θέλουμε όλους τους ακρογωνιαίους λίθους της πρότασης. Οι απαιτήσεις των εταίρων έχουν γίνει πιο απαιτητικές μετά το Δημοψήφισμα.»

 

23:22 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Εξερχόμενος ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τους συνταξιούχους που περιμένουν στις ουρές για 120 ευρώ. Δεν μου φαίνεται ότι το κλίμα βελτιώθηκε μετά το δημοψήφισμα. Σαν βάση εκκίνησης θα είναι η πρόταση της Ελλάδας. Απόψε η απόφαση είναι να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, αυτή μπορεί να είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Αυτό θα είναι το τέλος κι ελπίζω ότι θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχουμε συμφωνία.

 

22:27 Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για νέο πρόγραμμα. Την πληροφορία μετέδωσε και ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

20:49 Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες στην περίπτωση που υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους πρώτα θα προωθηθεί ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα για τις άμεσες δανειακές ανάγκες της χώρας και την ρευστότητα για τις τράπεζες και μετά θα έρθει η μεγάλη συμφωνία με τονESM που θα μας καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

20:25 Πριν καλά-καλά αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα υφέρπει έντονα η φημολογία για καινούργια Σύνοδο την Κυριακή όπου θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε με βάση τις ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα.

 

19.35 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς άξονες της πρότασης που θα παρουσιάσει λίγο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

18.20 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο εξέθεσε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.Ξεκινά σε λίγα λεπτά η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Στόχος η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος Ολάντ. Προσερχόμενη η Α. Μέρκελ είπε ότι μεταρρυθμίσεις και αλληλεγγύη πάνε μαζί. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις. Παρόν στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και ο Γιούνκερ.

17.55 Σε νέα τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τον ESM, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup.

"Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θα συνεχίσουμε. Δεν πρόκειται να παρέμβουμε με κανέναν τρόπο στην ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη. Αύριο το πρωί ελπίζω οτι η Ελληνική πλευρά θα μας έχει στείλει τη νέα πρόταση για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία, δηλωσε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ.

17.38 Μαγνητοσκοπημένη θα είναι η δήλωση Ντάισεμπλουμ για τα συμπεράσματα του κρίσιμου eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν από περιπου 45 λεπτά. Σύμφωνα με τις τελυετάιες πληροφορίες αυτή την ώρα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του κειμένου που θα δωθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.

17.12 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο από ελληνικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα δεν προσήλθε με νέες προτάσεις στη συνεδρίαση, καθώς αυτές ενδέχεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη.

Αυτό έγραψε και ο ανταποκριτής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ: «Σύμφωνα και με τρίτη ευρωπαϊκή πηγή, οι προτάσεις θα κατατεθούν την Τετάρτη».O ίδιος έγραψε επίσης ότι η νέα ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στους θεσμούς εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup και ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να παραμείνουν στις Βρυξέλλες απόψε.

O Σπίγκελ με νεότερο Tweet έγραψε ότι οι προτάσεις παρουσιάστηκαν προφορικά και ότι την Τετάρτη θα κατατεθούν γραπτά.

17.01 Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν οτι απόψε πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

16.33 Σε περίπου μισή ώρα αναμένεται δήλωση του Γερούν Ντάισεμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του eurogroup. Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να υποβάλλει προφορικά το σχέδιο - αίτημά της και πως αύριο θα επανέλθει γραπτώς.

16.23 H ελληνική πλευρά κάνει διερευνητική συζήτηση σήμερα και αύριο θα γίνει νέο Eurogroup, αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επισημαίνουν οτι το στοιχείο που ενδιαφέρει όλους σήμερα είναι η Ελλάδα να πάρει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά το πέρας του Eurogroup, ο Γ.Ντάισελμπλουμ θα κάνει μια σύντομη δήλωση.

Πιθανόν να υπάρξει νέα τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

15.50 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχέση με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, επισημαίνοντας
τα τέσσερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που συνυπέγραψαν τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί , πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

14:40 Σχεδόν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών στη γραμμή Σόιμπλε. Είναι φανερό ότι αδιαφορούν τελείως για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το λάβουν υπόψη τους.

14. 21: Λετονός YπΟικ: Υπάρχει συνταγή και ξέρουμε, δεν είναι εύκολη. Οι Λετονοί δεν καταλαβαίνουν τους Έλληνες.

«Το 2008 ήμασταν στην ίδια θέση όμως νοικοκυρέψαμε τα του οίκου μας. Η οικονομία μας γνώρισε ύφεση 20%, μειώσαμε όμως κατά 30% τον δημόσιο τομέα μειώνοντας και μισθούς και προσωπικό. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές βοήθησαν την Λετονία να ανακάμψει» είπε.

14.19: Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος της Κομισιόν): Δεν θέλουμε Grexit, αλλά αν δεν υπάρξει αξιόπιστο πακέτο...

14.17: Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Θα ακούσουμε προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που είναι πρόθυμη να αναλάβει η Ελλάδα - Πολλά θα εξαρτηθουν από την ελληνική κυβέρνηση.

 

14.08: Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ένα δημοψήφισμα το οποίο όμως δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύση». και τόνισε ότι «σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα αλλά τώρα αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις».
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι «σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα από νομική βάση. Για να υπάρξει τέτοια δυνατότητα πρέπει να συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση».

13.51: Ντέισελμπλουμ: Μετά το δημοψήφισμα περιμένουμε να δούμε πώς βλέπει τα πράγματα η ελληνική κυβέρνηση, θα ακούσουμε τις προτάσεις τους και μετά θα προχωρήσουμε βήμα προς βήμα.

Tο OXI σημαίνει ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.

Αξιόπιστες προτάσεις ζήτησε από την Ελλάδα ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ένα Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν μια συλλογική αποτυχία. - See more at: https://left.gr/news/moskovisi-ena-grexit-tha-itan-mia-syllogiki-apotyhia-0#sthash.Pf3qcwz2.FiZRd7Pe.dpuf

Αξιόπιστες προτάσεις ζήτησε από την Ελλάδα ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ένα Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν μια συλλογική αποτυχία.

13.47: Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Γιούρογκρουπ o Eυ. Τσακαλώτος

Ξεκινά στις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες το  κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ενώ στις 7 συνεδριάζει η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τη νέα πρόταση της Ελλάδας προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Με βάση τις ελληνικές προτάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.

Παρακολουθείστε απευθείας τις αφίξεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο κρίσιμο Eurogroup.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις