Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

O Tσίπρας παίρνει την κατάσταση στα χέρια του – "Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία- Κανένας κίνδυνος ούτε για τους μισθούς, ούτε για τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες

O Tσίπρας παίρνει την κατάσταση στα χέρι...

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Brussels Group ήδη ξεκινά τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας

18.01 Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων και πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάποιοι παρουσιάζουν μια ψευδή εικονά κινδύνου. Διαπραγματευόμαστε, είπε, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την καταβολή μισθών και συντάξεων. «Και σήμερα και αυρίο καταβάλλονται κανονικά μισθοί και συντάξεις», παρ' όλο που κάθε τρεις και λίγο ακούμε ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει, σημείωσε.

«Σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες.
Χρειαζεται ψυχραμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

17.15 Η  Αθήνα ετοιμάζεται να κλείσει τη συμφωνία παρά το γεγονός πως μέρος των δανειστών δείχνουν πως τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει ή κριθεί.  Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Brussels Group ήδη ξεκινά τις διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαρκής επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η ελληνική πλευρά και παρουσιάζει το newsit το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στις πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές είναι το γεγονός πως αναφέρουν πως παραμένει πρόβλημα η διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και επισημαίνουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ θα είχε κλείσει τώρα η συμφωνία.


 

15.55  Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, κατά την οποία επισήμανε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Λιου επισήμανε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την Ελλάδα, τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρότρυνε όλες τις πλευρές να βρεθεί κοινό έδαφος και συμφωνία, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, θα έφερνε άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα και συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Λιου ανέφερε ακόμη στον κ. Τσίπρα πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή.

Αργότερα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών μίλησε σε εκδήλωση του London School of Economics. Στην ομιλία του ο κ. Λιου κάλεσε το ΔΝΤ να δείξει ευελιξία για την Ελλάδα, τονίζοντας πως ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι Λιου και Τσίπρας είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς και την περασμένη Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας είχε μεταφέρει την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε παρεμβάσεις προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του και να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία.

Κατόπιν αυτών, στην Αθήνα επικρατεί αέρας αισιοδοξίας για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι το Ταμείο μπορεί να μετριάσει τη στάση του.

 

14.50 Συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, με την παρουσία του πρωθυπουργού, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Είναι η πρώτη φορά που η συνεδρίαση γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα τη συμφωνία.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις