Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εθελοντές Σαμαρείτες, διασώστες από Πάτρα και Αμαλιάδα μετείχαν στην Άσκηση "Δια Πυρός 2015" -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Εθελοντές Σαμαρείτες, διασώστες από Πάτρ...

Στην Αρχαία Ολυμπία με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το αντίστοιχο του Τμήματος Αμαλιάδας, έπειτα από πρόσκληση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαν στη μεγάλη άσκηση ετοιμότητας "Δια Πυρός 2015" με τη συμμετοχή Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση διάρκειας άνω των 20 ωρών, διεξήχθη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στις 20 και τις 21 Μαΐου 2015.

Το σενάριο προέβλεπε ότι δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε το απόγευμα της 20ης Μαΐου, πήρε μεγάλες διαστάσεις το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο συνεκλήθη με τη συμμετοχή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, εξέτασε τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και νωρίς το πρωί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κινητοποίησε τις Εθελοντικές Ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Από τις 06:00 το πρωί της 21ης Μαΐου εντάθηκαν οι προσπάθειες κατάσβεσης με τη συμμετοχή Εθελοντών. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεκλήθη την ίδια ημέρα, αποφάσισε την εκκένωση του οικισμού "Πόθος" και του ξενοδοχείου "Lalas Village". Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης 4 πολίτες και 2 πυροσβέστες που υπέστησαν τραυματισμούς έλαβαν τις Πρώτες Βοήθειες και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Οι Εθελοντές μας συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις φάσεις της άσκησης. Με την άφιξή τους στην περιοχή, δημιούργησαν καταυλισμό για τη διαμονή των ιδίων, των ανδρών του πεζοπόρου τμήματος της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. και των Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου. Συνέδραμαν στην κατάσβεση, στη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης, στην εκκένωση του οικισμού και του ξενοδοχείου και παρείχαν Πρώτες Βοήθειες στους τραυματίες. Παράλληλα, ο καταυλισμός χρησιμοποιήθηκε για την υποδοχή, την καταγραφή και την προσωρινή διαμονή των κατοίκων του οικισμού, ενώ λειτούργησε και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών.

Στην άσκηση συμμετείχαν 33 Εθελοντές των Τμημάτων Πατρών και Αμαλιάδας. Για την άσκηση διατέθηκαν δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα φορτηγό, ένα όχημα 4x4 και ο απαραίτητος υγειονομικός, διασωστικός, τηλεπικοινωνιακός, κατασκηνωτικός και άλλος εξοπλισμός. Η Κεντρική Αποθήκη του Ε.Ε.Σ. απέστειλε σκηνές, κρεβάτια και στρώματα.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ. Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος και 14 Εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από 7 χώρες, μέσω του προγράμματος “Program of Exchange of Civil Protection Experts”. Επίσης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, άλλοι αξιωματικοί του Π.Σ., της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας και ο Διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Ελλάδας. Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον τοπικών και διεθνών Μ.Μ.Ε.

Η άρτια συμμετοχή των Εθελοντών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών των Τμημάτων Πατρών και Αμαλιάδας ήταν καταφανής αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, όπως επισημάνθηκε από τους αξιωματικούς του Π.Σ. και τους Ευρωπαίους Εμπειρογνώμονες.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών και το αντίστοιχο της Αμαλιάδας ευχαριστεί δημοσίως την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και τα στελέχη του Π.Σ. για την άψογη συνεργασία, τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. και τον Τομεάρχη Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών για τη διάθεση οχήματος της Ομάδας Διάσωσης και υλικού της Κεντρικής Αποθήκης.

Ιδιαίτερα ευχαριστούν τον Όμιλο “Καύσιμα Κολοκυθάς” για τη Δωρεά καυσίμων, τον Όμιλο Super Markets “Αράπης Α.Ε.” και την εταιρία “Εμφιαλωτική Α.Ε.” για τη Δωρεά ειδών τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις