Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Όταν μαγειρεύαμε με ΚΑΖΑ – Η ιστορία της βιομηχανίας που έφτιαχνε μαγειρικά σκεύη και ηλεκτρικές συσκευές

Πάτρα: Όταν μαγειρεύαμε με ΚΑΖΑ – Η ιστο...

Μια διαδρομή 97 ετών

Σταφίδα, μέταλλα, κλωστοϋφαντουργία, ηλεκτρική ενέργεια. Η οικονομική ζωή και η παραγωγική διαδικασία στην Αχαΐα  από τα 1825 έως το 1975 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η βιομηχανία αναπτύσσεται με βασικό μοχλό τη σταφίδα κι μαζί της ανθίζει και η οικονομική ζωή, η οποία με τη σειρά της ευνοεί την εμφάνιση νέων κλάδων παραγωγής. Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Σαραφόπουλος στο "Ιστορικό Λεύκωμα της  Αχαϊκής Βιομηχανίας", παρακολουθώντας την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας θα συναντήσουμε κοπιαστικές προσπάθειες σημαντικών αποτελεσμάτων, τις ευρεσιτεχνίες και το μεράκι των παραγωγών, αλλά και τις θυσίες και τις εντάσεις για να στεριώσουν οι νέες δράσεις.

 

Ανάμεσα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις  συναντάμε τη γνωστή ΚΑΖΑ που κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές και μαγειρικά σκεύη. Μια επιχείρηση με ιστορία 97 χρόνων. Ιδρύθηκε το 1896 από τον Κωνσταντίνο Κάζαγλη, ως ατομική επιχείρηση εμπορίας μετάλλων. Βρισκόταν στην οδό Ρήγα Φεραίου 113.

Η επέκτασή της στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών έγινε το 1956 από τον Διονύσιο Κάζαγλη, στα χέρια του οποίου είχε περάσει  η επιχείρηση από το 1947.

Ο γνωστός τίτλος ΚΑΖΑ στα μαγειρικά σκεύη και τις ηλεκτρικές συσκευές αρχίζει να χρησιμοποιείται από το 1964, ενώ το 1969 η εταιρεία μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις , στον ΄Άγιο Βασίλειο.

Η επιχείρηση συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι το 1993, οπότε και βάζει λουκέτο λόγω πτώχευσης, ενώ απασχολούσε 25 άτομα.

Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις βλέπουμε τον ηλεκτρικό φούρνο ρομπότ, ο οποίος κατανάλωνε 500 watt και απέδιδε 2000 watt. Χαρακτηριστικά η αφίσα έγραφε ότι ψήνει το γλυκό με 2 δεκάρε3ς και με 8 δεκάρες το κρέας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις