Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέσσερις Πατρινοί πρώην χρήστες ναρκωτικών μιλούν στο thebest.gr-Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Τέσσερις Πατρινοί πρώην χρήστες ναρκωτικ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Συνεντεύξεις στην Κωνσταντίνα Τσίχλα

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατα των ναρκωτικών το thebest.gr επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό  θεραπευτικών κοινοτήτων που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Εκεί μας υποδέχθκε η υπεύθυνη Ελευθερία Παππά. Μάθαμε οτι εκεί υλοποιείται ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας παρακολούθησης και αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν.

Συναντήσαμε ανθρώπους που έζησαν τον εφιάλτη των ναρκωτικών και κατάφεραν να το ξεπεράσουν μέσα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Μίλησαν στο thebest.gr για την περίοδο της εξάρτησης και  μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις, εμπειρίες και όνειρα.

Ο Γρηγόρης  31 χρόνων πέρασε την πόρτα του ΚΕΘΕΑ το 2013 έχοντας ξεκινήσει την χρήση  ναρκωτικών από τα χρόνια του Λυκείου.

Πώς πήρες την απόφαση να βρεθείς στο ΚΕΘΕΑ;

Είχε έρθει η στιγμή που ή θα έκανα κάτι για εμένα και αυτή την κατάσταση ή δεν θα «προχωρούσα» για πολύ ακόμα.

Πώς μπήκαν τα ναρκωτικά στην ζωή σου;

Ήθελα να είμαι μέσα σε όλα και μέσα στα όλα ήταν και αυτά.

«Κακές παρέες»;

Δεν πιστεύω σε αυτό. Ο καθένας ευθύνεται για ό,τι κάνει. Εγώ ήθελα να πάω εκεί που γινόταν αυτό.

Μέχρι να ξεκινήσεις χρήση, τι παιδί ήσουν;

Κανονικό. Πήγαινα Αγγλικά, έκανα αθλητισμό…

Θυμάσαι το εαυτό σου σαν χρήστη; Πώς συμπεριφερόσουν;

Δεν μπορώ να το φέρω καθαρά στο μυαλό μου. Δεν νοιαζόμουν για τίποτα. Όλη μου καθημερινότητα περιστρεφόταν γύρω από τα ναρκωτικά και τις σχετικές παρέες.

"Ή θα έκανα κάτι για εμένα και αυτή την κατάσταση ή δεν θα «προχωρούσα» για πολύ ακόμα.." είπες..

Ή θα πέθαινα ή θα έκανα κάτι άλλο. Κάθε μέρα έκανα όλο και μεγαλύτερο κακό στον εαυτό μου. Επειδή δεν μπορούσα να αντιδράσω κάποια στιγμή παρακαλούσα να πεθάνω. Πάνω σε ένα «δεν αντέχω άλλο» ένας κύριος που συνάντησα τυχαία στο δρόμο μου μίλησε για το ΚΕΘΕΑ και αποφάσισα να έρθω να δοκιμάσω. Ήθελα να πιαστώ από κάπου.

Όλα αυτά τα χρόνια της χρήσης …υπήρχε κάτι που ονειρευόσουν;

Ονειρευόμουν την στιγμή που θα πάρω την δόση μου. Αν δεν υπήρχε αυτό δεν υπήρχε τίποτα άλλο.

Τώρα σκέφτεσαι- ονειρεύεσαι το μέλλον;

Συνέχεια ονειρεύομαι, βάζω στόχους, σκέφτομαι το μέλλον… Σπάνια δεν το κάνω..

Τι σου είχε λείψει όλα αυτά τα χρόνια και θέλεις να «κερδίσεις» τώρα;

Η επαφή μου με τους ανθρώπους. Οι σχέσεις μου. Θέλω οι μέρες μου να γεμίζουν ουσιαστικά.

Το κομμάτι των ναρκωτικών… φοβάσαι ότι μπορεί να επηρεάσει σχέσεις σου με ανθρώπους που γνωρίζεις τώρα; Είναι κάτι που το αναφέρεις;

Μιλάω ανοιχτά για όλα. Αν με αποδεχθεί κάποιος θα το κάνει γι' αυτό που είμαι. Αυτό που ήμουν είναι άλλο κομμμάτι, Δεν μπορώ, ούτε θέλω να το σβήσω. Αν κάποιος μου βάλει την ταμπέλα από το παρελθόν και δεν μου δώσει χώρο και χρόνο για να γνωριστούμε εξαιτίας των ναρκωτικών... δεν τον θέλω ούτε εγώ στην ζωή μου.

Τι θα έλεγες τώρα σε κάποιον που είναι χρήστης;

Η ζωή είναι ωραία. Όλα μπορούν να γίνουν αν πιστέψεις στον εαυτό σου. Αν ζητήσεις βοήθεια και κάνεις συγκεκριμένα βήματα μπορείς να τα καταφέρεις.

H 26χρονη Βασιλική ζήτησε βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ όταν ήταν 18 χρόνων.Αποφοίτησε από το πρόγραμμα πριν 4 χρόνια.

Πότε μπήκαν τα ναρκωτικά στην ζωή σου;

Μπήκαν όταν ήμουν 12 χρόνων. Τότε ξεκίνησα την χρήση κάνναβης. Μετά συνέχισα και με άλλα ναρκωτικά όπως για παράδειγμα... ηρωίνη. Ήταν η κύρια ουσία από τα 16 έως τα 18.

Πώς ένα παιδί 12 χρονών εξασφαλίζει χρήματα για ναρκωτικά;

Γενικά τα ναρκωτικά δεν είναι ακριβά. Είναι εύκολο να τα βρείς ακόμα και με το χαρτζιλίκι σου. Πέρα από αυτό υπάρχουν και παρέες που σου τα προμηθεύουν χωρίς χρήματα.

Η οικογένεια σου τι είχε καταλάβει; Σε βοήθησε;

Το υποψιάζονταν αλλά ίσως δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Η οικογένεια μου άρχισε να με βοηθάει στα 16 μου όταν πλέον μίλησα για το πρόβλημα μου με τα ναρκωτικά. Χωρίς την βοήθεια της δεν θα τα είχα καταφέρει.

Υπάρχει ο διαχωρισμός...μαλακά και σκληρά ναρκωτικά;

Εγώ δεν τα διαχωρίζω σε μαλακά και σκληρά. Πιστεύω ότι όταν ξεκινάς την χρήση ναρκωτικών, έστω κάνναβης, αργά ή γρήγορα θα φτάσεις στην ηρωίνη, την κοκαΐνη κ.α.

Τώρα που έχεις αφήσει πίσω του αυτό το κομμάτι έχεις απάντηση το «γιατί σου συνέβη αυτό»;

Το έχω απαντήσει αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που αν τα ενώσεις σου δίνουν την απάντηση και σίγουρα για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά.

Όταν κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών ίσως ρίξει τις ευθύνες αλλού …Εσύ ;

Σίγουρα παίζει ρόλο και η οικογένεια αλλά και το ίδιο το άτομο. Βέβαια όταν είσαι 12 χρόνων δεν ξέρω πόση ευθύνη μπορεί να έχεις. Από μια ηλικία και μετά όμως όταν αντιλήφθηκα το πρόβλημα, το κακό που έκανα στον εαυτό μου.... θα είχα μεγάλη ευθύνη αν δεν έκανα κάτι να το σταματήσω. Ξανά λέω όμως ότι και η οικογένεια και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο.

Θυμάσαι πώς συμπεριφερόσουν στους γύρο σου την εποχή που έκανες χρήση;

Δεν με ενδιέφεραν οι γύρο μου. Από ένα σημείο και μετά σταμάτησα να έχω σχέση και με την οικογένεια μου και με τους ανθρώπους που γνώριζα και δεν έκαναν χρήση. Είχα σχέσεις μόνο με χρήστες. Οι άλλοι δεν με ενδιέφεραν. Ήμουν αντικοινωνική , απόμακρη και γεμάτη με έναν ανεξήγητο θυμό.

Πόσο δύσκολο είναι να «ξεφύγεις» από τους ανθρώπους που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά;

Στην αρχή είναι αρκετά δύσκολο. Ειδικά αν δεν είναι  ξεκάθαρο  μέσα σου το τι θέλεις να κάνεις και το σημαίνει να προσπαθείς για να ξεπεράσεις τα ναρκωτικά. Έχεις μάθει να είσαι μαζί τους ανθρώπους που κάνουν χρήση, σε προμηθεύουν. Όταν ξεκαθαρίσεις μέσα σου ότι θέλεις να απαλλαγείς από τα ναρκωτικά μπορείς να πάρεις θέση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους απομακρύνεις .

Την περίοδο εκείνη φοβόσουν για την ζωή σου;

Δεν είχα την αίσθηση του φόβου, ότι μπορεί να πεθάνω. Τότε δεν είχα ούτε στόχους. Με ένοιαζε μόνο να εξασφαλίσω την δόση μου. Τρόμαξα όταν άρχισαν να χάνονται φίλοι που ήμασταν μαζί στην χρήση. Επίσης άρχισα να τρομάζω όταν είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που για τα ναρκωτικά μπορούν να κάνουν τα πάντα(να ζητιανέψουν, να κλέψουν). Εγώ δεν ήθελα να φτάσω σε αυτό το σημείο. Έτσι πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια.

Τι ονειρεύεσαι να έρθει από εδώ και πέρα;

Τελείωσα το σχολείο, μπήκα σε μια σχολή, τα πάω καλά εκεί και αυτό με χαροποιεί. Από εκεί και πέρα μέσα ατό πρόγραμμα πήρα αρχές, αξίες. Κατάλαβα ότι πρέπει να προσπαθείς για να πετύχεις στόχους σου. Κατάφερα  να δημιουργώ σχέσεις βασισμένες σε ανθρωπιά και αγάπη. Ονειρεύομαι να συνεχίσω να πορεύομαι με αυτά και να τα εξελίξω.

Ο Βασίλης 36 χρόνων βρέθηκε στο ΚΕΘΕΑ το 2011. Όπως εξομολογείται  μέχρι τότε δεν γνώριζε για στεγνά προγράμματα. Όταν η αδελφή του τον ενημέρωσε για το στεγνό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ αποφάσισε να πάει.

«Όταν ήρθα εδώ είδα ένα φιλόξενο, οικείο περιβάλλον, γεμάτο χαμόγελο. Μου είπαν πώς θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα μου, Μιλήσαμε ουσιαστικά και πραγματικά. Ξεκλείδωσαν πολλά μέσα μου. Τι ζωή έκανα και τι ζωή ήθελα να κάνω».

Τι ζωή έκανες; Τι θυμάσαι από τότε;

Όταν ξεκίνησα τη χρήση ήμουν περίπου 18 χρόνων. Ζούσα μια εφηβεία. Για να «αναδειχθείς» έπρεπε να κάνεις επικίνδυνα πράγματα. Ήμουν σε ένα σχολείο που όλοι ήταν παραβατικοί. Εγώ έχω καλούς γονείς αλλά ότι καλό μου έδιναν δεν ταίριαζε με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμουν. Συμμετέχοντας σε παραβατικές συμπεριφορές ένιωθα ότι κέρδιζα την προσοχή.

Κάποια στιγμή ήρθε και η χρήση ναρκωτικών. Το «κρυφά» τότε με ιντρίγκαρε. Είχα λάθος κατευθύνσεις. Δεν είχα ερεθίματα, δεν γνώριζα τις ομορφιές της ζωής. Ήταν επιλογή μου να μπλέξω και έμπλεξα.

Πώς εξασφάλιζες χρήματα για ναρκωτικά;

Πάντα δούλευα και όλα μου τα χρήματα πήγαιναν στα ναρκωτικά.

Δεν αντιλαμβάνονταν στο εργασιακό σου περιβάλλον ότι είσαι χρήστης;

Όχι. Αυτός που κάνει χρήση εάν το θέλει μπορεί να κρύβεται. Γενικά δεν ήθελα να κανείς να το καταλάβει.

Η οικογένεια σου;

Έμαθαν σιγά σιγά. Δεν ήθελαν να το πιστέψουν, όμως ήταν πάντα δίπλα μου.

Στους  νέους  ανθρώπους που μπαίνουν στην ζωή σου μιλάς για την περιπέτεια σου;

Στον επαγγελματικό χώρο νομίζω δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν. Αν με ρωτήσουν είμαι ειλικρινής σε σχέση με το ποιος ήμουν. Μετά την επανένταξη δυσκολεύτηκα πολύ να βρω δουλειά. Αλλά πλέον δεν κρύβομαι ποτέ.

Τι θέλεις περισσότερο από εδώ και πέρα για την ζωή σου;

Θέλω να αγαπήσω και να αγαπηθώ. Θέλω να κάνω μια οικογένεια. Να φτιάξω όμορφες αναμνήσεις.

Θα μιλούσες στα παιδιά σου για όσα πέρασες με τα ναρκωτικά;

Ναι, θα το κάνω όταν έρθει η στιγμή.

Τι είναι το πιο σημαντικό για έναν χρήστη;

Να έχει κάποιον δίπλα του συνεχώς.

Πώς θα βοηθούσες έναν χρήστη;

Θα τον έπαιρνα από το χέρι και θα τον πήγαινα σε ένα νεκροταφείο, σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν. Θα τον ρώταγα «θέλεις να είσαι έτσι ή έτσι»; Θα τον ταρακουνούσε αυτό, αλλά θα του πέρναγε. Εκεί θα πρέπει να έχει κάποιον δίπλα του. Αυτό είναι το κλειδί.

Ο Κώστας 30 χρόνων μπήκε στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ το 2012. Ξεκίνησε την χρήση ναρκωτικών στα 17 του χρόνια.

Πώς αποφάσισες να πας στο ΚΕΘΕΑ;

Ήρθε σιγά σιγά. Ήμουν ένας συνειδητοποιημένος χρήστης. Ήξερα τι έκανα και που οδηγεί. Ήξερα ότι μου κάνει κακό. Είχα την δουλειά μου και την κανονική ζωή μου αλλά μέσα σε αυτή είχα και τα ναρκωτικά. Δεν μου άρεσε όμως αυτό που έκανα. Όταν η μητέρα μου μου άφησε την κάρτα του ΚΕΘΕΑ αποφάσισα να το κάνω. Με σπρώξιμο από την οικογένεια.

Γιατί ξεκίνησες την χρήση;

Το έκανα γιατί ήμουν μέσα σε ένα κύκλο, σε μια παρέα που έκανε χρήση. Εγώ έκανα τελευταίος. Μου άρεσε στην αρχή. Ξεκίνησα με τα «ελαφριά» ναρκωτικά και ένιωθα πιο χαλαρός πιο άνετος. Μετά «γλυκάθηκα» και από τα χρήματα. Παράλληλα με την χρήση, έκανα διακίνηση κ.α.

Όλα αυτά ήταν επιλογή σου;

Ναι. Τα έκανα γιατί το ήθελα. Γενικά είχα παραβατική συμπεριφορά. Για να βρω χρήματα έκλεβα. Πρώτη φορά έκλεψα μια τσίχλα από ένα  super market και έφτασα να κάνω πράγματα που τιμωρούνται αυστηρά με βάση τον ποινικό κώδικα. Την έχω γλυτώσει πολλές φορές.

Δεν είχε αντιληφθεί κανείς κάτι;

Όχι, Είχα δικό μου μαγαζί… φαινομενικά ήμουν καθώς πρέπει απέναντι στην κοινωνία. Κάποια στιγμή μαθεύτηκε και εκεί πιέστηκα.

Φοβόσουν για την ζωή σου;

Φοβόμουν ότι μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή . Το ήξερα.

Αυτό σε έκανε να στρίψεις το τιμόνι;

Όχι. Ήταν ο εγωισμός. Δεν δεχόμουν να λένε για εμένα ...«Να ο πρεζάκιας». Επίσης όταν έκλεψα μέσα από το σπίτι μου για μένα γκρεμίστηκαν όλα.

Σήμερα… φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι..η κοινωνία;

Όχι. Δεν κρύβω το ποιος ήμουν, ποιος είμαι και τι κάνω,  αλλά το λέω μόνο σε όσους κερδίζουν τον σεβασμό μου.

Έχεις πληγωθεί ποτέ από αντίδραση που μπορεί να έφερε η αποκάλυψη του μυστικού σου;

Όχι. Ευτυχώς. Άλλοι το έχουν αντιμετωπίσει.

Θα σε στεναχωρούσε μια άσχημη αντίδραση;

Με την έννοια ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει γνώση και παιδεία. Όσοι τα έχουν αυτά μπορούν να καταλάβουν.

Από εδώ και πέρα τι θέλεις να κάνεις;

Θέλω να ανοίξω ξανά ένα μαγαζί. Έχω βρει κι άλλα πράγματα που μου αρέσει να κάνω.Θέλω να κάνω μια υγιή ζωή. Μέσα σε αυτή υπάρχει και μια οικογένεια. Σκέφτομαι πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, πώς θα τους δώσω αξίες.

Τι θα έλεγες σε κάποιον χρήστη;

Είναι τύχη το ότι ζει. Δεν είναι δεδομένο. Είναι πολλοί οι κίνδυνοι από την χρήση.

Ελευθερία Παππά -Κωνσταντίνα Τσίχλα

Ελευθερία Παππά -Κωνσταντίνα Τσίχλα

Ελευθερία Παππά -Κωνσταντίνα Τσίχλα

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις