Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας μιλά στο thebest.gr: Η χώρα μου είναι θύμα παραπληροφόρησης – Τι λέει για τις σχέσεις με την Πάτρα

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας μιλά στο thebe...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Φαρίντ Φερνάντες τόνισε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντες κατά τη χθεσινή παρουσία του στην Πάτρα, επισκέφθηκε τα γραφεία του thebest.gr συνοδευόμενος από τον Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας Ernesto Bordier, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που εάν και βρίσκεται γεωγραφικά πολύ μακριά μας εντούτοις είναι «κοντά» μας μιας και οι αναφορές στη Βενεζουέλα είναι συχνές.

Για κάποιους ως παράδειγμα προς αποφυγή και για άλλους ως πηγή έμπνευσης για τον αγώνα που λαού της να βαδίσει το δρόμο προς το Σοσιαλισμό.

Ο κ. Φερντάντες αναφέρθηκε στους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Πάτρα, για τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη αλλά και για τη συνεργασία των δυο χωρών, η οποία φαίνεται να μπαίνει σε νέα εποχή.

Ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, μίλησε επίσης για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, η οποία δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται από τα διεθνή  Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επανάσταση, από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και στα σημαντικά επιτεύγματά της για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΡ.: Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στην Πάτρα;

ΑΠ.: Η Βενεζουέλα με την Πάτρα έχουν μια σχέση που μετρά δυο αιώνες, από την άφιξη του προδρόμου της ανεξαρτησίας μας Φραγκίσκου ντε Μιράντα 1786 στην Πάτρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πάτησε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για το λόγο αυτό έχουμε ως χώρα πολύ καλές σχέσεις με τις δημοτικές Αρχές της πόλης.

Στις καλές σχέσεις των δυο πλευρών, οφείλεται και η ύπαρξη του αγάλματος του Φραγκίσκου ντε Μιράντα στην Πάτρα, όπως και η συμμετοχή μας στην παρέλαση του καρναβαλιού.

Ήθελα να γνωρίσω από κοντά τον νέο δήμαρχο Πατρέων, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τις σχέσεις που διατηρούμε εδώ και τόσα χρόνια.

ΕΡ.: Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μάλιστα είναι με το ΚΚΕ;

ΑΠ.: Με τον δήμαρχο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για τη συνεργασία μας στον πολιτιστικό τομέα.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς το λαό της Βενεζουέλας και τον αγώνα που δίνει για την ανεξαρτησία του. Όπως επίσης την αλληλεγγύη τους προς τη Βενεζουέλα την έχουν εκφράσει και άλλα κόμματα από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

Θέλω επίσης να τονίσω την αλληλεγγύη που εξέφρασε ο δήμαρχος της Πάτρας, όταν η χώρα μου ξεκίνησε  εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το οποίο η Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

ΕΡ.: Εκτός από τον πολιτιστικό τομέα, στον οποίο αναφερθήκατε, υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία της Βενεζουέλας με την περιοχή μας;

ΑΠ.: Από την έναρξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, εδώ και 15 χρόνια, στη Βενεζουέλα έχουμε εφαρμόσει ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, αφού πιστεύουμε σε έναν πιο δίκαιο, πιο αλληλέγγυο κόσμο.

Οι διεθνείς μας σχέσεις βασίζονται στις θεμελιώδεις Αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της αλληλοσυμπλήρωσης και του σεβασμού στην εθνική κυριαρχία.

Αυτές οι αξίες μας έχουν οδηγήσει να συνάψουμε διεθνείς σχέσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου, τόσο εντός, όσο και εκτός της Λατινικής Αμερικής.

Κατά συνέπεια και με την Ελλάδα είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε τέτοιου είδους σχέσεις, θεμελιωμένες στις τέσσερις βασικές αρχές που προανέφερα. Και πάντα με βασικό γνώμονα το αμοιβαίο όφελος των λαών.

Αυτό, εξάλλου, τόνισε και ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής  Δημοκρατίας Νικολάς Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

ΕΡ.: Ποιος είναι ο κοινός στόχος των διμερών σχέσεων που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν Ελλάδα και Βενεζουέλα;

ΑΠ.: Θα επαναλάβω τα λόγια του προέδρου μας Νικολάς Μαδούρο, όταν αναφέρθηκε στο θέμα της συνεργασίας μας, με την Ελλάδα.

Μίλησε για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παιδείας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα εκφράσει το κάθε μέρος.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ισοδύναμων σχέσεων με την Ελλάδα, όπου κάθε χώρα θα συνεισφέρει τα δικά της δυνατά σημεία.

ΕΡ.: Η εικόνα που εισπράττουμε στην Ελλάδα από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είναι ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα, με ουρές στα καταστήματα, με ελλείψεις ακόμη και σε βασικά είδη. Είναι όπως μας τα παρουσιάζουν τα πράγματα;

ΑΠ.: Θα ξεκινήσω από το θέμα των Μέσων Ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα, κανένας άλλος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στον κόσμο, που να έχει δεχθεί τόσο μεγάλη κριτική από τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως παλιότερα ο Ούγκο Τσάβες και τώρα ο Νικολάς Μαδούρο.

Πλέον ο τρόπος ενημέρωσης έχει αλλάξει παγκοσμίως. Υπάρχει το διαδίκτυο και ο κόσμος αγοράζει λιγότερο εφημερίδες, με αποτέλεσμα ακόμη και τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα να κάνουν περικοπές.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό πληροφόρησης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στα χέρια λίγων. Υπάρχει ολιγοπώλιο από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη Βενεζουέλα, βγαίνουν από αυτά τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως και από εφημερίδες των ΗΠΑ και της Ισπανίας που παρουσιάζουν τις ειδήσεις με δογματικό τρόπο.

Κάποιες από αυτές τις εφημερίδες είναι στα χέρια πλούσιων ανθρώπων που έχουν συγκεκριμένη πολιτική «γραμμή», με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως πολιτικοί αντίπαλοι της Βενεζουέλας.

Σας υπενθυμίζω ότι, η Βενεζουέλα το 2002 έζησε το πρώτο μιντιακό πραξικόπημα, το οποίο γεννήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, μια αποτυχημένη προσπάθεια κατά του προέδρου μας Τσάβες. Τέτοιο γεγονός δεν υπάρχει παρόμοιο στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτή η επίθεση στη Βενεζουέλα γίνεται επειδή ακριβώς η χώρα μου, έχει αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και ότι αυτός ο δρόμος είναι εφικτός.

Λυπούμαστε επειδή οι ειδήσεις για τη Βενεζουέλα που προβάλλονται από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είναι διαστρεβλωμένες και πολλές φορές ψεύτικες.

Όσο για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας αυτή δεν είναι εκρηκτική. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι 5%, η ακραία φτώχια από το 30% πριν από την Επανάσταση σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού, αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την Βενεζουέλα «ελεύθερη από την πείνα», δίνοντας μάλιστα το όνομα του Τσάβες στο επισιτιστικό του πρόγραμμα.

Η Βενεζουέλα έχει καταφέρει να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Είναι μάλιστα, η μοναδική χώρα που έχει πετύχει έξι από τους οκτώ στόχους της χιλιετίας για την ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Όποιος, λοιπόν, ισχυρίζεται σήμερα ότι η Βενεζουέλα έχει ένα αποτυχημένο σύστημα, είναι αυτός που στην πραγματικότητα δεν θέλει να αντικρύσει την αλήθεια.

Η Βενεζουέλα είναι η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της, για την ανέγερση δημόσιων κατοικιών. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 713.000 κατοικίες και μόνο για το 2015 θα ανεγερθούν άλλες 400.000 κατοικίες, οι οποίες δίνονται στο λαό, πλήρως εξοπλισμένες, δωρεάν.

Το μοντέλο μας αναδιανέμει τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο. Το 70% των εσόδων αυτών επενδύονται στα κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, για τη μόρφωση του λαού και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Σίγουρα έχουμε προβλήματα. Υπάρχουν συμφέροντα που δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Οι οικονομικά ισχυροί τομείς έχουν αποφασίσει να κηρύξουν οικονομικό πόλεμο στη Βενεζουέλα, με συνταγές που μας είναι γνώριμες, αφού έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν κατά του Αλιέντε στη Χιλή.

Η Βενεζουέλα έχει αρκετό χαρτί υγείας, δεν έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή του.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις χάρτου κερδοσκοπούν και αποσκοπούν σε κερδοσκοπία με πολιτικές επιπτώσεις. Κρύβουν τα αγαθά για να αυξήσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθωρισμός, με στόχο να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου, ώστε  να εξαχθεί το συμπέρασμα αποτυχίας του μοντέλου που ακολουθούμε.

Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχουμε καταφέρει κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίζουμε.

 

ΣΗΜ: Ευχαριστούμε την Αμαλία Γουδέβενου για την μετάφραση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις