Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Περιττά κιλά και κοιλίτσα: Προλαβαίνετε να βελτιώσετε την εικόνα σας; Η κλινική διατροφολόγος Ηρώ Κόττικα προτείνει

Περιττά κιλά και κοιλίτσα: Προλαβαίνετε ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ποτέ δεν είναι αργά για να χάσετε τα περιττά κιλά

Ποτέ δεν είναι αργά για να χάσετε τα περιττά κιλά. Συνήθως ο βαρύς χειμώνας που εκτός από κακή διάθεση μας αφήνει και λίγα περιττά κιλά. Καλό είναι αυτά τα 2-3 παραπανήσια κιλά να φύγουν πριν παγιωθούν πάνω μας και φυσικά πριν βγούμε στην παραλία!

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και να κατατρέχουμε σε «δίαιτες» χημικές ή αποτοξίνωσης ή μονοφαγία. Και φυσικά δεν υπάρχουν μαγικά χάπια, σκόνες, κρέμες, ζώνες και τεστ δυσανεξίας τα οποία μπορούν να μας αδυνατίσουν.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ηρώ Κόττικα, "δεν πρέπει να θέτουμε τον εαυτό μας σε επώδυνα συστήματα που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό μας και εν τέλει δεν εξασφαλίζουν μία σωστή και μόνιμη απώλεια λίπους. Το ζητούμενο όταν έχουμε παχύνει είναι αποκλειστικά η απώλεια τους περιττού λίπους και όχι των υγρών ή της μυϊκής μάζας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μία σταθερή προσπάθεια η οποία θα βασίζεται σε μία σωστά δομημένη και ισορροπημένη διατροφή.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να γίνει μια σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια απώλειας αυτών των κιλών είναι να το έχουμε πάρει απόφαση, να έχουμε ένα καλό κίνητρο και να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Συνήθως όταν βάζουμε μικρούς στόχους πάμε πάντα καλύτερα από το προσδοκώμενο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, απογοητευόμαστε νωρίς και παρατάμε την προσπάθειά μας στη μέση. Η απόφαση αποτελεί το 50% της πορείας προς το αδυνάτισμα και ο τρόπος αδυνατίσματος το άλλο μισό!

Σημαντικό βήμα για την οργάνωση του διαιτολογίου μας είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό,απογευματινό και βραδινό) με απόσταση 2-3 ωρών το καθένα μεταξύ τους. Αυτό είναι σωστό όχι μόνο για την καλή λειτουργία τους μεταβολισμού, αλλά επίσης μας διατηρεί πάντα σε ένα καλό επίπεδο κορεσμού και δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματά μας.

Μεγάλη ευθύνη για τα περιττά κιλά ή για την αποτυχία μιας δίαιτας έχει το άσκοπο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Το κακό είναι ότι δεν τσιμπολογάμε συνήθως φρούτα ή λαχανικά ή γιαούρτι 2%, αλλά γλυκά, μπισκότα, βουτήματα με τον καφέ, αρτοσκευάσματα «διαίτης», ψωμί με τυρί, πατατάκια, επιλογές που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι ενδιάμεσες τροφές όχι μόνο δεν μας χορταίνουν, αλλά η θερμιδική τους πρόσληψη μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και αυτή των κυρίως γευμάτων.

Αδειάστε λοιπόν από τα ντουλάπια της κουζίνας όλους τους μικρούς πειρασμούς και εφοδιάστε το ψυγείο σας με φρούτα, λαχανικά και φρέσκους χυμούς. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά , προϊόντα light και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης για να καλύπτετε τα κενά πείνας!


Αν μπορούσαμε να βάλουμε κάπου τον όρο αποτοξίνωση σε όλη αυτή την διαδικασία προσπάθειας απώλειας των περιττών κιλών, είναι στη παντελή απουσία τους φαγητού απ’έξω, το γνωστό σε όλους μας delivery. Αυτά τα φαγητά είναι υπερβολικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και σε αλάτι, και μόνο η απουσία τους από το διαιτολόγιό μας βοηθάει στην απώλεια των πρώτων κιλών. Ένα ελαφρύ βραδινό το οποίο θα μπορούσε να είναι σε ποσότητα το μισό από το μεσημεριανό μας θα μας βοηθούσε σε σημαντικότατο βαθμό.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, για να χαθούν τα δύο με τρία περιττά κιλά, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα ήπιο πρόγραμμα διατροφής (1.200 - 1.400 θερμίδες (για τις γυναίκες και 1.800-2.000 θερμίδες για τους άντρες, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου), ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να εντάξουμε την φυσική δραστηριότητα στην ζωή μας. Θα εκπλαγείτε από την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη (κυρίως για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο ή χοληστερίνη) από το καθημερινό περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό για μία ώρα!

Επίσης, συνίσταται κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνονται 8 με 10 ποτήρια νερό, ενώ παράλληλα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών.

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα (1400θερμίδες)

Πρωινό

1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1.2%)
½ φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά ολικής άλεσης

Δεκατιανό

1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
1-2 φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι

Μεσημεριανό

180-200γρ (μαγειρεμένο) ψάρι / κοτόπουλο / μπριζόλα / μπιφτέκια με 1 λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σαλάτα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι

Απογευματινό

1 γιαούρτι 2% με 1 φρούτο

Βραδινό

Σαλάτα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 1 βραστό αυγό ή 1 μικρή κονσέρβα τόνος στο νερό ή 1 κουταλιά της σούπας cottage cheese ή 1 σουβλάκι κοτόπουλο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being