Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Aνακινεί το μάστερ πλαν αξιοποίησης και ανάπτυξης του Καϊαφα η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Aνακινεί το μάστερ πλαν αξιοποίησης και ...

Ενέργειες της Περιφέρειας για να ξεκολλήσει η Περιβαλλοντική μελέτη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Το κεφαλαιώδους θέμα της αξιοποίησης και ανάπτυξης του Καϊάφα που τόσα χρόνια πάει κι έρχεται από όλες τις κυβερνήσεις  και προβάλλεται ως  «προτεραιότητα υψίστης σημασίας» σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των τοπικών φορέων και πολιτικών παραγόντων, ανακινεί  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ΠΕ Ηλείας, που εδώ και τρεις μήνες κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να το προχωρήσει, βασιζόμενη στο μάστερ πλαν των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.

Όπως εξήγησε χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, αυτή τη στιγμή η Περιβαλλοντική μελέτη έχει «κολλήσει» για γραφειοκρατικούς και νομικίστικους λόγους   στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και γίνονται ενέργειες για την απεμπλοκή της, αφού είναι οριστική μελέτη και εν συνεχεία μπορεί να γίνει δημοπράτηση του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο ανάπλασης του Καϊαφα  είχε ενταχθεί το 2012 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης με προεκτικώμενο προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ και στόχος της ΠΕ Ηλείας είναι να δεσμεύσουν το Υπουργό για να ενταχθεί ως έργο- γέφυρα στο νέο ΣΕΣ, καθώς είναι έργο εμπροστοβαρές για το Υπουργείο. Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος δεσμεύτηκε ότι εφόσον το Υπουργείο δεν το εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα, η ΠΕ Ηλείας θα το εντάξει στο δικό της ΣΕΣ 2014-2020, δηλαδή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, ζητά ευρεία σύσκεψη φορέων μαζί με το Υπουργείο, τα ΕΤΑ, δήμους και παραγωγικές τάξεις για να μπει σε προτεραιότητα το θέμα.

«Επειδή ο Καϊαφας – επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος στην χθεσινή συνέντευξη τύπου- είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, αν το υπουργείο δεν θελήσει να εντάξει το έργο αυτό στο δικό του τομεακό πρόγραμμα, εμείς έχουμε αποφασίσει να πάρουμε το έργο, να το εντάξουμε και να το χρηματοδοτήσουμε από το δικό μας πρόγραμμα, Αυτό αποτελεί δέσμευση της περιφερειακής αρχής».
Αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του Καϊαφα,  της λίμνης και των λουτρών για την ανάπτυξη της Ηλείας.  τόνισε ότι μαζί με την Ολυμπία και το Κατάκολο, αποτελούν την ναυαρχίδα  των έργων για την ανάπτυξη της Ηλείας και γι αυτό η σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και των  άναρχων παρεμβάσεων στον Καίάφα δεν τιμά τον νομό μας. Άλλωστε όπως είπε, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κατάντησε σκουπιδότοπος και κανένας δεν μπόρεσε να τον προστατέψει από τις φωτιές του 2007.


«Έτσι η φύση σήμερα κάνει σιγά σιγά τη δουλειά της και εμείς έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση να τον αναδείξουμε και να πάρουμε και την προστιθέμενη αξία που μας αναλογεί από την αξιοποίησή του»

Τι περιλαμβάνει το μάστερ πλαν

Αναφερόμενος ο αντιπεριφερειάρχης στις ενέργειες που έχει ήδη κάνει η ΠΕ Ηλείας  και στο τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μαστερ  πλαν επισήμανε :
«Εδώ και 3-4 μήνες περίπου αναζητήσαμε από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα τις μελέτες και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Σε συνεχείς επαφές που είχαμε και με τα ΕΤΑ και με τον μελετητή, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα μάστερ πλαν που τρέχει από το 2011 περίπου και ο οποίος χωρίζει την ανάπτυξη του Καϊαφα με έναν τρόπο σπονδυλωτό σε δυο φάσεις. Πρώτον να καταστεί ο Καϊαφας  προσβάσιμος και λειτουργικός και σε δεύτερη φάση να γίνει μια πλήρης ανάπτυξη όλου του οικοσυστήματος. Τι περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός;

Ήδη από τον πρώτο μήνα του 2012 έχει ενταχθεί στο τότε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 8.065.230 ευρώ συν ΦΠΑ, ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει δύο υπο- έργα. Πρώτον την εκπόνηση της μελέτης με προϋπολογισμό 340.000 ευρώ και τα υπόλοιπα είναι για την κατασκευή των έργων και παρεμβάσεων που προβλέπονται.

Επιγραμματικά η μελέτη ως έργα προβλέπει μια παρέμβαση επί της παραλίας και του χώρου εισόδου στον Καϊαφα, με περίπτερο υποδοχής, με κέντρο Πληροφόρησης και προσανατολισμού, με εγκαταστάσεις υποστήριξης παραλίας, με περίπτερο στην παραλία, ναυαγοσωστικό σταθμό΄, πλωτή προβλήτα, πεζογέφυρα με χώρους στάθμευσης, παρεμβάσεις επι  της νησίδας της Αγίας Αικατερίνης, επί της γνωστής και παλαιάς γέφυρας, με παρέμβαση επί του διαύλου, με πολυλειτουργικό κτίριο θαλάσσιων αθλημάτων, με αναψυκτήρια κλπ . Επίσης περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο νότιο κρηπίδωμα, κεντρικό κτίριο υποστήριξης, πωλητήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όλα αυτά συμβατά πάντα με την Ειδική περιβαλλοντική μελέτη βάση της οποίας εξελίχθηκε και η μελέτη που προβλέπει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Για την δεύτερη φάση του μαστερ πλαν που έχει ένα προ εκτιμώμενο  προϋπολογισμό 22 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει αξιοποίηση τω υδροθεραπευτηρίων, υποστύλωση των σπηλαίων, απορρύπανση της λίμνης και άλλες παρεμβάσεις ανάπλασης του ευρύτερου περιβάλλοντος.»

Που «κόλλησε» η Περιβαλλοντική μελέτη

Όσον αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Περιβαλλοντική μελέτη ανάφερε:
«Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Α[κεντρωμένης Διοίκησης στην οποία  βρίσκεται η μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παραπάνω έργων, δεν εκδίδει τους περιβαλλοντικούς όρους, εν αναμονή της τύχης του Π.Δ,  για τον Κυπαρισσιακό. Το θέμα είναι μόνο νομικό και ερμηνευτικό και έχει άδικο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Νομίζω πως είμαστε σε ένα καλό στάδιο με δεδομένο ότι το ΠΔ. είναι σε μια περίεργη φάση εξέλιξής του και θεωρούμε πως πρέπει να αποσυνδέσουμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ΄τύχη του ΠΔ και αυτό μπορεί να γίνει και γι αυτό αγωνιζόμαστε στενά για να το πετύχουμε.

Προκειμένου να ξεκολλήσουμε τη μελέτη και να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, έχουμε επανειλημμένα επισκεφθεί το μελετητή , έχουμε επισκεφθεί τα ΕΤΑ και το γραφείο του Υπουργού και έστειλα και επιστολή με την οποία ζητάμε την βοήθειά και την παρέμβασή του προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση γιατί το θέμα είναι γραφειοκρατικό και νομικίστικο. Ταυτόχρονα ζητάμε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήμους και παραγωγικές τάξεις, προκειμένου να επισπεύσουμε τις διαδικασίες , μια και η μελέτη που είναι οριστική, για  να πάρει και τις απαιτούμενες αδιεοδοτήσεις προκειμένου να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να ξεκινήσει η δημοπράτησή του».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι η   λίμνη του Καίάφα με αυτές τις παρεμβάσεις  μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης για τον Ιαματικό και αθλητικό Τουρισμό, αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με απόλυτο πάντα  σεβασμό στο Περιβάλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι η σπουδαιότητά του είναι ήδη αναγνωρισμένη, καθώς όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι θα γίνει στην λίμνη Καϊαφα και το Παγκόσμιο Κύπελο θαλασσίου σκι, κορυφαίο αθλητικό γεγονός  με διεθνή προβολή και ενδιαφέρον.

 

Πηγή:ilialive.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις