Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΚΛΕΙΣΤΕΣ οι Τράπεζες μέχρι και τις 6 Ιουλίου - 60 ευρώ το όριο αναλήψεων ανά ημέρα - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Τσίπρα: Έστειλα εκ νέου αίτημα παράτασης στους Θεσμούς

ΚΛΕΙΣΤΕΣ οι Τράπεζες μέχρι και τις 6 Ιου...

Σταθερός ο ELA στα επίπεδα της Παρασκευής

23:45 Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM's θα είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Το πιο πιθανό είναι ότι τα ATM's δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα, αλλα από την Τρίτη.

21:43 Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι Τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν και πάλι την Τρίτη 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr οι υπάλληλοι των τραπεζικών υποκαταστημάτων της Πάτρας θα πάνε κανονικά στις δουλειές τους αύριο Δευτέρα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων.

Οι Τράπεζες θα είναι κλειστές όμως, τα ΑΤΜ θα λειτουργήσουν κανονικά από την στιγμή που θα εφαρμοστούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα. Οι ίδιες πληροφορίες από τραπεζικούς παράγοντες αναφέρουν ότι το περιθώριο αναλήψεων από τα μηχανήματα θα είναι αρκετά χαμηλό και θα κινείται κοντά στα 100.

Ψυχραιμία, τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα...

20:57 Στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ και της ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε τραπεζική αργία και περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, η απόφαση του Γιούρογκρουπ να εκβιάσει δε θα έχει αποτέλεσμα, οι κινήσεις αυτές θα πεισμώσουν τον ελληνικό λαό για να απορρίψει τις απαράδεκτες προτάσεις.

Η άρνηση για ολιγοήμερη παράταση αποτελεί μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική Ευρώπη. Έστειλα εκ νέου το αίτημα για παράταση του προγράμματος στους αρμόδιους Θεσμούς και αναμένω την άμεση απάντησή τους. Είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση και να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Τώρα χρειάζεται Νηφαλιότητα και υπομονή…

Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις και η καταβολή μισθών και συντάξεων. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος δεν θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Διάγγελμα Τσίπρα όπου ανακοίνωσε την Τραπεζική Αργία

 

20:03 Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την επόμενη βδομάδα έλαβε πριν από λίγο η κυβέρνηση έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

19:55 Σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, αποκάλυψαν ότι το Συμβούλιο θα προτείνει στην Κυβέρνηση οι Τράπεζες να παραμείνουν αύριο το πρωί κλειστές, ενώ συντάσσεται και κείμενο για έλεγχο κεφαλαίων που θα συζητηθεί στο επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένονται επίσημες δηλώσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

18:44 Στις 20:00 συνεδριάζει εκτάκτως και το Υπουργικό Συμβούλιο για να επανεξετάσει τν κατάσταση στην χώρα μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

 

18:20 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Οικονομικών συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προσερχόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Απόψε διαδικασία να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και όσα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η απόφαση του Γιουρογκρουπ τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό."

 

16:22 Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ γράφει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση των υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της ευρωζώνης και να παραμείνουν σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, με σκοπό να ενδυναμώσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Μετά και την απόφαση των ελληνικών Αρχών να διενεργήσουν δημοψήφισμα και τη μη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα εργαστεί στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το «πλαφόν» στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζας στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε: 'Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και εγκρίνουμε με σθένος τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναφέρουν την ευθραυστότητα των οικονομιών της ευρωζώνης'.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε: ‘Η ΤτΕ, ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα των Ελλήνων πολιτών σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις’.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματαγορές και τις πιθανές εμπλοκές ως προς τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων, με σκοπό τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της θητείας του».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει την Τρίτη.

 

15:24 Η ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του ELA (δηλαδή της διατήρησης του συστήματος προστασίας των Τραπεζών) αλλά στα σημερινά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν δίνει επιπλέον χρήματα στις Ελληνικές Τράπεζες, από αυτά που είχε δώσει έως την Παρασκευή το μεσημέρι. Το ζήτημα είναι έως πότε αρκούν αυτά τα χρήματα, για να κλύπτουν τις ανάγκες των αυξημένων αναλήψεων. Οι εκιτμήσεις τραπεζικών κύκλων μιλούν για λίγες ημέρες...

15.15 O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαψεύδει τα περί Capital Controls.

Οι αναφορές ήταν... ασταμάτητες στο twitter, με τους Βρετανούς δημοσιογράφους να κάνουν την αρχή στο ζήτημα των capital controls, ωστόσο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης με "χτύπημά" του στο twitter παίρνει ξεκάθαρη θέση, σύμφωνα με το newsit.grΓράφει συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών: "Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση αποτελούν μία αντίφαση στους όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο σενάριο".

Νωρίτερα, σε μία... προαναγγελία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Nick Sutton, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου του BBC σχολίασε σε "τιτίβισμά" του πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον Mark Mardell, οικοδεσπότη της εκπομπής, πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ το ενδεχόμενο να επιβληθούν capital controls και οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές, αύριο Δευτέρα!

14:24 Πριν λίγο το BBC μετέδωσε ότι σε συνέντευξή του ο Γιάννης Βαρουφάκης εξετάζει να επιβάλει ελέγχοςυ στην κίνηση κεφαλαίων από την Κυριακή το βράδυ. Διαβάστε εδώ τι σημαίνουν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

14.00 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοδότηση ή όχι των ελληνικών τραπεζών. Το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε πως «υπάρχει η πιθανότητα επέκτασης» και διατήρησης της πρόσβασης των τραπεζών στον ELA τη Δευτέρα, όμως με αυστηρότερους όρους.


Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει πως η ΕΚΤ συζητά μεγαλύτερο «κούρεμα» των εγγυήσεων  που δέχεται σε αντάλλαγμα για ρευστότητα. Αυτό ωστόσο θα περιόριζε τη χρήση της ρευστότητα αυτής.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να δίνουν ευρώ στους πελάτες τους» ανέφερε σε άρθρο του στην Corriere della Serra, ο  Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

12.15. Θολό είναι μέχρι στιγμής το τοπίο ως προς το τι ισχύσει για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ.

Το βρετανικό BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφέρει πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».


Από την πλευρά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, πηγές που επικαλείται ο συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πρέστον ανέφεραν: «Πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της εισαγωγής capital controls». Η κίνηση, αναφέρεται, θα είναι επακόλουθο της απόφασης του Eurogroup το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω πως θα αναλάβει τις ευθύνες της». 

«Για να το θέσω αλλιώς, δεν νομίζω πως μπορεί να κόψει την υποστήριξη» είπε ο Βαλς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Tηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12μμ ώρα Ελλάδος. Πριν την τηλεδιάσκεψη θα προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τι ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Σε tweet του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με το αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε.«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας».


Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Tην Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.

Κάποια αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα να εξακολουθήσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν τα ενέχυρα των τραπεζών θα κουρευτούν περαιτέρω (από το σημερινό 30%) σε και σε ποιο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πάτρα: Της ...αναλήψεως έγινε και χθες - Μέχρι το βράδυ περίμεναν στα ATM


ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09.50


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις