Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για τους αγαπημένους μας που έφυγαν…

Για τους αγαπημένους μας που έφυγαν…

Της εκπαιδευτικού Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια

Πενήντα ημέρες μετά από την Ανάσταση του Χριστού, εκεί όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές του…. «…εγένετο  άφνω εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φαινομένης  πνοής βιαίας και ώφθησαν αυτοίς  διαμεριζόμεναι γλώσσαι ωσί πυρός και επλήσθησαν άπαντες  Πνεύματος Αγίου , και ήρξαντο λαλείν γλώσσαις ετέραις…».

Και συνέβη αυτό, όπου είχε υποσχεθεί ο Χριστός σ’αυτούς  λίγο πριν αναληφθεί στους ουρανούς. Τους έστειλε το Πνεύμα το Άγιο και τους φώτισε πνευματικά, ώστε «να λαλούν του Πνεύματος τη γλώσσα!».

Κι ήταν ακριβώς τότε, εκείνη  την  ημέρα, την   πεντηκοστή από την Ανάσταση, που οι πύρινες γλώσσες του Αγίου Πνεύματος  μεταμόρφωσαν και ανέδειξαν τους ταπεινούς και αγράμματους ανθρώπους, τους μαθητές του Χριστού,  σε μεγάλους αποστόλους  ικανούς να  λαλούν  «γλώσσας ετέραις».

Σε ποια γλώσσα άραγε αιώνιας αλήθειας , σε ποια γλώσσα σωτηρίας  μίλησε εκείνη την ημέρα  ο Απόστολος Πέτρος , καθώς και οι άλλοι Απόστολοι που κάλεσαν κοντά στο Χριστό περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπους και από τότε η Εκκλησία του Χριστού εισήλθε στην ιστορία;  Η ημέρα της Πεντηκοστής θεωρείται και  είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

30 Μαϊου , 2015. Ψυχοσάββατο,  γράφει το Ημερολόγιο. Κι είναι το Σάββατο πριν από τη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής. Κι οπωσδήποτε αυτή τη μέρα όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα πρόσωπα  που έφυγαν από κοντά μας να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε, γονείς, αδέρφια, παιδιά, συντρόφους αγαπημένους. Πρόσωπα δικά μας, προσφιλή. Πρόσωπα που μένουν πάντα στα μάτια μας και στη μνήμη μας  ζωηρά, δραστήρια, γεμάτα ζωντάνια κι αγάπη για τη ζωή, πρόσωπα άφθαρτα στο χρόνο , έτσι, χωρίς ηλικία! Έτσι, όπως θέλουμε να τα θυμούμαστε!  Πρόσωπα χρήσιμα για όσα μας έμαθαν για όσα μας έδωσαν μέσα από την ψυχή τους. Πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα από το πέρασμά τους στη ζωή, τη δική τους ζεστασιά. Πρόσωπα που  μας λείπουν από το σήμερα και από τα προβλήματα του αύριο!

Υπέρ αναπαύσεως, λοιπόν, αυτών των αγαπημένων μας προσώπων που έφυγαν,  τελούνται από την Εκκλησία κάθε χρόνο δύο γενικά Μνημόσυνα κατά τα λεγόμενα Ψυχοσάββατα ή Σάββατα των ψυχών.

Το ένα είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Κρίσεως (Απόκρεω) και το άλλο είναι το Σάββατο  πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Ψυχοσάββατο είναι και το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων ή Σάββατο των ψυχών, δηλ. το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών , που τελείται από την Εκκλησία μας για τις ψυχές αυτών που πέθαναν στην ξενιτιά, σε βουνά, στη θάλασσα, σε γκρεμούς ή και αλλού, που δεν έχουν συγγενείς για να τους μνημονεύσουν, ενώ  το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής το μνημόσυνο είναι κοινό για όλους τους προκεκοιμημένους μας :

«Μνήμην ποιείται η Εκκλησία πάντων των από Αδάμ ευσεβώς κοιμηθέντων, δέεται υπέρ αυτών και αιτείται παρά Χριστού του Θεού του αναληφθέντος εις τους ουρανούς και εν δεξί καθεσθέντος του πατρός,  όπως εν ώρα κρίσεως απολογίαν αγαθήν δώσωσιν αυτώ,  τω πάσαν κρίναντι την γην, τύχωσι της εκ δεξιών αυτού παραστάσεως εν χαρά, εν μερίδι δικαίων και εν κλήρω φωτεινώ αγίων και γίνωσι άξιοι της ουρανίου βασιλείας κληρονόμοι.»

Δέεται, δηλ. η Εκκλησία για κάθε ψυχή ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, ώστε κάθε άνθρωπος να είναι άξιος του θείου ελέους.

Ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρει πως το δεύτερο αυτό Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής τοποθετήθηκε κατάλληλα μετά την Ανάληψη του Σωτήρος, αφού  δι’αυτής ο Κύριος ανερχόμενος στους ουρανούς κι αφού έλαβε εξουσία στον ουρανό και στη Γη, έγινε Κύριος των ζώντων και των νεκρών.

Η Εκκλησία δεόμενη υπέρ πάντων των κοιμηθέντων από Αδάμ ως σήμερα, εύχεται όχι μόνο υπέρ  τωνχριστιανών, γιατί κανείς χριστιανός υπήρχε από Αδάμ ως Χριστού, αλλά υπέρ πάσας ψυχής, παντός γένους ανθρώπων που είναι άξιοι της συγχώρησης από το Θεό.

Τέτοιες μέρες  τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τους γονείς, τα αδέρφια, τα παιδιά,  τους συντρόφους που έχουν φύγει από κοντά μας, που καθένας από αυτούς μας άφησε το δικό του στίγμα, τη δική  του ταυτότητα, τη σφραγίδα του, που θα φέρουμε όλοι μας στη ζωή μας!

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις