Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα - Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου –ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

 Πάτρα - Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για...

Η διοργάνωση ήταν του Φάρου Ποντίων Πατρών - Παρέστη ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Με επιμνημόσυνες δεήσεις, ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις από τον Φάρο Ποντίων Πατρών, σε συνδιοργάνωση με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, τον Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, τιμώντας έτσι την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου και εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον.

Οι εκδηλώσεις αυτές, είχαν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα, να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Σε κλίμα κατάνυξης, τελέσθηκε την περασμένη Κυριακή 24 Μαΐου 2015 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών,  Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιου Παρακεντέ ενώ το αναλόγιο πλαισίωσε η γυναικεία βυζαντινή χορωδία Πανύμνητος, υπό την διεύθυνση της κ. Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μνήμης, από τον  Ιερό Ναό, έως  την πλατεία πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού,  στη συμβολή της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου, στην οποία βρίσκεται και η προτομή του Μητροπολίτου Χρυσάνθου, τελευταίου Μητροπολίτου Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών . Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η πρόεδρος  του  Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο Δημοτικός  Σύμβουλος Ηλίας Γκοτσόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτιστικών και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου ποντιακής και μη καταγωγής.

Εκεί, τελέστηκε Ιερό Τρισάγιο, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η Μπάντα του Δήμου Πατρέων παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε  ομιλία από τον Κωνσταντίνο Πλατυκώστα, πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, με θέμα «Ποντιακή Γενοκτονία – Από τον Πόντο στην Πάτρα». Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό, από χορευτές του χορευτικού τμήματος του Φάρου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του συλλόγου, Βασίλη Αδαμόπουλου.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι φέτος, για 1η φορά και με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο σύλλογος των Ποντίων της Πάτρας συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), την Τρίτη 19η Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής,  Eduard Sharmazanov.

Μέλη του Φάρου Ποντίων μαζί και με άλλα μέλη δεκάδων ποντιακών σωματείων, παρακολούθησαν συγκινημένοι  την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με τους Εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν  χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, χόρεψαν για πρώτη φορά τον πυρρίχιο χορό μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το Σύνταγμα τραντάχτηκε, από τον σπουδαιότερο χορό των Ποντίων, αιχμαλωτίζοντας τα φλας των φωτογράφων, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικότητας και υπερηφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις