Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η πιο δύσκολη ημέρα: Με μοναδικούς συμμάχους Ρέντζι και Ολάντ, ο Τσίπρας καλείται να τιθασεύσει την Μέρκελ, χωρίς να απογοητεύσει το 62%

Η πιο δύσκολη ημέρα: Με μοναδικούς συμμά...
Νασόπουλος Νάσος

Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η φράση «κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα» έχει γραφτεί τόσες πολλές φορές, που πλέον, όταν επαναλαμβάνεται, δύσκολα την πιστεύει κάποιος. Όμως, όλα συνηγορούν ότι η σημερινή, πιθανότατα, είναι η πιο κρίσιμη ημέρα του τελευταίου πενταμήνου, για τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, επιδιώκοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα στους κόλπους των δανειστών.

Έχοντας απέναντί του τους 18 ομολόγους του των χωρών της Ευρωζώνης, μπορεί να προσβλέπει σε χέρι βοηθείας από τον Ιταλό Ματέο Ρέντζι, τον Αυστριακό Βέρνερ Φάιμαν τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και μάλλον, τον Κύπριο Νίκο Αναστασιάδη (για καθαρά εθνικούς λόγους).

Όλοι οι υπόλοιποι φαίνεται ότι στρατεύονται πίσω από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να οδηγήσει την Ελλάδα, ακόμα και εκτός ευρώ. Σίγουρα δε, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένη να απαιτήσει και να επιβάλλει σκληρά μέτρα, προκειμένου να συναινέσει σε μια νέα συμφωνία χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες έχοντας στην τσάντα του μια ισχυρή πολιτική και ηθική δέσμευση έναντι του λαού, που μόλις προχθές περιέβαλλε τον Αλέξη Τσίπρα με την εμπιστοσύνη του, υπερψηφίζοντας με  61,5% το «ΟΧΙ» που τού πρότεινε. Μια ηθική και πολιτική δέσμευση που τον υποχρεώνει να μην υπογράψει νέο μνημόνιο, να μην δεχθεί σκληρά υφεσιακά μέτρα.

Πώς άραγε είναι δυνατόν να ικανοποιήσει ταυτόχρονα, τις σκληρές αξιώσεις της Μέρκελ (και των συνοδοιπόρων της) και την δέσμευσή του απέναντι στον Ελληνικό λαό;

Είναι απορίας άξιο και αν τελικώς τα καταφέρει, σίγουρα θα έχει πετύχει κάτι που κανείς δεν θεωρεί εφικτό.

Στη σημερινή έκτακτη Συνοδό Κορυφής, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, θα αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη αν γίνει δεκτή η πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να καταθέσει στο τραπέζι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για λήψη μέτρων, το οποίο θα κριθεί ως κατ’ αρχήν επαρκές από τους δανειστές (ΑΥΤΗ είναι η πρόταση που θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, το σχέδιο αυτό θα αξιολογηθεί από το Eurogroup με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και λίγο νωρίτερα από το Euroworking group.

Αν οι εισηγήσεις αυτών των δύο οργάνων είναι θετικές, τότε η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτή την περίπτωση το νερό ξαναμπαίνει στο αυλάκι για ναφτάσουμε, ίσως και εντός της εβδομάδας, σε μια νέα συμφωνία και η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει βασίμως, ότι αύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τα ταμεία της και θα προσφέρει κάποια χρήματα στις Ελληνικές Τράπεζες μέσω του ELA, ώστε να μπορέσουν να (υπο)λειτουργούν και να μην βρεθούν στον κίνδυνο να διακόψουν την παροχή ακόμα και του 60ευρου που δίνουν σήμερα.

Γι αυτό και στη σημερινή Σύνοδο έχουν προσκληθεί τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι αν σήμερα δεν επέλθει συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών τότε θα δρομολογηθούν διαδικασίες GREXIT. Ενδεχόμενο που φαίνεται ότι διακαώς προσπαθούν να αποτρέψουν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο μεν πρώτος φοβούμενος επιπτώσεις στην Ιταλική οικονομία, καθώς βλέπει τα Ιταλικά spreads να ανεβαίνουν, ο δε δεύτερος επειδή οι Γαλλικές Τράπεζες διαθέτουν Ελληνικά ομόλογα ύψους 65 δις ευρώ, τα οποία, αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στο Γαλλικό Τραπεζικό σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, όντως, η σημερινή ημέρα δείχνει η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα.

Στο τέλος της, θα μπορούμε να φανταστούμε με σχετική ακρίβεια πώς θα είναι οι επόμενες ημέρες…

ΑΥΤΗ είναι η πρόταση που θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ - "Ανοικτή η πόρτα" αλλά και σαφείς προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις