Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Money For Nothing": Το ευφάνταστο ρεπορτάζ του CNBC που συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με τα τραγούδια των Dire Straits

"Money For Nothing": Το ευφάντ...

Όταν η ζωή μιμείται την τέχνη

«Η ζωή μιμείται την τέχνη», λέει ένα γνωστό ρητό, το οποίο όπως φαίνεται ενέπνευσε έναν αναλυτή της Aberdeen Asset Management να κάνει μερικούς πολύ ενδιαφέροντες παραλληλισμούς ανάμεσα στα τραγούδια των Βρετανών ρόκερ Dire Straits και την ελληνική οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του CNBC, ο Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Επενδύσεων της Aberdeen, Thomas Laskey, επισήμανε πρόσφατα σε μία έκθεσή του ότι οι στίχοι των τραγουδιών του κλασικού άλμπουμ «Brothers in Arms» των Dire Straits «απηχούν» πολλά από τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Αποκαλύπτουν όμως οι στίχοι εάν η Ελλάδα και η ευρωζώνη μπορούν να ξαναγίνουν πάλι 'Αδέρφια και Συμπολεμιστές' (Brothers in arms)», αναρωτιέται η αρθρογράφος του CNBC και αναλύει τους στίχους που, κατά την άποψή του Laskey, μπορεί να κρύβουν τη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

«Money For Nothing»


Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων διάσωσης, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιβλέπουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γερμανία έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων των προγραμμάτων διάσωσης, γεγονός που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς των δύο χωρών.

Όπως στο τραγούδι των Dire Straits, o Laskey επισημαίνει ότι στη Γερμανία είναι «ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μία σχέση με την Ελλάδα που περιστρέφεται γύρω από τη μόνιμη παροχή βοήθειας».

«Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι Γερμανοί θεωρούν τους Έλληνες ανεύθυνους», επισημαίνει ο Laskey τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιστωτές που δίνουν αλόγιστα δάνεια είναι το ίδιο υπεύθυνοι όσο και οι δανειζόμενοι.

«The Man's Too Strong»

Ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης είναι ο παράφορος υπουργός οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, ένας μαρξιστής ακαδημαϊκός που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά από τη νίκη του Συριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, ο Βαρουφάκης υπήρξε ένας από τους πιο μαχητικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τον θέσει στο περιθώριο των συζητήσεων προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος.

«Οι παγιωμένες θέσεις, όσο λογικές κι αν είναι αυτές μπορούν να είναι επιζήμιες και αναποτελεσματικές», επισημαίνει ο Laskey, προσθέτοντας ότι «ο Βαρουφάκης το έμαθε αυτό με τον δύσκολο τρόπο, αφού η επιθετική προσέγγισή του οδηγησε στον παραγκωνισμό του».

«Your Latest Trick»

Σύμφωνα με τον Laskey, τα «λογιστικά κόλπα» είναι μία συνηθισμένη ελληνική τακτική για την εξασφάλιση ρευστού. Ο αναλυτής αναφέρει μάλιστα ότι πιθανόν η χώρα να μην πληρούσε καν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα επινοητική στο να βρίσκει χρήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χρήση των αποθεμάτων του ΔΝΤ για την αποπληρωμή ενός χρέους προς το ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC.

«Why Worry?»

Καθώς η αγωνία στην Ελλάδα κορυφώνεται αναφορικά με την δυνατότητα της χώρας να πληρώσει τη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, τα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη πληθαίνουν.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν ότι εάν «τη χαρίσουν» στην Ελλάδα με μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις άλλες χώρες-μέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Laskey, o συμβιβασμός είναι καλύτερος από το τίποτα.

«Το ρίσκο της δημιουργίας κινήτρων για επαναλαμβανόμενες «παραβάσεις» δεν δικαιολογεί την εκούσια πρόκληση δυστυχίας», προειδοποιεί.

«Walk of Life»

Αντί να σπαταλάμε χρόνο με το να παραπονούμαστε για την κρίση, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως καταλύτη για αλλαγή, σύμφωνα με τον Laskey.

«Στο παρελθόν, οι μεγαλύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα μετά από περιόδους κρίσης, τουλάχιστον στην ευρωζώνη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι διαφωνίες δεν είναι πάντα 'κακές'. Στην ουσία απαιτούνται για οποιαδήποτε άλλαγή», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Η παρούσα δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των θεσμικών δομών και του διοικητικού συστήματος της ευρωζώνης ώστε η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ξαναγίνουν «αδέρφια και συμπολεμιστές».

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις