Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια ιστορία της κατοχής από τη Γαλλία

Μια ιστορία της κατοχής από τη Γαλλία

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΥ

Τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, τα Ες-Ες κυνηγούσαν για μήνες να συλλάβουν ένα δραστήριο αντάρτη. Αυτός κατάφερνε για μήνες να διαφεύγει τη σύλληψη κρυβόμενος, με τη ψυχή στο στόμα, αλλάζοντας καταφύγια. Πολλές φορές διέφευγε τη σύλληψη κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή.

Τελικά μετά από παρέμβαση κάποιου καταδότη, πάντα υπάρχουν τέτοιοι, συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κολαστήρια της Γκεστάπο. Εκεί τον έκλεισαν σε ένα κελί μαζί με άλλους κρατούμενους περιμένοντας να τον ανακρίνουν. Περιέργως, και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους του, έδειχνε ιδιαίτερα εύχαρις και τραγουδούσε. Κάποια στιγμή δεν άντεξε ένας από τους υπόλοιπους και του λέει:

Δεν καταλαβαίνω που βρίσκεις αυτή τη διάθεση. Είμαστε κλεισμένοι στα κρατητήρια της Γκεστάπο, περιμένουμε όλοι την ανάκριση που είναι βέβαιο ότι θα είναι φρικιαστική από τα βασανιστήρια και στο τέλος αν επιβιώσουμε. Που βρίσκεις την όρεξη να τραγουδάς ;

Και αυτός απάντησε:

Κοίταξε να δεις, όλο αυτό τον καιρό που κρυβόμουνα να αποφύγω τη σύλληψη ζούσα με τον φόβο που με κυρίευε και με βασάνιζε για τον αν θα με πιάσουν. Τώρα ζω με την ελπίδα ότι θα αντέξω και θα λευτερωθώ!

 

Ο Κώστας Β. Μάρκου, είναι Γιατρός, Πανεπιστημιακός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις