Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ- Σε λίγο το διάγγελμα Τσίπρα για τη νέα πρόταση και το δημοψήφισμα - Μέρκελ: Μετά την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-  Σε λίγο το διάγγελμ...

Ασκούνται πιέσεις από τους υπουργούς

15.38: Ο πάπας Φραγκίσκος διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

15.34:  «Θερμή παράκληση» να σταματήσει να συσκέπτεται, γιατί κάθε φορά που το κάνει, συμβαίνει ακόμη κάτι κακό, έστειλε στη κυβέρνηση πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης

Ο κ. Καραγκούνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις «σημερινές εικόνες από τον σκόπιμο βασανισμό των συνταξιούχων»,  που -όπως ανέφερε- παραπέμπουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Είπε ακόμη ότι στο εσωτερικό τα νοσοκομεία εκπέμπουν κραυγή αγωνίας και στο εξωτερικό «κατέστησαν από χθες και επισήμως τη χώρα συνώνυμο της αφερεγγυότητας».

«Πάντως, μας ανακοινώνουν ότι συσκέπτονται. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση. Σταματήστε να συσκέπτεστε, διότι κάθε φορά που το κάνετε, συμβαίνει ακόμα κάτι κακό», συνέχισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ..

 

15.27: Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή του προς τον επικεφαλής του EuroWorking Group ζητά από τα  κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία ενέργεια άμεσης απαίτησης των δανείων από την Ελλάδα και να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει στην επιστολή του να περιμένουν τα κράτη μέλη έως ότου «αναλυθεί περαιτέρω» η κατάσταση.

 

15.15: Σε λίγη ώρα αναμένεται το νέο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό, το οποίο φαίνεται ότι καθυστέρησε λόγω των δηλώσεων των αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το πλαίσιο της νέας πρότασης της Ελλάδας προς τους πιστωτές και θα αποσαφηνίσει την υπόθεση του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους WST ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας στις δηλώσεις του θα ανακαλέσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

14.55: Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλά αυτή την ώρα στη γερμανική Βουλή για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε σκάνδαλο ότι μια κυβέρνηση επιτρέπει οι πλούσιοι να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και δεν έθεσαν αίτημα να παγώσουν οι λογαριασμοί. Διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ και πως το Ναι στο δημοψήφισμα είναι σημαντικό και για τη γερμανική πλευρά.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ελληνικός λαός υποφέρει αυτή τη στιγμή και ότι οι Γερμανοί θα βοηθήσουν στο μέλλον.

 

14.31: Διαψεύδει το Μαξίμου πληροφορίες περί μετάβασης του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

14.27: Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι το δημοψήφισμα για τις προτάσεις των θεσμών θα γίνει κανονικά την Κυριακή όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν μετά το δημοψήφισμα.

 

14.19: Μέρκελ: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορούμε να το παίζουμε στα ζάρια

 

14.16: Η κα Μέρκελ, τόνισε πως σήμερα και τα άλλα 18 μέλη δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή επειδή υπάρχουν αναταράξεις στην Ελλάδα. Το Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν.

Υπογράμμισε πως το θέμα είναι ότι η Ευρώπη είναι ένα κοινό πεπρωμένο, όλοι πρέπει να ωθούνται προς τον συμβιβασμό, ενώ δήλωσε πως και στη Γερμανία θα υπάρξει μακροπρόθεσμα ευημερία εάν υπάρξει ευημερία στην Ευρώπη

 

14.08: Στη Γερμανική Βουλή μιλά αυτή την ώρα η καγκελάριος Μέρκελ για την Ελλάδα. Η Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα εγκατέλειψε μονομερώς τις συζητήσεις και προκήρυξε δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

 

14.04 Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων και η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι για την Ελλάδα ανοιχτή. Αλλά ότι και να γίνει, η Ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκι, τονίζοντας πως αξιολογούμε την πρόταση της ελληνικής πλευράς, το Γιούρογκρουπ είναι εκείνο που θα αποφασίσει.

 

13.54: Ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική να μην γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμιση Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε πράξη έσχατης υποταγής το να μη γίνει το δημοψήφισμα.

«Είναι καθοριστικό να τοποθετηθεί ο ελληνικός  λαός γιατί επί πέντε χρόνια είναι θύμα μιας πολιτικής που ήταν διαλυτική. Δεν έχουμε ιστορικό προηγούμενο στην ΕΕ που να έχει μιλήσει λαός με δημοψήφισμα και να μην έχει ακουστεί. Θέλω να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Η δημοκρατία δεν είναι θεωρία, είναι πράξη και πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Πρέπει να ψηφίσουμε λογικά», δήλωσε στον Αlpha 989 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας Κουρουμπλής, δήλωσε ότι: Αν η κυβέρνηση δεχθεί την περικοπή των 900 εκατ. ευρώ από την πρόνοια, όπως έχει προταθεί από τους θεσμούς, εγώ θα παραιτηθώ.

 

13.40: Αν είχα πρόθεση να δώσω συνέντευξη για την Ελλάδα θα το είχα κάνει. Αυτό απάντησε ο Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την επιστολή Τσίπρα. Όλα αυτά σε συνέντευξη Τύπου που δίνει στις Βρυξέλλες με τον Μάριο Μόντι.

 

13.27: Διάγγελμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σε λίγη ώρα για τις ραγδαίες εξελίξεις με τους πιστωτές.

 

13.24: Η ελληνική νέα πρόταση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών, όπως αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters.

Τo νέο γράμμα του Α. Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup δύσκολα θα αποδεχθούν.

 

13.19: Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας:

"Αγαπητοί διευθυντές, πρόεδροι,

Σας γράφω προκειμένου να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέσει με τη λίστα το προαπαιτούμενων της προκαταρκτικής συμφωνίας όπως δημοσιεύτηκε στο site της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28  Ιουνίου 2015. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, που υπόκειται στις παρακάτω τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, ως μέρος μιας παράτασης στο πρόγραμμα του EFSF που λήγει και μια νέα δανειακή συμφωνία ESM την οποία αιτούμαστε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την αξιοπιστία και την ευρωστία του σχεδίου, του όλου προγράμματος.

1. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά να εφαρμοστεί στις νέες κλίμακες

2. Φορολογικές μεταρρυθμίσεις:

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις στο 100% και διαγραφή του ειδικού φόρου-έκπτωσης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στο πετρέλαιο)

3. Συντάξεις

Θα εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2010, με τη διαφορά η μεταρρύθμιση του 2012 (για το παράγοντα βιωσιμότητας) να μεταφερθεί μέχρι την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας το Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί με το τέλος του 2019, αλλά χωρίς κάποια άμεση ενέργεια περικοπής 20% στους δικαιούχους.

Όλες οι επιπλέον χρεώσεις θα καταργηθούν με το τέλος του 2017, αρχής γενόμενης από τις 31 Οκτωβρίου 2015

4. Αγορά Εργασίας

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015

5. Αγορά προϊόντων

Άμεση ενσωμάτωση ειδικών συστάσεων του ΟΑΣΑ και της εργαλειοθήκης 1 (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδεις φορτηγών, κωδική παραδοσιακών προϊόντων και οικοδομικά υλικά), της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των αγορών γυμναστηρίων.

 

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα ενσωματώσουμε ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) για υπηρεσίες και επιχειρήσεις (καλύτερη πρακτική ανάλυση, όπως και κατανοητός οδηγός που ήδη προετοιμάζεται και ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ)

Άμεση σύσταση μιας κατανοητής εκτίμησης ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται ολιγοπωλιακοί (π.χ. κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, αγροτικά προϊόντα, ΜΜΕ) και υιοθέτηση συστάσεων σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ

Ενσωμάτωση άμεσα μιας κατανοητής στρατηγικής ενάντια στη διαφθορά στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα τους δημόσιους διαγωνισμούς (έχει γίνει ήδη προετοιμασία από τον ΟΟΣΑ)

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ θα διαχωριστούν σε ξεχωριστές νομικές οντότητες κάτω από κρατική ιδιοκτησία κατά πλειοψηφία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αναμένω τις απαντήσεις σας.

Με ευχές

Αλέξης Τσίπρας"

 

13.14: Μια νέα συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να συμφωνηθεί εγκαίρως ώστε η χώρα να καλύψει την αποπληρωμή ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου εξέφρασε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι αυτό θεωρητικά είναι εφικτό. Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει εντός των επόμενων δυο εβδομάδων.

13.04: Σκληρή στάση από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Σόιμπλε, παρά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός σε δηλώσεις του είπε ότι η δεύτερη επιστολή Τσίπρα ότι δεν είναι σαφής και συνέχισε:

Δεν υπάρχει βάση για να έχουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει σαφές τι ακριβώς θέλει

 

12.58: Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, και εξηγεί ότι εστάλη χθες στους θεσμούς νέα πρόταση, με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου:

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

-  Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

-  Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

-   Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

12.46: Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά ζητά τη διατήρηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, η Αθήνα δέχεται τις αλλαγές που προτείνουν οι δανειστές για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος , αλλά ζητά η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, αντί για άμεσα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζητά η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ να ολοκληρωθεί μεν έως το Δεκέμβριο του 2019 πιο αργά, αλλά ζητά η κατάργηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

Η νέα, σέλιδη επιστολή του πρωθυπουργού εστάλη στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι όροι που δέχεται η Αθήνα ως αντάλλαγμα για το νέο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

12.31:Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την επιστολή Τσίπρα προς τους πιστωτές.

Τι αναφέρει στην αρχή της επιστολής του ο Αλέξη Τσίπρα, όπως δημοσιεύεται στους Financial Times:

«Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την λίστα των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων (Staff Level Agreement) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί τη Συμφωνία σε επίπεδο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος επέκτασης του προγράμματος διάσωσης του EFSF που εκπνέει και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ΕSM για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

 

12.17: Πληροφορίες που μεταδίδουν οι F.T. ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του φέρεται να αποδέχεται την πρόταση Γιουνκέρ. Την πληροφορία δίνει ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ, ο οποίος παραθέτει και το σχετικό απόσπασμα της φερόμενης επιστολής του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Σπίγκελ με την 2σέλιδη επιστολή γίνονται δεκτοί όλοι οι όροι που είχαν θέσει ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα και ήταν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τον Σπίγκελ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εντός των προσεχών ημερών.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ, με εξαίρεση το καθεστώς των νησιών, ενώ στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ζητά οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά.

 

 

10:22 Για τις 6.30 το απόγευμα μετατίθεται το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 12.30 το μεσημέρι. Αυτό έγινε μετά από αίτημα Υπουργών Οικονομικών και ερμηνεύεται ως προάγγελος μη επίτευξης κάποιας συμφωνίας, καθώς μετατίθεται η συνεδρίαση σε ώρα που θα έχουν κλείσει τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Επίσης, οι Ευρωπαίοι αποκλέιουν την μη εμπλοκή του ΔΝΤ κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στην απόφαση που θα λάβει το μεσημέρι η ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι όροι αν μας δώσουν το νέο δάνειο που ζητάει η κυβέρνηση

07.40 Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαψεύδει με μήνυμά του στο twitter, ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία ή ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει το δημοψήφισμα.

«Η ερμηνεία και ο σχολιασμός λεγομένων είναι απόλυτα θεμιτές πρακτικές, η κραυγαλέα παραποίησή τους όμως είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.Στο μεταξύ το Eurogroup πραγματοποιεί νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα  στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει σχετικά με την ελληνική κρίση, γνωστοποίησε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο μεταξύ σε κατάσταση καθυστέρησης (σ.σ όχι χρεοκοπίας) έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε μέχρι την Τρίτη τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρω που όφειλε, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών και να μη μπορεί πλέον να δεχθεί βοήθεια απο το Ταμείο μέχρι την εξόφληση της οφειλής αυτής.


 

 

 

 

01:30 Το ΔΝΤ ανακοίνωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση. Νωρίτερα η Ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλλει αίτημα για παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν το χαρακτήρισε πιστωτικό γεγονός, αλλά ανέφερε ότι η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

23:14 Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, τους οποίους επικαλείται το Reuters, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στο Eurogroup ότι θα μπορούσε να προτείνει θετική ψήφο στο δημοψήφισμα ή να το ανακαλέσει εάν υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο.

22:26 «Η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για να πληρώνει τα παλιά χρέη. Εδώ που είμαστε χρειαζόμαστε μια πιο συγκεκριμένη λύση. Γι' αυτό υποβάλλαμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για δύο έτη, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να δούμε ανάπτυξη συντομότερα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβπέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα περατωμένο, από το περσινό καλοκαίρι, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά όχι στη βάση της υποταγής, ούτε σε μία τυφλή ρήξη.

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποτύχει. Το πρόγραμμα σήμερα έληξε τυπικά, ωστόσο είχε τελματωθεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: Είμαστε στο έκτο έτος λιτότητας και ύφεσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση μισθών και συντάξεων ως μέσα εξόδου από την κρίση».

Όσον αφορά στο αποψινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο, ώστε να αποσαφηνιστεί το κλίμα και τα μέτρα της συμφωνίας».

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά μία συμφωνία βιώσιμη και γι' αυτούς και για εμάς. Να πετύχουμε μια συμφωνία που θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε πως «υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν δίστασε, χωρίς να κατονομάσει, να κάνει λόγο για διάφορες δυνάμεις του εξωτερικού «που θέλουν να βγούμε από το ευρώ, καθώς φαντάζονται μια πιο συγκεντρωτική και αυταρχική Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες δυνάμεις θέλουν -ενδεχομένως- μια χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ» κατέληξε.

21:43 Σύμφωνα με πηγές από την Ευρώπη οι νέες προτάσεις της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα είναι καλύτερες και εγγύτερα σε εκείνες των Θεσμών.

21:26 Το ταμείο χρηματοδότησης της Ευρωζώνης, το EFSF, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, δημιουργώντας ερωτηματικά για το ενδεχόμενο παράτασης. Πάντως σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η ελληνική πλευρά θα καταθέσει νέα πρόταση αύριο η οποία θα εξεταστεί στην έκτακτή συνεδρίαση του Eurogroup.

21:19 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ολοκληρώθηκε πριν λίγο η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, όπως υποστήριξε στο tweeter ο Υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας να μην γίνεται δεκτή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Τετάρτης.

20:29 Σε πλήρη εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κατά τη διάρκεια του οποίου ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί στους ομολόγους του τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς

20:08 «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ» προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να εγκρίνουν κάτι τέτοιο οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείς από το Reuters αν οι υπουργοί Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας για την παράταση του πακέτου διάσωσης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ώστε να απελευθερωθούν χρήματα για την πληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε: «Αποκλείεται».

19:38 Απροθυμία εκδηλώνουν η Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ για συζήτηση επί της Ελληνικής πρότασης, όσο βρίσκετι στο τραπέζι το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Το μήνυμα είναι "ή ακυρώστε το δημοψήφισμα, ή συζητάμε μετά την Κυριακή".

18.43 Η πρόταση Τσίπρα προς τον ESM έχει ως  εξής: Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή

18.11 Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ΕSM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

17.32 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, ενώ δημιουργούνται ελπίδες για αίσιο τέλος στην διαπραγματεύσεις πριν τη λήξη της συμφωνίας. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup  πραγματοποιείται για την Ελλάδα, απόψε στις 8 με την ελληνική πρόταση επί τάπητος.

17.09 Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν σήμερα, Τρίτη, εξελίξεις για την Ελλάδα, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με γερμανική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε τη λίστα με όλες τις τράπεζες που θα ανοίξουν αύριο για τους συνταξιούχους

 

16.38 "Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: "Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής".

16.32  Τις εξελίξεις στην Ελλάδα συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σήμερα επικοινωνία με τους προέδρους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτες κρατών μελών για το ελληνικό ζήτημα.

Χθες ο Κύπριος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε συναντίληψη των δύο ηγετών ως προς το τι θα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στις συνομιλίες του, λέγοντας ότι δεν έγινε απλώς κουβέντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να επιτευχθεί στην πράξη αυτό που όλοι επιθυμούν, δηλαδή μια συμφωνία έστω και την ύστατη ώρα και παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου διαβίβασε επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Σε δηλώσεις στη Βουλή, ανέφερε ότι τους καλεί, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα επαναφέρει την ηρεμία και τη σταθερότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

«Έχω ενημερώσει τηλεφωνικώς και την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαιώνοντας την για ακόμη μια φορά ότι αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δοκιμαζόμενο αδελφό ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

16.16 Δεν «βλέπει» η Άνγκελα Μέρκελ πραγματικές ενδείξεις για μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Αθήνας και θεσμών πριν την εκπνοή του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης, λέγοντας επίσης ότι δεν είναι ενήμερη για νέα πρόταση εκ μέρους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πέραν αυτής της περασμένης Παρασκευής.

«Τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα λήγει. Και δεν είμαι ενήμερη για πραγματικές ενδείξεις για κάτι άλλο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος το μεσημέρι της Τρίτης.

«Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μετά τα μεσάνυχτα [...] αυτό σημαίνει ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο σχετικά με αυτό» δήλωσε.

Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει για πρόταση της τελευταίας στιγμής προς την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Μέρκελ απάντησε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η τελευταία πρόταση από την Κομισιόν για την οποία είμαι ενήμερη είναι αυτή της περασμένης Παρασκευής».

Νωρίτερα, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ πιστεύει ότι είναι πολύ αργά πλέον για να εξεταστεί παράταση του προγράμματος.

15.28: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε κλειστή συνάντηση με τους γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ο,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το ευρώ, στην περίπτωση που οι έλληνες ψηφοφόροι ψηφίσουν ΟΧΙ την Κυριακή".

 

15.25: Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις εξελίξεις κρίνεται το τηλεφώνημα που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η real.gr, αν η κ. Μερκελ συμφωνήσει με τις προτάσεις Γιούνκερ και κυρίως για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ανοίγει ο δρόμος για επίτευξη συμφωνίας ακόμα και σήμερα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, ενώ η Αθήνα θα ζητήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

15.17: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η ρύθμιση του συνολικού χρέους πρέπει και θα μπορούσε να είναι μέρος της συμφωνίας της τελευταίας στιγμής, όπως μεταδίδει το Associated Press.

 

14.54: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή για συνομιλία με την Ελλάδα αλλά το πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα».

 

14.50: Δήλωση του Ευκλείδή Τσακαλώτου, στο BBC τουιτάρει δημοσιογράφος του πρακτορείου αναφέροντας πως υπουργός επιβεβαίωση την κατάθεση νέας πρότασης από την Τρόικα ενώ εκτιμά πως άφησε να εννοηθεί πως ίσως να υπάρξει συμφωνία πριν το δημοψήφισμα

 

14.44: Όπως μεταδίδει ο Guardian ο Αλέξης Τσίπρας ίσως ταξιδέψει απόψε κιόλας στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της τελευταίας προσπάθειας της Αθήνας να βρεθεί μια λύση.

 

14.22: "Ολες οι προτάσεις συμφωνίας που μας έρχονται, είναι λίγο-πολύ παραλλαγές της πρότασης της 25ης Ιουνίου. Δεν λέμε όχι σε τίποτα. Θέλουμε μία βιώσιμη λύση. Όταν θα μας έρθει μία αξιόποστη πρόταση, ή οποία θα αφήνει έστω και την υποψία έστω βιώσιμης λύσης, τότε θα είμαστε οι πρώτοι που θα την εκμεταλλευτούμε. Αν δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά το χρέος βιώσιμο, δεν είναι άξιο λόγου." Αυτό δήλωσε προ ολίγου ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης.

 

 

14.27: Για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση, την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας, εξαθλίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώς για το ΦΠΑ στα νησιά».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος παρέστη σήμερα στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο».

«Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν συζητούμε καμία λύση» πρόσθεσε.

 

 

14.10: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

 

14.04: Όπως μεταδίδει το Reuters, γερμανικές πηγές δηλώνουν ότι πλέον είναι πολύ αργά για παράταση του ελληνικού προγράμματος

 

13.59: Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τους: Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και με τον Πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ε. Τσακαλώτος με δηλώσεις στο βρετανικό BBC αναφέρει πως νέες προτάσεις έχουν γίνει σήμερα - και θα υπάρξουν περισσότερα από αύριο.

13.54: Η Κομισιόν ζητά από την Αθήνα να δεχτεί την πρόταση που της έχει υποβληθεί, υπογραμμίζοντας πως τα όποια περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση θα αποφασιστούν από τους υπουργούς του Eurogroup. Επίσης ανακοίνωσε πως ο Γιούνκερ δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων ρωτήθηκε πως αξιολογεί την νέα πρόταση και εκείνος απάντησε «Ποια πρόταση;»

 

13.36: Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα-Γιούνκερ κατά την οποία ζητήθηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση των θεσμών και να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή.

 

 

13.31: Την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία που θα δώσει διέξοδο όχι μόνο στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά επιπλέον θα δείξει ότι όλοι οι λαοί είναι αλληλέγγυοι, τόνισε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

 

13.27: Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς εάν συζητείται σε υψηλό επίπεδο στη Ρωσία το ζήτημα της βοήθειας προς την Αθήνα, δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική ηγεσία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα

«Το ζήτημα αυτό είναι της Ελλάδας πρωτίστως και ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας και των πιστωτών της», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται τα γεγονότα».

 

13.22: Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης με δηλώσεις του έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να περιέχει η λύση με τους εταίρους, που πρέπει να περιέχει:

-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού

-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί».

 

13.02: Ο Βρετανός δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως οι συζητήσεις δεν θα αφορούν την πρόταση Γιούνκερ, αλλά νέα προσέγγιση από την πλευρά της Αθήνας.

 

12.56: Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις και συντάσσεται μια νέα πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πρόταση έχει προοπτική συμφωνίας ώστε να συγκληθεί τελικά ένα έκτακτο Eurogroup.

Αν βρεθεί κοινός τόπος, οι πληροφορείς αναφέρουν πως να επιταχυνθούν οι διαδικασίας και μην υπάρξει κίνδυνος για την Ελλάδα, η ΕΚΤ θα εξοφλήσει εντός τη προθεσμίας η οποία λήγει σήμερα, την οφειλή της χώρας προς το ΔΝΤ ύψους, δηλαδή τη δόση του περίπου 1,6 δισ. ευρώ

 

12.47: Οι πληροφορίες για «αχτίδα» επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., έδωσε ώθηση στις αγορές που ανεβαίνουν.

 

12.41: Το Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι εξετάζει τη νέα πρόταση του Γιούνκερ.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι επίκειται νέα πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην χθεσινοβραδινή πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νέες πληροφορίες που μεταδίδει το tovima.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης φαίνεται πως έχει αναλάβει ρόλο γεφυροποιού με την Ευρώπη και καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τον κ. Τσίπρα για την μοναδική δυνατότητα διεξόδου: να πει «ναι» στο δημοψήφισμα, να επιστρέψει την ύστατη ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κρατήσει τη χώρα ζωντανή.

Στην ίδια κατεύθυνση πιέσεις ασκεί και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιάς, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του, ειδικώς αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην χθεσινοβραδινή του στάση.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές και κάποιους υπουργούς, η προσπάθεια μεταστροφής των διαθέσεων του Πρωθυπουργού δεν φαίνεται εύκολο έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr ο κ. Τσίπρας ζητά μια σαφή διατύπωση για το χρέος προκειμένου να συναινέσει στην πρόταση Γιούνκερ, ενώ ο τελευταίος δείχνει πιο διαλλακτικός ειδικά στο θέμα των συντάξεων και της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει στην Κομισιόν ότι «είναι έτοιμη για όλα» σε περίπτωση που οι νέες συζητήσεις για το χρέος καταλήξουν σε αποτυχία.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα παρέμβαση Γιούνκερ- Τι ζητά, τι δίνει - Τσίπρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης μετά από ένα "ναι"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις