Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η χώρα των παιδιών μας

Η χώρα των παιδιών μας

του Στάθη Πολίτη

Αυτές τις μέρες έχω μιλήσει με πολύ κόσμο, με απλούς ανθρώπους όλων των πολιτικών κατευθύνσεων. Αν βάλει κανείς στην άκρη τους ένθεν κακείθεν φανατικούς, η πλειοψηφία που βρίσκεται στη μέση, σκέφτεται μέσες-άκρες ως εξής: "Ρε παιδί μου, εννοείται πως θέλω να παραμείνουμε και στην ΕΕ και στο ευρώ, αλλά είναι δυνατόν να δεχτούμε κι άλλες θυσίες, είναι δυνατόν να μας συμπεριφέρονται έτσι;"

Ο μέσος πολίτης είναι πάνω απ' όλα απογοητευμένος. Από όλους κι από όλα. Από τους πολιτικούς νάνους που χειρίζονται τις τύχες της Ευρώπης, από τους αναίσχυντους ψεύτες που αποτελούν το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ακόμα όμως, απογοητευμένος κι από τον ίδιο του τον εαυτό, που τόσα χρόνια οδηγήθηκε, θαρρείς σαν υπνοβάτης, στη σημερινή κατάσταση.

Τι κάνουμε λοιπόν την Κυριακή;

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό. Υπάρχει αλήθεια πολίτης που δεν θα ήθελε λιγότερους φόρους; Υπάρχει κανείς που θα επέλεγε περισσότερες περικοπές; Υπάρχει κάποιος που θέλει να υπαγορεύουν οι ξένοι τι θα πράττει η κυβέρνησή του; 

Το αληθινό ερώτημα όμως δεν είναι αυτό. Στην πραγματικότητα, οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Να απαντήσουν για το εάν, έχοντας πλήρη επίγνωση των μελλοντικών δυσκολιών, θα επιλέξουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν όσα επί 35 χρόνια έχουμε πλέον θεωρήσει ως δεδομένα: τη δημοκρατία, την εθνική ασφάλεια, τις ελεύθερες μετακινήσεις, την ανοιχτή αγορά.

Όταν υπάρχουν τέτοια διλήμματα, ο μόνος τρόπος να καταλήξει κανείς σε απόφαση, είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Προτάσσουμε την στιγμιαία εθνική υπερηφάνεια ή το μέλλον των παιδιών μας; Επιλέγουμε τον ηρωισμό μίας εθνικής ήττας ή την επώδυνη εκκίνηση μίας νέας πορείας για την χώρα;

Οι ώρες είναι ιστορικές και η ευθύνη όλων μας βαριά. Αν έχω να προτείνω κάτι, είναι το εξής απλό: Κλείστε τα αυτιά στον λαϊκισμό και τους φωνασκούντες και των δύο πλευρών.Κλείστε τα μάτια και κοιτάξτε βαθιά μέσα σας. Αποφασίστε με βάση το πώς θέλετε να παραδώσετε αυτή την χώρα στα παιδιά σας.


Όποια απόφαση κι αν πάρετε τότε, δεν μπορεί παρά να είναι η σωστή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις