Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιούνκερ:Tα σπάσανε για 60 εκ. ευρώ - Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μείωση του χρέους - Σταθερός στο "όχι" ο Τσίπρας

Γιούνκερ:Tα σπάσανε για 60 εκ. ευρώ - Λα...

Κρίσιμες ώρες

10.35 Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας μέλη του ΕΛΚ είπε ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν καθώς τους χώριζαν 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Τις δύο πλευρές χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ».

Στην ενημέρωση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Γιούνκερ φέρεται να  άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκαν την συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιούνκερ αποκάλυψε πως ο Βαρουφάκης οδήγησε τους διαπραγματευτές έξω από την αίθουσα, ενώ βρίσκονταν πολύ κοντά στη συμφωνία.

Κατά τον ίδιο οι Τσίπρας και Βαρουφάκης άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία, όσο κι αν υποχωρούσαν οι διαπραγματευτές.

Τέλος, το Politico υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι έχει σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Πιθανή επικράτηση του 'Όχι' σημαίνει ότι η Ελλάδα αφήνει το ευρώ» φέρεται να τόνισε.

 

07.20 Διακόπτονται οι συνομιλίες μέχρι το δημοψήφισμα. Αυτό  αποφάσισε το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση,ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, να προχωρήσει δηλαδή σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών», είπε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Reuters, ρωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να προηγηθεί: οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.


«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά μειώνοντας το χρέος» απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θεωρεί εταίρους όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης, σημειώνοντας πάντως: «Έχουμε λάβει τόσες πολλές 'τελευταίες' προτάσεις, που έχουν αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης».

 

21:24 Μετά το τέλος του Eurogroup ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: "Με την απόρριψη των προηγούμενων προτάσεων και με την κυβέρνηση να στηρίζει το «όχι» στο δημοψήφισμα  δεν βλέπουμε τον λόγο για κάποια συνομιλία. Λυπάμαι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς λαμβάνω ως μήνυμα την αποφασιστική βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρώπη."

 

21:05 "Η βιωσιμότητα του προγράμματος είναι το βασικό στοιχεία που χωρίζει την Ελλάδα από του εταίρους", δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι κινούμαστε προς μια συμφωνία με τους εταίρους, προφανώς μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. "Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή", έλεγαν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές μετά το νέο "ναυάγιο" στο Eurogroup.

 

 

- Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το κρίσιμο Eurogroup, χωρίς να έχει λάβει απόφαση για την Ελλάδα. Όπως είπε ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών το Eurogroup θα περιμένει το δημοψήφισμα.Αναμένεται δήλωση Ντάισελμπλουμ.

- Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Ελλάδας, έκρινε όμως ότι υπάρχει "μικρή πιθανότητα" να σημειωθεί πρόοδος μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Θα συζητήσουμε σχετικά με τις προτάσεις, αλλά με αυτή την τελευταία ομιλία (του κ. Τσίπρα) βλέπω λιγοστές πιθανότητες προόδου", ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους.

 

- Η Ευρώπη θα παραμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ.

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, κόντρα στη θέλησή του» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ας περιμένουμε, συνέχισε, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματο

 

Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχθουμε τη συμφωνία ή αν θα διεκδικήσουμε άμεσα μια βιώσιμη λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι σταθερή επίτευξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με όρους όμως βιωσιμότητας και προοπτικής.

Όπως είπε, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, ήδη έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος, ενώ τόνισε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη του Γιούρογκρουπ «θα ανταποκριθουμε άμεσα».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «παραμένουμε στο τραπέζι και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους, θα είμαστε στο τράπεζι της διαπραγμάτευσης και τη Δευτερα μετά το δημοψήφισμα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όχι στο δημοψήφισμα είναι αποφασιστικό βήμα για καλύτερη συμφωνία. «Η λαϊκή βούληση είναι ισχυρότερη από την κυβερνητική» είπε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι απαράδεκτο σε αυτήν την Ευρώπη να έχουμε εικόνες ντροπής με κλειστές τράπεζες, ενώ καταλόγισε στους Ευρωπαίους ότι έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στο λαό. «Δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μη δώσει χώρο και χρόνο σε ένα λαό να αποφασίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε ότι «για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε αξιοπρεπείς συν΄ταξεις κι όχι ένα απλό φιλοδώρημα δίνουμε τη μάχη τόσο καιρό».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δόθηκε τελεσίγραφο για την εφαρμογή των εκκρεμοτήτων του μνημονίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν μισθοί και συντάξεις σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τελεσίγραφο χωρίς πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση. Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στις αξίες της Ευρώπης, υπογράμμισε. «Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη» συμπλήρωσε.

 

 

 

- Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι δεδομένη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας  o oποίος καθε άλλο παρά έριξε τους τόνους σε σχέση με το "όχι". Οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας εκβιάζουν να πείτε ναι σε όλα, είπε.
"Σας εκβιάζουν να γίνετε ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το «όχι»« δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη και προσπάθησε να πει στους πολίτες ότι εφόσον απορρίψουν συμφωνία με τους δανειστές θα βγουν ωφελημένοι.

Μάλιστα είπε ότι το όχι θα σηματοδοτήσει την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στην αχρή του διαγγέλματός του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί σταθερή πρόθεσή του η παραμονή μας στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους και θα είναι εκεί και την δευτέρα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά - Η λαϊκή βούληση ισχυρότερη από μια κυβέρνηση"

 

- Με παραίτηση απειλεί ο Πάνος Καμμένος, γεγονος που έχει προκαλέσει ένταση στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πιέσεις από τον υπουργό Άμυνας αλλά  και τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά αν ο πρωθυπουργός κάνει δεκτή την πρόταση Γιούνκερ και ο δεύτερος αν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα!

- Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, αλλά και μετά την κατάθεση από την Αθήνα της νέας πρότασης προς τους εταίρους για νέα συμφωνία διετούς διάρκειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου συζητούν είτε  να πάρει ο πρωθυπουργός πίσω το  δημοψήφισμα και να ανοίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή  να δώσει εντολή να ψηφιστεί το ΝΑΙ, κάτι το οποίο εκτιμάται ως αδύνατο γιατί αυτό αντιστοιχεί στην υιοθέτηση της πρότασης των Θεσμών ή να κάνει το δημοψήφισμα ως έχει.

Ολάντ: «Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις