Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις - Στα...πρόθυρα "πολιτικής" συμφωνίας με "σήμα" από Αμερική και Γερμανία

Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις - Στα...

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Στο τελικό στάδιο των πιο κρίσιμων διαβουλεύσεων- ενόψει της συμφωνίας- έχει περάσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα μετά την χθεσινή τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου στο ΔΝΤ.

Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκτάκτως η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις συζητήσεις σε τεχνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο στα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών να συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς.

Με ανοιχτή γραμμή κορυφής Αθήνας – Βερολίνου – Βρυξελλών και με τελευταίο «σκληρό οχυρό» το ΔΝΤ δίνεται η μάχη για συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μια συμφωνία η οποία φαίνεται πως θα έχει την πολιτική υπογραφή του Λευκού Οίκου και της γερμανικής καγκελαρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από το Βερολίνο η συμφωνία θα κινείται στο γνωστό πλαίσιο των δύο επιπέδων – κατ’αρχήν θα αποδεσμεύει άμεση χρηματοδότηση προς την Αθήνα και, κατόπιν, θα βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το τελικό deal Ελλάδας και εταίρων με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.

Καταλυτικό ρόλο στα πιο θετικά μηνύματα που εκπέμπουν από χθες το απόγευμα οι πιστωτές έπαιξαν δύο παράγοντες – το διπλό μήνυμα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου από τη Δρέσδη προς Αθήνα και εταίρους για «λύση τώρα», καθώς και η παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.

Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε άμεση συμφωνία για επανέναρξη της χρηματοδότησης και οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή εντός των προσεχών ημερών».

«Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη», αναφέρει επικαλούμενη πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας: «Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος».

Ενδεικτικές τις νέου κλίματος είναι οι πληροφορίες που ήρθαν και χθες το απόγευμα από τις Βρυξέλλες για «αιφνίδια θετική αλλαγή κλίματος στο Brussels Group», ενώ στην ελληνική κυβέρνηση δεν διέφυγαν της προσοχής και οι, κατά τι, χαμηλότεροι τόνοι του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην σύνοδο της G7 στη Δρέσδη.

Kυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν κομβική την τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή το μεγάλο μπρα ντε φερ παίζεται με το ΔΝΤ.

Η αμερικανική πλευρά, ωστόσο, φέρεται να πιέζει το Ταμείο για άμβλυνση της στάσης του στο θέμα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να μην συνδέσει την αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου με την ύπαρξη προηγούμενης δέσμευσης για άμεση εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Σ’ αυτό το μέτωπο δεν στερείται σημασίας η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη σην RealNews ότι «η δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ θα πληρωθεί». Εάν, δε, η απεμπλοκή με το Ταμείο επέλθει εντός των επόμενων δύο 24ώρων, παραμένει πάντα ρεαλιστικός και ο στόχος της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup ακόμη και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Κυβερνητικά στελέχη, δε, τόνιζαν χθες το βράδυ ότι όλο το «στοίχημα» κρίνεται πλέον στο βαθμό της πολιτικής ευθύνης που θα αναλάβουν όλες οι πλευρές. Και παρέπεμπαν στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαννη Δραγασάκη στην Corriere della Serra, o οποίος όταν ερωτήθηκε «τι λείπει για την υπογραφή;» απάντησε: «Η πολιτική βούληση όλων των μερών».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις