Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τα είχε όλα η συναυλία Θάνου Μικρούτσικου στην Πάτρα - Μνήμες, συγκίνηση, παρατεταμένο χειροκρότημα και μία ...τούμπα

Τα είχε όλα η συναυλία Θάνου Μικρούτσικο...

Εξαιρετική η εντύπωση από την ερμηνεία της Α. Μάνου, του Κ. Θωμαίδη και από την απόδοση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων

«Λαλίστατος» όπως συνηθίζει, επικοινωνιακός, συγκινησιακά φορτισμένος καθώς ξαναβρέθηκε σε ένα χώρο, το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο όπου «δημιουργήσαμε σπουδαία πράγματα, ένα εκ των οποίων είμαι υπερήφανος» (εννοώντας το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας που πρωτάρχισε το 1986) και συνάμα υπερκινητικός που είχε ως συνέπεια λίγο πριν το τέλος της συναυλίας, να χάσει την ισορροπία του στη σκηνή και να πέσει στο πλάι, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει, ήταν την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 ο Πατρινός τραγουδοποιός και συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Μάλιστα ο Θάνος Μικρούτσικος αντιμετώπισε με χιούμορ την πτώση του λέγοντας κάτι περί.. Μέρκελ αν ακούσαμε σωστά!

Η βραδιά του ανήκε στην κυριολεξία, μία μουσική βραδιά με μνήμες, στον επιβλητικό χώρο του Αρχαίου Ωδείου όπου «από δω ξεκίνησαν όλα», όπως είπε ο κ. Μικρούτσικος που δικαίως κέρδισε το παρατεταμένο και έντονο χειροκρότημα του κοινού που ήταν όλων των ηλικιών (είδαμε και πολλά νέα παιδιά) και αριθμητικά έφτασε (κατά προσέγγιση) τα οκτακόσια άτομα.

Την πρώτη σχεδόν μιάμιση ώρα της συναυλίας (έως περίπου τις 23.10) το κοινό απόλαυσε τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο και την ερμηνεία, τους ερμηνευτές Αφροδίτη Μάνου και Κώστα Θωμαίδη, τον πολυσύνθετο μουσικό Θύμιο Παπαδόπουλο, ο οποίος έπαιξε μέχρι και Ινδικό φλάουτο και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο. Λιτό το σχήμα αλλά το μουσικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, κι ας εμφανίστηκε σε ένα σημείο ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα.

Η Αφροδίτη Μάνου που ευχαρίστησε και δημοσίως στη σκηνή του Αρχαίου Ωδείου της Πάτρας τον Θάνο Μικρούτσικο για την ευκαιρία που της χάρισε να ξαναλειτουργήσει ως ερμηνεύτρια και μάλιστα τόσων σπουδαίων και σημαντικών τραγουδιών για την ελληνική μουσική και πολιτεία, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις φωνητικά. Είπε μάλιστα πολλά κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου που σε α’ εκτέλεση είχε πει η αείμνηστη αδελφή της Μαρία Δημητριάδη όπως το «Τους έχω βαρεθεί» ή το «Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς» του μακρινού 1977.

Είπε και την υπέροχη μπαλάντα «Πάρε με μέσα σου να κρυφτώ» (πρώτη εκτέλεση ο Β. Παπακωνσταντίνου), το «Αν είναι η μοίρα μου σακατεμένη» του Α. Καλδάρα ενώ απέδωσε υπέροχα και το «εμβληματικό» κομμάτι του Θάνου Μικρούτσικου, την «Ελένη». Είπε και την «Πιρόγα» στο δεύτερο μέρος της βραδιάς.

Ο Κώστας Θωμαίδης με την κελαριστή φωνή του, από τους καλύτερους Ευρωπαίους ερμηνευτές του ενδιάμεσου χώρου έντεχνου και κλασικού τραγουδιού, όπως έχει χαρακτηριστεί και μας το θύμισε ο Θάνος Μικρούτσικος, ήταν επίσης δυναμικός και λυρικός με ωραία στιγμή του το «Άννα Μην κλαις» (πρώτη εκτέλεση επίσης η Μαρία Δημητριάδη).

Η συναυλία στο τελευταίο της μέρος (το τελευταίο σαραντάλεπτο) άλλαξε κάπως ύφος καθώς η σκηνή γέμισε από τους ήχους της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» (με καλλιτεχνική διευθύντρια πλέον την Βάγια Ζεππάτου), με τον Θάνο Μικρούτσικο να αναλαμβάνει χρέη μαέστρου.

Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις τον Θάνο Μικρούτσικο, τον σπουδαίο αυτό μουσικό δημιουργό όχι μόνο να επαινεί την συγκεκριμένη Ορχήστρα (τέτοια ορχήστρα σε επίπεδο ποιότητας δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα, είπε) αλλά και να την διευθύνει με πάθος και αγάπη. Μάλιστα συνέχεια πήγαινε κοντά στους 28 μουσικούς και στο τέλος σχεδόν κάθε τραγουδιού τους προέτρεπε να σηκωθούν να τους χειροκροτήσει ο κόσμος.

Η αίσθηση που αποκομίσαμε μιας και χρονικά η συγκεκριμένη σύμπραξη της Ορχήστρας με τα μαντολίνα με τον Θάνο Μικρούτσικο έμοιαζε περιορισμένη, είναι πως θα πρέπει στο μέλλον να υπάρξει μία πλήρης συναυλία που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και δισκογραφικά.

Από τις ωραίες στιγμές ήταν και η απόδοση του άλλου εξαιρετικού τραγουδιού του Θάνου Μικρούτσικου, της «Ρόζας» που είπε ο Κώστας Θωμαίδης πλαισιωμένος από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Μάλιστα ο κ. Μικρούτσικος παρενέβη στο ξεκίνημα του τραγουδιού και θύμισε πως το κομμάτι το είχε πρωτοπεί εδώ στην Πάτρα ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

Απευθυνόμενος από σκηνής στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Β. Θωμόπουλο (μιας και ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ήταν απών) ο Θάνος Μικρούτσικος ζήτησε θεσμοί όπως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων να διατηρηθούν.

«Αυτή η ορχήστρα να μην χαλάσει και να μην λειτουργεί με μιζέρια, πρέπει να την βοηθήσετε να αναπτυχθεί και να στεριώσει. Μεταφέρετε αυτό το μήνυμα», είπε με νόημα ο κ. Μικρούτσικος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η πόλη της Πάτρας έχει χάσει ευκαιρίες και στοιχήματα. Ακόμα έκανε αναφορά και στην βαρβαρότητα που ζούμε λόγω κρίσης, ότι η συναυλία του στο Αρχαίο Ωδείο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2015, που ήταν συνολικά η 436η, από το 2010 (όπως χαρακτηριστικά είπε) είχε ως στόχο την εμψύχωση του κοινού και πως και οι Έλληνες μουσικοί έχουν υποστεί τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης αφόρητη πίεση με το 71% να είναι άνεργοι!

Ο Θάνος Μικρούτσικος που τραγούδησε κι ο ίδιος (ήταν συγκινητικός στο «Γιε μου που πας, μάνα θα πάω στα καράβια» ενώ είπε μεταξύ άλλων και το «Πειρατικό του captain Jimmy» από τον «Σταυρό του Νότου») αφιέρωσε κι ένα κομμάτι στην κόρη του Αλεξάνδρα που σπουδάζει μουσική στο Λονδίνο και την Τετάρτη το βράδυ ήταν στο Αρχαίο Ωδείο, στα παρασκήνια για να απολαύσει τον πατέρα της. Ακόμα ο κ. Μικρούτσικος ευχαρίστησε δημοσίως τον παραγωγό του αλλά και την παλιά του συνεργάτιδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας Βίκυ Σταύρου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε και κομμάτια και μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι (τους χαρακτήρισε κολώνες της ελληνικής μουσικής) αλλά και το "Πάντα γελαστοί και γελασμένοι" του Θάνου Μικρούτσικου.

Οι φωτ. είναι του συνεργάτη φωτογράφου του thebest.gr Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Eπιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Η Βάγια Ζεππάτου.

Η Βάγια Ζεππάτου.

Η Βάγια Ζεππάτου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture