Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται η Σοφία Ντενίση, αδελφή της ηθοποιού Μιμής Ντενίση στην Πάτρα

Έρχεται η Σοφία Ντενίση, αδελφή της ηθοπ...

Η κυρία Ντενίση είναι επίκουρη καθηγήτρια της Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της με τίτλο «Ανιχνεύοντας την "αόρατη" γραφή - Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη και έχει κερδίσει το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών το 2014, θα έρθει στην Πάτρα στις 6 Ιουνίου 2015 η Σοφία Ντενίση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147.

Υψηλάντη Δουδού, ποιήτρια· Κατήνκω Δόμνα, ποιήτρια- Καμπουράκη Αντωνούσα, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας· Σαμαρτζίδου Ευφροσύνη, δημοσιογράφος, εκδότρια γυναικείου περιοδικού, ποιήτρια· Δοσίου Αικατερίνη, μεταφράστρια· Δραγούμη Ζωή, μεταφράστρια, διηγηματογράφος· Λαμπίση Σοφία, ποιήτρια· Οικονομίδου Φωτεινή, ποιήτρια· Μπέτσου Μαριέττα, ποιήτρια· Μηχανίδου Μαρία, μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας· Ζάρκου Αικατερίνη, δοκιμιογράφος· Λεοντιάς Σαπφώ, ποιήτρια, συγγραφέας παιδαγωγικών συγγραμμάτων και παιδικού θεάτρου.

Όλες πρωτοπόροι, όλες σημαντικές, όλες "αόρατες". Αυτές είναι μερικές από τις λησμονημένες δημιουργούς των γυναικείων γραμμάτων μας, τις οποίες αποπειράται να καταστήσει "ορατές" η παρούσα εργασία, χαρτογραφώντας τη γυναικεία συγγραφική δημιουργία από τα πρώτα σποραδικά της φανερώματα στα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι την εμφάνιση της Καλλιρρόης Παρρέν και του κύκλου της τη δεκαετία του 1880.

Διερευνώνται πρωτίστως οι κοινωνικές και ιδεολογικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ενασχολούμενες με τα γράμματα στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα, οι ιδεοληψίες σε σχέση με το θέμα της μόρφωσης των κοριτσιών, θέματα εκπαίδευσης αλλά και προκαταλήψεων που άπτονται του φύλου τους.

Αναδεικνύεται με τρόπο συστηματικό η πνευματική παραγωγή των γυναικών δημιουργών, η οποία συμπεριλαμβάνει αφενός τις αυτοτελείς εκδόσεις έργων τους, αφετέρου τις συνεργασίες τους στον περιοδικό τύπο της εποχής, στον οποίο απαντούν και τα πρώτα γυναικεία περιοδικά.

Η μελέτη δεν προσεγγίζει μόνο τα λογοτεχνικά έργα, αλλά οποιουδήποτε τύπου γυναικεία συνεργασία (πρωτότυπη ή μεταφρασμένη), συμπεριλαμβανομένων παιδαγωγικών μελετών, άρθρων για το γυναικείο ζήτημα, επιστημονικών πραγματειών, δημοσιευμάτων ποικίλης ύλης, κ.ά. Στόχος της είναι η αποκατάσταση των άγνωστων στις μέρες μας πρωτοπόρων γυναικών δημιουργών, η ανάδειξη του πνευματικού τους έργου και -γιατί όχι;- η διεκδίκηση μιας θέσης για το πρόσωπο και το έργο τους στις Ιστορίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η Σοφία Ντενίση είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, του Τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (BA, Ph.D στη συγκριτική λογοτεχνία) και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Amherst (Μ.Α. στην αγγλική λογοτεχνία). Υπότροφος των ανωτέρω Πανεπιστημίων.

Είναι επίκουρη καθηγήτρια της Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), όπου διδάσκει αγγλική γλώσσα και ορολογία των εικαστικών τεχνών από το 1988 μέχρι σήμερα και συγκριτική λογοτεχνία από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007. Έχει διδάξει αγγλική γλώσσα και ορολογία των ανθρωπιστικών επιστημών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1983-1988) και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (χειμερινό εξάμηνο 2001-2002) ως επισκέπτρια καθηγήτρια.

Ασχολείται ερευνητικά κυρίως με την πεζογραφία του 19ου αιώνα (πρωτότυπη - μεταφρασμένη), και με γυναικεία θέματα. Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους (Καστανιώτης, Περίπλους, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Σοκόλης, Δόμος, Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, University Studio Press, Gutenberg, Hellenic Publishing κ.ά.) και σε έγκριτα φιλολογικά περιοδικά (Πολίτης, Διαβάζω, Λέξη, Δέντρο, Περίπλους, Σύγκριση, Μικροφιλολογικά, Ύλανδρον, Κάμπος-Cambridge Papers in Modern Greek, Cahiers Balkaniques, Bulletin de Liaison Neo-Hellenique, Neohellikon κ.ά.).

Έχει συμμετάσχει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνεδρίων ελληνικών και διεθνών (Edmonton Alberta, Edinburg Scotland, Dublin Ireland) και έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού: Selwyn College Cambridge, University of Birmingham, King's College London.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επιστημονικά με τις σπουδές του φύλου. Ακόμα έχει διατελέσει εξετάστρια του ΙΚΥ, επιστημονικός κριτής των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κύπρου και του περιοδικού Journal of Modern Greek Studies του Johns Hopkins University, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

* Αξίζει να τονιστεί πως η Σοφία Ντενίση είναι η αδελφή της γνωστής πρωταγωνίστριας του θεάτρου και της τηλεόρασης Μιμής Ντενίση και όπως έχει γραφτεί, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στην διάσημη αδελφή της σε όλες τις μεγάλες και όχι μόνο στιγμές της (ήταν παρούσα και στην πρεμιέρα της φετινής επιτυχημένης παράστασης της Μιμής Ντενίση "Σμύρνη μου αγαπημένη") κρατάει πάντα ένα χαμηλό προφίλ και δεν εκτίθεται πολύ στα φώτα της δημοσιότητας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Η φωτ. είναι από το σάιτ tlife.

Η φωτ. είναι από το σάιτ tlife.

Η φωτ. είναι από το σάιτ tlife.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture