Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου θα γίνει στην Πάτρα

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου ...

Στις 7 Ιουλίου 2015 στο Πολύεδρο

Με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση του και 50 χρόνων από τον θάνατο του, ετοιμάζεται μία εκδήλωση αφιέρωμα που θα γίνει στις 7 Ιουλίου 2015 στις 20.30 το βράδυ στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147.

Ο λόγος για τον Φώτη Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, στις 8 Νοεμβρίου 1895 και απεβίωσε στην Αθήνα, στις 13 Ιουλίου 1965. Όπως αναφέρει η Wikipedia, ο Κόντογλου ήταν ένας σπουδαίος λογοτέχνης και ζωγράφος, ο οποίος στα έργα του αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμα σημαντική συμβολή στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας.

Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της σπουδαίας και δημιουργικής «Γενιάς του Τριάντα, ‘30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.

Όπως αναφέρεται σε αφίσα των εκδόσεων Άγκυρα για τα 120 χρόνια από την γέννηση του Κόντογλου, ο ίδιος έλεγε, «δεν γράφω με μελάνι, με δάκρυα γράφω».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture