Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο μεγάλος νικητής Τσίπρας αντιμέτωπος με τους σκληρούς δανειστές- Κρίσιμες ώρες για τη χώρα

Ο μεγάλος νικητής Τσίπρας αντιμέτωπος με...
Νασόπουλος Νάσος

Πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αντικρουόμενα μηνύματα από την Ευρώπη

Η συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» (61%), έναντι του «ΝΑΙ»(39%), ανέδειξε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως το μεγάλο νικητή στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά τον φέρνει αντιμέτωπο με δύσκολες διαπραγματεύσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο, με τους δανειστές.

Οι επιπτώσεις της νίκης στο εσωτερικό είναι ήδη ηχηρές: παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και προσωρινός αντικαταστάτης του ανέλαβε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, την ώρα που ο Πρωθυπουργός ζητούσε τη σύγκλιση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, επιδιώκοντας την ευρύτατη συναίνεση του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ωστόσο, το ίδιο ηχηρά, αν και αντικρουόμενα, είναι τα μηνύματα που φτάνουν από την πλευρά των δανειστών. Ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή και θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως πρώτο βήμα για GREXIT, ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε λυπηρο το αποτέλεσμα και προέβλεψε λήψη σκληρών μέτρων από την Ελλάδα, ενώ, στον αντίποδα, ο Ολάντ εμφανίζεται (πιο) φιλικός έναντι της Ελλάδας. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος συναντάται εκτάκτως στο Παρίσι με την Μέρκελ, λίγες ώρες πριν συγκληθεί την Τρίτη το απόγευμα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα βλέμματα όλων στρέφονται σήμερα, Δευτέρα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αυξήσει τον ELA δίνοντας παράταση ζωής στις Ελληνικές Τράπεζες, ή θα λάβει αποφάσεις αρνητικές για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα ( π.χ. μείωση της αξίας των εγγυήσεων).

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κ. Ντράγκι, δεν θα τραβήξει την πρίζα, αλλά ούτε θα αυξήσει τον ELA. Αν αυτό συμβεί, μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσουν οι Τράπεζες από την Τρίτη, καθώς το  διαθέσιμο ρευστό φτάνει προς το τέλος του. Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να πάρουν θέση στο τι θα γίνει από Τρίτη δηλώνοντας ότι αποφάσεις θα ληφθούν αφού προηγουμένως γίνει γνωστή η στάση της ΕΚΤ.

Αναμφίβολα, σήμερα ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα, αλλά και κρίσιμη εβδομάδα για τη χώρα και τις πολίτες της, οι οποίοι με την χθεσινή ψήφο τους εξουσιοδότησαν την κυβέρνηση να φέρει μια συμφωνία με τους δανειστές, που θα είναι δίκαιη, έντιμη, βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή.

Δείτε τα αποτελέσματα σε Επικράτεια – Αχαΐα – Αιτωλοακαρνανία – Ηλεία

Παραιτήθηκε ο Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ

Ντάισελμπλουμ: Λυπηρό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις