Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Λέμε ναι στην ελπίδα, Ψηφίζουμε ναι στην Ευρώπη – Αντιστεκόμαστε στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία»

«Λέμε ναι στην ελπίδα, Ψηφίζουμε ναι στη...

Του Μιχάλη Β. Μπεκίρη τ. Υφυπουργού

Εξακολουθώ να βλέπω πίσω από κάθε κρίση μια σημαντική ευκαιρία. Την ευκαιρία να αλλάξουμε μυαλά, νοοτροπία, τρόπο συμπεριφοράς, τρόπο αντίληψης των πραγμάτων που μας αφορούν και που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας.

Η διχαστική πρόταση για δημοψήφισμα , η «δραματική κατάληξη» των διαπραγματεύσεων , η αδυναμία μας να ενωθούμε έστω και τη στιγμή που κατρακυλούμε στο γκρεμό πρέπει να μας ταρακουνήσει , να μας αφυπνίσει , να μας κάνει να καταλάβουμε την πραγματικότητα. Να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια , αυτή που πεισματικά μας αρνούνται οι πολιτικοί ταγοί τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Να αναζητήσουμε από όσα βλέπουμε , ακούμε, διαβάζουμε συζητούμε την Αλήθεια. Την αλήθεια που μας ενοχλεί, που μας πονά αλλά που μπορεί να μας σώσει.

Δεν θα κάνω μακρά ιστορική αναδρομή για την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα σταθώ στα χρόνια της κρίσης. Οι απώλειες και οι θυσίες που έχουμε δεχθεί είναι δυσανάλογες των δυνατοτήτων μας. Αλλά και οι προσπάθειες να εξέλθουμε της κρίσης είναι δυσανάλογες των δυνατοτήτων μας και των προσπαθειών που καταβάλαμε. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς δεν κάναμε ότι και όσα μπορούσαμε. Γιατί απλά φοβόμασταν την σύγκρουση με το κράτος και την νοοτροπία που μεταπολιτευτικά δημιουργήσαμε.

Και για να έρθουμε στο σήμερα. Η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι είναι μία: Χρωστάς, οφείλεις να πληρώσεις το χρέος σου. Πως θα το πετύχεις αυτό: Εξυγιαίνοντας τα δημοσιονομικά  , κάνοντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές παντού , αφαιρώντας από την δημόσια διοίκηση κάθε εμπόδιο στο επιχειρείν , αποποινικοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, παρέχοντας σε όλους ισονομία , ισοπολιτεία , δικαιοσύνη , προστασία των ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Απλά και ξεκάθαρα. Αυτή η τακτική αργά αλλά σταθερά θα μας οδηγούσε σε μια Ελλάδα που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να σταθεί στα πόδια της. Σε μια Ελλάδα υπερήφανη όχι μόνο για το απώτερο παρελθόν της αλλά και για το παρόν και το μέλλον που μπορεί να δημιουργήσει. Και έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να δημιουργήσει. Με νέους ανθρώπους , νέες ιδέες , σύγχρονες πολιτικές.

Αντί όλων αυτών τι έγινε; Όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την εξουσία τα χρόνια της κρίσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έρεπαν στον λαϊκισμό , τάζοντας στους πολίτες πράγματα που δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν. Τους έταζαν ότι η ζωή τους θα επιστρέψει στα προ του 2009 επίπεδα. Εγκληματικό ψέμα  αλλά και εγκληματική προσέγγιση. Έτσι «καταφέραμε» και κάναμε την αριστερά για πρώτη φορά κυβέρνηση. «Πραγματικός άθλος».

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάποιοι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους. Πιστεύω όμως στις διαφορετικές πολιτικές που έχουν ως βάση διαφορετικές ιδεολογικές αρχές. Και ποιες είναι αυτές οι διαφορές;  Η ευρωπαϊκή πολιτική και η αντιευρωπαϊκή πολιτική. Ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που αποδέχεται τους όρους, τις συμφωνίες και μέσα από διάλογο, συζήτηση και συνεννόηση προάγεις την πορεία της χώρας σου αλλά και της Ένωσης. Αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που το προσωπικό σου συμφέρον υπερτερεί του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

Η χώρα μας κατέκτησε με κόπο και μόχθο την είσοδό της στην Ευρώπη , στην είσοδό της στη ζώνη του Ευρώ αλλά και την παραμονή της σε αυτή κυριολεκτικά ματώνοντας. Είναι μέλος μιας Ένωσης που άλλοι προσπαθούν να γίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα πετάξουμε αυτές τις κατακτήσεις και τις θυσίες στα σκουπίδια για να κερδίσουμε την «αξιοπρέπεια» της παγκόσμιας απομόνωσης; Θέλω να πιστεύω και αγωνίζομαι γι’  αυτό πως όχι.

Αλλά θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος και σε κάτι άλλο. Την Κυριακή το βράδυ επιλέγοντας το ΝΑΙ δεν στέλνουμε μόνο ένα μήνυμα στο εξωτερικό. Πρωτίστως στέλνουμε ένα μήνυμα στο εσωτερικό. Ποιο είναι αυτό ; Ότι χρειαζόμαστε αλλαγές παντού με προσωπικό και συλλογικό κόστος αν πιστεύουμε ότι πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Ότι αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα είναι μια ιστορική παρένθεση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα – μάθημα για να βελτιωθούμε στο μέλλον.

Αλλιώς με τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που μέχρι σήμερα βιώσαμε στα χρόνια της κρίσης το μόνο  που θα πετύχουμε θα είναι να χάνουμε ευκαιρίες και τελικά να βυθίζουμε τη χώρα όλο και περισσότερο στο ψέμα και στο τέλμα. Κι αυτό εμείς οι νέοι άνθρωποι σίγουρα δεν το θέλουμε. ΝΑΙ στην Ευρώπη, Ναι στο μέλλον, Ναι στην αξιοπρέπεια της διεθνούς κονότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις