Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με αγκαλιές, φιλιά και θερμά λόγια η παράδοση στο ΥΠ.ΟΙΚ. - Ποιος είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος που ένιωθε άσχημα για την προφορά του και γιατί τον θεωρούσαν "λίγο δεξιούλη"

Με αγκαλιές, φιλιά και θερμά λόγια η παρ...

Το βιογραφικό του νέου Υπουργού Οικονομικών

21:50 Με πολύ θερμά λόγια και από τις δυο πλευρές έγινε η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών. Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν «σύντροφοι και φίλοι» με το νέο υπουργό Οικονομικών να σημειώνει:

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο - να συζητάει όλος ο πλανήτης για μια βιώσιμη λύση - χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Όλοι μαζί, όλος ο λαός, πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, σήμερα το πρωί.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν κοινές αναφορές και στόχους. «Έχουμε κοινές ατραπούς από την πρώτη στιγμή της εκλογής της κυβέρνησής μας. Κοινοί στόχοι μας, όπως με όλους τους συναδέλφους της κυβέρνησης είναι το σπάσιμο του αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου της λιτότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποτιμώντας το έργο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, ο απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ότι μία από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες διαδικασίες στο υπουργείο είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με στόχο τον αλγοριθμικό έλεγχο για τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και εκτίμησε ότι αυτό θα καταφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή έως τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τη δική του αποχώρηση σημειώσει ότι «σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες όχι στο δημοψήφισμα και πώς η κυβέρνηση θα το κεφαλαιοποιήσει». Τέλος για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι «αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι να ανάψουμε ένα κεράκι».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με το Γιάνη Βαρουφάκη «ήμασταν φίλοι πριν και θα είμαστε φίλοι όταν τελειώσουν όλα αυτά και θα γυρίσουμε στο πανεπιστήμιό μας».

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές. Έχω μεγάλο τρακ και μεγάλη αγωνία» σημείωσε.

«Όποιος δεν έχει τρακ δεν έχει και ταλέντο, είχε πει η Κατίνα Παξινού, έχω τρακ εύχομαι να έχω και ταλέντο. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε. Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο του λένε, δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος» πρόσθεσε.

«Το μήνυμα της Κυριακής θα μείνει στην οικονομική ιστορία. Ένας λαός που έχει υποφέρει τόσα πολλά παρ’ όλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες και αυτό που έκαναν τα ΜΜΕ, τις πιέσεις στο χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο. Έχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η ψήφος. Οι άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων είπαν ότι θα εμπιστευτούμε μία κυβέρνηση που μπορεί να δώσει μία βιώσιμη λύση» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

20:10 Ορκίστηκε πριν από λίγο με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα επόμενη λεπτά θα γίνει και η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τι είπε για την Αχαιή Μαρία Κανελλοπούλου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών

18:30 Στις 8 το βράδυ ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με πολιτικό όρκο θα ορκιστεί ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναλαμβάνει το κρισιμότερο υπουργείο των ημερών μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αγαπά και φορά συνεχώς και αύτος ανοιχτό πουκάμισο κι αποφεύγει τη γραβάτα. Δεν έχει ξυρισμένο κεφάλι, ούτε κι αφήνει το πουκάμισο έξω από το παντελόνι, όμως και πάλι δεν θυμίζει κλασικό κοστουμαρισμένο πολιτικό -αλλά περισσότερο «κύριο καθηγητή».

Δεν υπολείπεται σε γνώσεις, βιογραφικό, ούτε σε αγγλική προφορά του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη -η δική του είναι αμιγώς βρετανική, της Οξφόρδης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλο το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσε αθόρυβα και σταθερά δίπλα στο Γιάνη Βαρουφάκη, παρών σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις όντας συνυπεύθυνος για την ελληνική στρατηγική στη διεθνή οικονομία.

Το «δίπλα του» είναι σχήμα λόγου. Κυριολεκτικά βρισκόταν πίσω του. Μια από τις λεπτομέρειες που πρόσφατα είχαν σχολιαστεί δυσμενώς για τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι οτι ...ενίοτε ξεχνούσε να... συστήσει τον συνεργάτη του.

Ο βρετανοθρεμμένος κ. Τσακαλώτος δεν φαίνεται να ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα οτι είναι... ο "Αγγλος" αφανής, το σκέλος που ισορροπούσε την εξίσωση, αυτός που κρατούσε χαμηλούς τόνους και ενεργοποιείτο πίσω από τις κάμερες, πάνω από μελέτες, αναλύσεις, έρευνες και συζητήσεις για την διεθνή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης - Επικρατέστερος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών

Ο καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξένες χώρες. Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια από την Πρέβεζα και μετακόμισε στην Αγγλία. Ο μικρός Ευκλείδης, με το δύσκολο για τους Βρετανούς όνομα, μεγάλωσε ως μέλος μιας ευκατάστατης οικογένειας και μιας ανώτερης τάξης εκλεκτών που φοιτούσαν στα καλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια, σε αυτά που παραδοσιακά θεωρούνται πηγές επόμενων γενεών εξουσίας.

Φοίτησε στο φημισμένο Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες.

«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία με θεωρούσαν λίγο δεξιούλη» έχει πει ο ίδιος.

Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των εντυπωσιακών σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Το 1993, σε ηλικία πια 33 ετών, επιστρέφει για να κατοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα, με τα ελληνικά του να αποτελούν αρχικά μια μόνιμη αιτία αρνητικών σχολίων σε βάρος του.

Δούλεψε πολύ πάνω στη γλώσσα, ώστε να ξεφορτωθεί τη βρετανική προφορά και να μπορεί να εκφραστεί με άνεση και στα ελληνικά.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του -είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Ο ίδιος σήμερα διατηρεί στην περιοχή σπίτι, φίλους και αρκετά στενούς δεσμούς.

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε συντροφικές σχέσεις από το παρελθόν. Κοινό σημείο είναι ότι και οι δύο προχωρούν στη ζωή με τους νεανικούς έρωτές τους.

Στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνος, αλλά με τη Σκωτσέζα σύζυγό του και σύντροφο από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα, με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

στοιχεία από the toc.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις