Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η νέα ταινία του Νόα Μπάουμπαχ «Όσο είμαστε νέοι – While we’re Young» προβάλλεται στην Ελλάδα

Η νέα ταινία του Νόα Μπάουμπαχ «Όσο είμα...

Πρωταγωνιστούν ο Μπεν Στίλερ, η Ναόμι Γουότς, ο Άνταμ Ντράιβερ και η Αμάντα Σέιφριντ

Με πολύ καλές κριτικές κυκλοφόρησε στις 25 Ιουνίου 2015 στις ελληνικές αίθουσες η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπάουμπαχ «Όσο είμαστε νέοι – While we’re Young».

Πρωταγωνιστούν ο Μπεν Στίλερ, η Ναόμι Γουότς, ο Άνταμ Ντράιβερ και οι Αμάντα Σέιφριντ, Άνταμ Χόροβιτζ.

Διάρκεια: 97 λεπτά.

Σύνοψη

Ο Μπεν Στίλερ και η Ναόμι Γουότς είναι ο Τζος και η Κορνήλια Σρέμπνικ, ένα παντρεμένο μεσήλικο ζευγάρι. Προσπάθησαν να ξεκινήσουν οικογένεια αλλά δε μπόρεσαν κι αποφάσισαν ότι θα ζήσουν μ’ αυτό. Καθώς ο Τζος δουλεύει στο νέο του ντοκιμαντέρ όμως, είναι προφανές ότι έχει χτυπήσει τοίχο κι ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους.

Ο Τζέιμι και η Ντάρμπι από την άλλη, είναι ένα νεαρό, αυθόρμητο ζευγάρι, έτοιμοι και οι δύο ανά πάσα στιγμή να τα παρατήσουν όλα για να ακολουθήσουν ότι τους παθιάζει. Για το Τζος, είναι σα να έχει ανοίξει ένα παράθυρο στα νιάτα του- ή στα νιάτα που θα ήθελε να έχει.

Σύντομα οι ανήσυχοι σαραντάρηδες, θα κάνουν στην άκρη τους φίλους τους της ίδιας ηλικίας- μεταξύ των οποίων και ο Beastie Boy Άνταμ Χόροβιτζ- για να ακολουθήσουν τα βήματα των ανέμελων νεαρών. “Πριν γνωριστούμε» παραδέχεται ο Τζος στο Τζέιμι, «τα μοναδικά δύο αισθήματα που είχα μέχρι τώρα ήταν σκεπτικισμός και περιφρόνηση».

Το «Όσο είμαστε νέοι» είναι η νέα διαγενεακή κωμωδία του Νόα Μπάουμπαχ του υπέροχου ανεξάρτητου φιλμ «Frances Ha» (φιλμ που είχε προβληθεί και από την Κινηματογραφική λέσχη Πάτρας), για το χρόνο που περνά, τη φιλοδοξία και την επιτυχία, και το πορταίτο ενός γάμου που δοκιμάζεται από την εισβολή της νιότης. Καμία ταινία δεν έχει απεικονίσει καλύτερα την αστική κουλτούρα σήμερα: οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρησιμοποιούν iPads και Netflix, ενώ οι νέοι αναζητούν βινύλια και vintage κασέτες.

Κάθε νέα γενιά απειλεί την προηγούμενη- τα πιο συναρπαστικά χάσματα όμως δημιουργούνται όταν οι κοινωνίες βρίσκονται σε περιόδους μαζικής τεχνολογικής και πολιτιστικής μετάβασης. Μια τέτοια περίοδο διανύουμε τώρα. Οπότε τι γίνεται όταν συγκρούεται η τελευταία γενιά ενηλίκων που μεγάλωσε χωρίς ίντερνετ με τη νέα γενιά; Το ερώτημα αυτό είναι η καρδιά του «Όσο είμαστε νέοι».

Ο Μπάουμπαχ εξερεύνησε το άγχος των παιδιών χωρισμένων γονιών στο «The Squid and The Whale», τις αδερφικές σχέσεις στο «Margot At The Wedding», τη μοναξιά των προνομιούχων στο «Greenberg» (όπου επίσης έπαιξε και ο Μπεν Στίλερ) και την ουσία του να είσαι νέος και ν’ αναζητάς την ταυτότητα σου στο «Frances Ha». Κάθε ταινία χτίστηκε επάνω στις πιο έντονες κι ανθρώπινες στιγμές. Το «Όσο είμαστε νέοι» είναι η πιο αστεία και ρομαντική μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Seven Films.

Για το Μπάουμπαχ η ιστορία προέκυψε από δύο επιθυμίες: από τη μία να απεικονίσει τη δυναμική των σχέσεων σήμερα- γάμοι, φιλίες και τα σημεία που τέμνονται- κι από την άλλη, να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είναι πια ένας νέος καλλιτέχνης, αλλά «ενοχλητικά» καθιερωμένος.

«Σκεφτόμουν να γράψω μια ταινία για δύο διαφορετικά ζευγάρια που αλληλεπιδρούν για αρκετό καιρό» εξηγεί ο ίδιος. «Με ενδιαφέρει πολύ η δυναμική μεταξύ ζευγαριών. Φέρεσαι διαφορετικά όταν είσαι με το σύντροφο σου και όταν είσαι μαζί του και με άλλους ανθρώπους; Φυσικά και το κάνεις- αναλόγως τους ανθρώπους πάντα- και ήθελα να το διερευνήσω αυτό σε μια ταινία. Ο λόγος που με έκανε να μελετήσω τα συγκεκριμένα ζευγάρια είναι ότι έφτασα σε ένα σημείο στη ζωή μου που συνειδητοποιήσα ότι δεν είμαι ο νεότερος άνθρωπος στο χώρο».

Καθώς άρχισε να γράφει, ο Μπάουμπαχ αποφάσισε επίσης να αφήσει το κωμικό του στοιχείο να κυριαρχήσει. Ενώ σε όλες τις ταινίες του υπάρχει το στοιχείο της κωμικότητας της ζωής, αυτή είναι η πρώτη, που το στοιχείο αυτό έρχεται στην επιφάνεια. «Το ύφος της ταινίας είναι κάπως διαφορετικό», παρατηρεί.

«Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία που θα θύμιζε τις παλιές κωμωδίες των Μάικ Νίκολς ή του Σίντνεϊ Πόλακ τη δεκαετία του ’80, κάπως εξεζητημένες αλλά και πάλι ανοιχτές για το ευρύ κοινό».

Όλα αυτά συγχωνεύτηκαν στα δύο ζευγάρια του Όσο είμαστε νέοι. Ο Τζος και η Κορνήλια είναι στα 40-κάτι τους, κι ακόμη αγωνιούν για την κατά τ’ άλλα λογική απόφαση τους να μην κάνουν παιδιά. Τα πηγαίνουν καλά, αλλά το καλά δεν είναι απαραίτητα το σημείο που ονειρευόντουσαν ότι θα βρίσκονται τώρα. Οι νέοι φίλοι τους, ο Τζέιμι και η Ντάρμπι, είναι 20ρηδες που γοητεύονται από οτιδήποτε παλιό και ρετρό. Οι δυό τους είναι η επιτομή του αυθορμητισμού.

Τέτοιου είδους ιδέες είναι διαχρονικές. Όντως, ο Μπάουμπαχ κάνει αναφορές στο θεατρικό του Ίψεν «Ο οικοδόμος Σόλνες» του 1873, στο οποίο ένας ανταγωνιστικός αρχιτέκτονας φοβάται ότι θα τον επισκιάσει η νέα γενιά και βλέπει την εμμονή του για μια νέα γυναίκα να μεγαλώνει. Οι χαρακτήρες του Μπάουμπαχ ωστόσο προκύπτουν κι από τη χωρίς προηγούμενο τεχνολογική εξέλιξη που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

H ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο ενώ στα Αμερικάνικα ταμεία έχει φτάσει τα περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Ο Noah Baumbach συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα με τη νέα του συνεργασία με την Greta Gerwig, μετά την "Frances Ha", το φιλμ "Mistress America," που επαίνεσαν οι κριτικοί.

To φιλμ διανέμει η Seven Films.

*Είναι πιθανόν η ταινία να έρθει το επόμενο διάστημα για προβολή και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture