Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ποιος θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία; Η επόμενη ημέρα του «ΝΑΙ» ή του «ΟΧΙ»- Ο ρόλος του Τσίπρα

Ποιος θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία...
Νασόπουλος Νάσος

Όλοι ξορκίζουν το σενάριο των εκλογών

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Κυριακής, με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ή διαρρέονται να δείχνουν μικρό προβάδισμα του «ΝΑΙ».

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στην επόμενη ημέρα.

Αν επικρατήσει το «ΟΧΙ», η κυβέρνηση θα έχει την εντολή να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, κατά πολύ καλύτερη από αυτήν που πρόσφερε ο κ. Γιούνκερ στις 25 Ιουνίου και η οποία οδήγησε στην άρνηση της κυβέρνησης να τη δεχθεί και στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Κατά πόσο θα επιτύχει τους στόχους της η κυβέρνηση, θα φανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων και εξαρτάται άμεσα από τη στάση των δανειστών.

Πάντως, σε αυτή την  περίπτωση το πολιτικό σκηνικό παραμένει, ως έχει σήμερα: θα έχουμε μια κυβέρνηση τους χειρισμούς της οποίας θα έχει εγκρίνει ο λαός και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα πολιτικών αναταράξεων ή εξελίξεων.

Απαντήσεις αναζητούνται για το τι θα συμβεί, αν επικρατήσει το «ΝΑΙ». Και το μεγάλο ερώτημα, σε αυτή την περίπτωση είναι: Ποιος θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές, μια νέα συμφωνία;

Εδώ έχουμε τα εξής δεδομένα:

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «δεν είναι Πρωθυπουργός εντός καιρού», παραπέμποντας έτσι και στο ενδεχόμενο εκλογών.

Παράλληλα έχει πει ότι θα φέρει στη Βουλή για να γίνει νόμος το σχέδιο συμφωνίας Γιούνκερ.  Όμως, πλέον, αυτό το σχέδιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι και όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα ζητήσουν περισσότερα μέτρα με την αιτιολογία (ή το πρόσχημα) ότι η πρόσφατη αναστάτωση με το κλείσιμο των Τραπεζών επιδείνωσε την κατάσταση της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, για να έλθει μια συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις.

Ποιος θα τις κάνει;

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος «δεν είναι παντός καιρού» και θα έχει να διαχειριστεί μια εντολή διαφορετική από αυτή που πρότεινε στον Ελληνικό λαό;

Και πως θα αντιδράσουν οι δανειστές, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν ως συνομιλητή τον κ. Τσίπρα;  Μόλις χθες ο κ. Σουλτς (αναμφίβολα, ωμά και κυνικά) επιβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι «μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα πετύχει μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές» και θα σημάνει και «το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ».

Ένα σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες προβλέπει ότι το βράδυ της Κυριακής και αν έχει επικρατήσει το «ΝΑΙ», ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει προσκλητήριο προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και είναι πιθανή ακόμη και η κοινή πτήση στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας, με σκοπό την από κοινού διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας.

‘Ένα δεύτερο σενάριο, προβλέπει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής (κάποιοι την αποκαλούν Οικουμενική), με την στήριξη ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αν δεν την στηρίξει ή δεν την ανεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει από την παρούσα Βουλή.

Εκείνο πάντως στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν (αν και η κυβέρνηση δεν το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά), είναι ότι δεν πρέπει να προκηρυχθούν Εθνικές εκλογές. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι οπαδοί του «ΝΑΙ», τις τελευταίες ώρες ξεκαθαρίζουν ότι «την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για να αλλάξει η κυβέρνηση». Όχι, επειδή δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια αλλαγή (απεναντίας, μάλιστα), αλλά επειδή μια τέτοια εξέλιξη, στην παρούσα φάση, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Αν πάμε σε εκλογές, αυτές θα γίνουν όχι νωρίτερα από τις 2 Αυγούστου. Ποιος άραγε μπορεί να φανταστεί προεκλογική περίοδο, με κλειστές Τράπεζες, άδεια ΑΤΜ, την οικονομία (λόγω έλλειψης χρήματος) νεκρή και, συνακόλουθα, την κοινωνία σε παράκρουση;

Ένα είναι σίγουρο: την Κυριακή το βράδυ, ενδεχόμενη επικράτηση του «ΝΑΙ», θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως είναι δύσκολο έως απίθανο, να φτάσουν έως την άμεση διενέργεια εκλογών. Και η πρώτη εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι θα είναι η παραίτηση Βαρουφάκη, κάτι που ο ίδιος ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του. Επίσης κρατήστε δύο ονόματα, που είναι πιθανόν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις: Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης. Προέρχονται από τα σπλάχνα της Αριστεράς, έχουν μεγάλη αποδοχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνουν μεγάλες συμπάθειες και στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν έχουν εκνευρίσει τους Ευρωπαίους.

Αλέξης Τσίπρας: Θα πάρξει συμφωνία και οι Τράπεζες θα λειτουργήσουν και πάλι μέσα σε 48 ώρες

Πανελλαδική δημοσκόπηση δείχνει μικρό προβάδισμα του «ΝΑΙ» και συντριπτικό «ΟΧΙ» στην έξοδο από το ευρώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις