Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα Capital Controls: Μόνο μετρητά για τα φάρμακα – Οι φαρμακοποιοί δεν εξυπηρετούν πλέον με πίστωση

Πάτρα Capital Controls: Μόνο μετρητά για...

Δεν υπάρχουν ακόμα ελλείψεις

Από την πρώτη στιγμή της τραπεζικής αργίας άρχισαν ουσιαστικά και οι πρακτικές επιπτώσεις σε ασθενείς και συνταξιούχους που σε μηνιαία βάση προσέρχονται στα φαρμακεία της πόλης για να πάρουν την φαρμακευτική τους αγωγή. Οι φαρμακοποιοί της πόλης ουσιαστικά έχουν κόψει την πίστωση με την οποία παραδοσιακά εξυπηρετούσαν κυρίως τους συνταξιούχους.

Η τακτική που ακολουθούσε το σύνολο των φαρμακείων είχε ως εξής: Οι συνταξιούχοι έγραφαν τα φάρμακα στους γιατρούς τους, τα έπαιρναν από το φαρμακείο με το οποίο συνεργάζονταν και στη συνέχεια όταν έμπαιναν τα χρήματα της σύνταξης πλήρωναν την συμμετοχή τους.

Πλέον όμως με τα capital controls οι ηλικιωμένοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη προβλήματα. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, κατά κανόνα, είναι πια υποχρεωμένοι να ζητούν μετρητά από όλους τους πελάτες τους καθώς άλλαξε και η πολιτική των αποθηκών οι οποίες επίσης ζητούν ευρώ για να πουλήσουν φάρμακα.

«Παραμένουν φυσικά οι ευαισθησίες μας. Δεν παύουμε να είμαστε άνθρωποι. Όταν βλέπουμε κάποιον συμπολίτη που έχει πραγματική ανάγκη, βάζουμε νερό στο κρασί μας, όμως συνολικά είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με μετρητά. Πέραν αυτών αντιλαμβάνεστε ότι πλέον οι συνταγές των γιατρών είναι τοξικές αφού ποτές δεν ξέρουμε εάν τις πληρωθούμε», σχολιάζει Πατρινός φαρμακοποιός μιλώντας στ thebest.gr.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορισμένες αποθήκες έχουν αρχίσει να βάνουν «πλαφόν» στα φαρμακεία, δίνοντάς τους περιορισμένες ποσότητες από τα σκευάσματα που τους ζητούν προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις.

Στην παρούσα φάση δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα όμως παράγοντες του κλάδου εκφράζουν το φόβο ότι εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές πέραν της Τρίτης τότε θα αρχίσουν να λείπουν π.χ. σπάνια ή ακριβά φάρμακα και ενδεχομένως κάποια εμβόλια.

Για ελλείψεις σε φάρμακα έκανε λόγο και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις περί επάρκειας φαρμάκων και ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι αποπροσανατολιστικές: «Η πραγματικότητα είναι ότι η σχέση του φαρμάκου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα εξαρτημένη. Ηδη, σε μόλις 48 ώρες το πρόβλημα γίνεται μεγάλο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις