Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συνεχίζει να μας "γειώνει" ο Σόιμπλε - "Εκπλήσσομαι όταν ακούω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία"

Συνεχίζει να μας "γειώνει" ο Σ...

Διαψεύδει την αισιοδοξία της ελληνικές πλευράς

Mετά τη βόμβα το πρωί περί επιβολής capital controls στην Ελλάδα, δηλαδή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να είναι ο μεγάλος κακός της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

Μετά λοιπόν τις κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ πως ξεκίνησε η συγγραφή της συμφωνίας και μετά την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα, ο γερμανός υπουργός επανέρχεται και στελνει στα βράχια την όποια πιθανότητα για άμεση επίτευξη λύσης.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα - και αυτό είναι καλό - , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Είχε προηγηθεί η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επίσης επεσήμανε πως δεν μπορεί να κατανοήσει την αισιοδοξία της Αθήνας και πως υπάρχει ακόμα δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ είχε απαντήσει και στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας πως οι Γερμανοί δεν είναι Κασσάνδρες, αλλά ρεαλιστές.

Και αυτά τα μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό και προκαλούν τουλάχιστον σύγχυση, αφού η ελληνική πλευρά επιμένει πως η συμφωνία είναι κοντά και μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το Brussels Group έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει τη συμφωνία.

Φυσικά για πολλούς τόσο αυτές οι διαρροές όσο και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως η Αθήνα ξεκαθαρίζει με άριστο τρόπο τη στάση της. Κοινώς ενημερώνει τους δανειστές πως οι υποχωρήσεις που έκανε στις διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν παραπάνω και στέλνει το μπαλάκι στους δανειστές να αποφασίσουν εάν θα δείξουν ευελιξία ή θα οδηγήσουν με τις πράξεις τους την Ελλάδα ακόμα και σε εκλογές ή απόφαση του λαού.


Σύμφωνα με όσα διαρρέει η ελληνική πάντα πλευρά το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:


α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

 

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις