Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η αφυδάτωση επηρεάζει την οδήγηση μας!

Η αφυδάτωση επηρεάζει την οδήγηση μας!

12 λόγοι για να πίνουμε νερό

Το νερό είναι ζωή! Παρότι θεωρούμε δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, οι λόγοι για τους οποίους το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας συχνά περιφρονούνται και δεν περιγράφονται με αποτέλεσμα να παραμελείται ως παράγοντας για την διατήρηση της καλής υγείας. Για την πλειοψηφία του κόσμου θεωρείται ότι η  κατάποση καθημερινά υγρών (καφέδες, τσάι, αναψυκτικά κ.α. ) είναι αρκετή για την αποφυγή αφυδάτωσης. Ωστόσο αυτά τα υγρά, αρκετές φορές, αυξάνουν τις απώλειες γιατί προκαλούν διούρηση και εφίδρωση, ενώ η χρήση αλκοόλ και καπνού ενισχύει επιπλέον τις απώλειες. Αν ο οργανισμός σας χάσει μόλις το 1,5% από το νερό που έχει (σημειωτέον ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συνήθως περίπου 60% Η2Ο), θα έχετε φτάσει στο κρίσιμο σημείο της ήπιας αφυδάτωσης. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το πρόβλημα της αφυδάτωσης εμφανίζεται συχνότερα και ευκολότερα,  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χρήσης κλιματιστικών.  Η κόπωση, η κακοσμία του στόματος ακόμα και η απρόσεκτη οδήγηση είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές συνέπειες.

 

Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά  12 λόγους για να πίνουμε νερό συχνότερα.

 

1. Προκαλεί κακοσμία του στόματος: Πιείτε νερό για το καλό του εαυτού σας και των γύρω σας! “Η αφυδάτωση προκαλεί δυσοσμία ” λέει ο Μάρσαλ Young, οδοντίατρος στο Newport Beach στην Καλιφόρνια. «Το σάλιο έχει σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όταν είστε αφυδατωμένoι, το μειωμένο σάλιο στο στόμα επιτρέπει στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, έχοντας ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή».

2. Προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη: Η αφυδάτωση μπορεί να παρομοιαστεί σαν αίσθημα πείνας, ιδιαίτερα ως ακατανίκητη επιθυμία για ζάχαρη. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα αν ασκείστε, λέει η Amy Goodson, RD, αθλητική διαιτολόγος για τους Dallas Cowboys. «Όταν ασκείστε σε αφυδατωμένη κατάσταση, χρησιμοποιείτε με ταχύτερο ρυθμό το γλυκογόνο (δηλαδή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες), μειώνοντας άμεσα έτσι την αποθήκευσή τους.» Έτσι, μόλις τελειώσετε την άσκηση, πιθανώς θα ποθείτε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, ώστε να αναπληρωθούν με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκογόνου, και να είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνησή σας.

3. Καταστρέφει τη γυμναστική σας: «Ένα επίπεδο αφυδάτωσης της τάξεως του 2% στο σώμα, προκαλεί μια μείωση κατά 10% στην αθλητική απόδοση», λέει ο Goodson. Ακόμα και να είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, επηρεάζεται σημαντικά η επίδοση σας σε προπονήσεις  και όσο πιο αφυδατωμένοι είστε, τόσο χαμηλότερη θα είναι η επίδοση».

4.Προκαλεί ξηρότητα του δέρματος: . «Ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης του δέρματος είναι από μέσα προς τα έξω», λέει η Anne-Marie Tremain, MD, μια δερματολόγος από το Laser Skin Care Center Dermatology Associates στο Long Beach της Καλιφόρνια «Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την κατανάλωση νερού». «Εάν γυμνάζεστε για παράδειγμα, κάθε μέρα τότε θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Μάλιστα για λείο, ενυδατωμένο  δέρμα, προτείνει τη μείωση του χρόνου του ντους (δηλαδή λιγότερο από πέντε λεπτά) και καλό είναι να μην γίνεται χρήση μόνο χλιαρού ή ζεστού νερού, καθώς μπορεί να μνα αφυδατώσει το δέρμα ακόμα περισσότερο.

5. Ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια: Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Physiology and Behavior» δείχνει ότι ο αριθμός των λαθών που γίνονται κατά την οδήγηση, χρονικής διάρκειας δύο ωρών, διπλασιάστηκε όταν οι οδηγοί ήταν αφυδατωμένοι, σε αντίθεση με τους ενυδατωμένους -ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (που το όριο ορίζεται ως 0,08% αλκοόλ στο αίμα από τα περισσότερα κράτη μέλη). Δεδομένου ότι συχνά οι άνθρωποι σκόπιμα αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από ένα μακρύ οδικό ταξίδι για την αποφυγή πολλών στάσεων, η αφυδάτωση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

6. Προκαλεί κόπωση: Μια απογευματινή αίσθηση κατάπτωσης μπορεί να έχει να κάνει με την ενυδάτωση περισσότερο από ό,τι νομίζετε. «Όταν είστε αφυδατωμένοι εμφανίζεται πτώση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής συχνότητας και επιβράδυνση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο- όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εξάντληση», λέει ο Luga Podesta, MD, αθλητίατρος στην Ορθοπαιδική Κλινική «Kerlan-Jobe» στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Επιπλέον, η έλλειψη νερού στους μυς κάνει τις χειρωνακτικές εργασίες να φαίνονται πιο δύσκολες και κουραστικές.

7. Προκαλεί νευρικότητα: Νιώθετε νευρικοί; Πιείτε ένα ποτήρι νερό και η διάθεσή σας ενδέχεται να αλλάξει. «Η αφυδάτωση έχει ορισμένες νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία» υποστηρίζει ο Δρ Podesta. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε τη διάθεση και τη συγκέντρωση σε 25 νεαρές γυναίκες που είτε τους είχαν χορηγηθεί αρκετά υγρά για να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένες, ή που ήταν ήπια αφυδατωμένες μετά από γυμναστική και λήψη διουρητικών. Οι αφυδατωμένες γυναίκες που ήταν σε ένα επίπεδο μόλις 1% χαμηλότερο από το βέλτιστο-ανέφεραν πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης και οξυθυμία. 8. Μπορεί να προκαλέσει ρίγος Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ρίγη. «Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας αρχίζει να περιορίζει τη ροή του αίματος στο δέρμα», λέει ο Δρ Podesta. Επιπλέον, το νερό κρατά τη θερμότητα, με αποτέλεσμα αν αφυδατωθείτε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος, πράγμα το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ρίγος πιο γρήγορα, ακόμα και όταν δεν είστε σε ένα ψυχρό περιβάλλον.

9. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες: Η έλλειψη νερού προκαλεί λιγότερη κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, λέει ο Ray Casciari, MD, ιατρικός διευθυντής της La Amistad Family Health Center στο Orange, Καλιφόρνια. «Το σώμα θα προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα και θα μετατοπίσει το υγρό μακριά από τους μυς και ο,τιδήποτε άλλο δεν θεωρείται ζωτικής σημασίας». Ακόμη, κατά την αφή, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες, καθιστώντας τους μυς πιο σκληρούς από ότι είναι στη φυσιολογική τους κατάσταση. Επιπρόσθετα, αλλαγές σε νάτριο και κάλιο μέσω της απώλειας του ιδρώτα μπορεί επίσης να συμβάλουν στις κράμπες.

10. Προκαλεί ζάλη και θόλωση: Ζάλη, μείωση σε πνευματικές λειτουργίες και συγχυτικές εκδηλώσεις, αλλαγή της διάθεσης, αποδεικνύουν έρευνες διατροφολόγων ενώ μία  μελέτη του «the British Journal of Nutrition» έδειξε περισσότερες αλλαγές στη διάθεση των γυναικών παρά στους άνδρες, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

11. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Η έλλειψη νερού επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος και έτσι, μπορεί να έχετε πονοκεφάλους,» λέει ο Δρ Casciari. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται γρήγορα στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης (τα οποία επίσης ευθύνονται για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από «hangover»), οδηγώντας σε σφοδρούς πόνους, ακόμη και σε ημικρανίες. Εκτός από το να πίνουμε μάλιστα νερό θα μπορούσαμε επίσης να καταναλώνουμε φρούτα, τα οποία περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό νερού», προτείνει Δρ Casciari.

12. Προκαλεί δυσκοιλιότητα: Τελευταία αλλά επίσης σημαντική επίπτωση στη μη επαρκή λήψη νερού.  Το σώμα χρειάζεται νερό για να μπορούν να κινηθούν οι ουσίες μέσω του παχέος εντέρου. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας αποσύρει περισσότερο υγρό από τα κόπρανα, γεγονός που τα καθιστούν πιο σκληρά και πιο δύσκολο να περάσουν από τον πρωκτό. Εξαιτίας αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι πίνοντας περισσότερο νερό όταν είμαστε ήδη σωστά ενυδατωμένοι, δεν συμβάλλει οπωσδήποτε στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε, ή εξαιτίας διαφόρων ιατρικών παθήσεων, ή εξαιτίας της έλλειψης φυτικών ινών από τη διατροφή σας.

 

Tip: Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, πρέπει να φροντίζουμε για την ενυδάτωσή μας! Η ποικιλία ροφημάτων και τροφίμων καθώς και μπουκαλάκια νερού πάντα μαζί μας που μπορούν να μας ενυδατώσουν… απολαυστικά! Ροφήματα όπως γάλα, χυμοί, αναψυκτικά, τσάι ή καφές, καθώς και ορισμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι, περιέχουν πολύ νερό και συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωσή!

 

Ας βάλουμε λοιπόν το νερό στη ζωή μας...!!κάνει καλό!


Πηγή: www.life2day.gr:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being