Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Οι νέοι "μαγεύονται" από την Τέχνη της Φυγής – Γνωρίστε το εντυπωσιακό ΠΑΡΚΟΥΡ μέσα από τα μάτια των Πατρινών - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Οι νέοι "μαγεύονται" απ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τουλάχιστον 20 άτομα ασχολούνται σοβαρά στην πόλη

Το παρκούρ (γαλλικά και αγγλικά: parkour), γνωστό και ως Τέχνη της Φυγής, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρς) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ).

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ένα μεγάλο μέρος του παρκούρ χαρακτηρίζεται από το ρητό "être et durer" που μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "είναι και διαρκείν". Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση ενός traceur δεν πρέπει να είναι αποτελεσματική μόνο ως προς τον άμεσο στόχο του, δηλαδή τη μεταφορά από το Α στο Β, αλλά και ως προς τη "διάρκεια ζωής" του traceur.

Η εξάσκηση πρέπει να τελείται έτσι, ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί και καταπόνηση του σώματος, κυρίως των αρθρώσεων. Ένα άλλο μέρος του παρκούρ χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της ικανότητας να βρίσκει κανείς (εναλλακτικές) λύσεις στα προβλήματα και τα εμπόδια της καθημερινής του ζωής.

Συγκεκριμένα, ο Andi Kalteis, αυστριακός traceur με εκτεταμένη εμπειρία, δηλώνει στο ντοκιμαντέρ Parkour Journeys:

"Όταν αρχίσεις να κινείσαι με το δικό σου προσωπικό τρόπο, τότε θα συνειδητοποιήσεις πώς το παρκούρ αλλάζει και άλλα πράγματα στη ζωή σου. Και βλέπεις ότι προσεγγίζεις προβλήματα - για παράδειγμα, στη δουλειά σου - διαφορετικά, επειδή έχεις εξασκηθεί στο να υπερπηδάς εμπόδια με το βέλτιστο τρόπο. Αυτό σε κάποιους έρχεται νωρίς, σε κάποιους έρχεται αργά. Πλέον, δε λέω 'κάνω παρκούρ', αλλά 'ζω παρκούρ', γιατί η φιλοσοφία του έχει γίνει ζωή μου, ο τρόπος με τον οποίο κάνω τα πάντα."

 

Στην Πάτρα υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεαροί που έχουν μυηθεί στον κόσμο του παρκούρ. Μια από τις πιο γνωστές και δραστήριες ομάδες που αριθμεί αυτή την στιγμή 5 μέλη είναι η Quadra. Όπως εξηγούν οι ίδιοι: 

"Ο λόγος που κάναμε αυτή την ομάδα δεν είναι για τη φήμη, απλά θέλαμε να ξεκινήσει κάτι που να είναι οργανωμένο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινότητα του parkour στην πόλη μας να μεγαλώσει, να είναι ασφαλής και να κάνει τους ανθρώπους να μας σκέφτονται ως σοβαρούς αθλητές και όχι ως «τα παιδιά που πηδούν γύρω-γύρω».

Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα μας (greekquadrateam.weebly.com), ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δωρίσουν χρήματα για να κάνουν την κοινότητά μας ισχυρότερη και να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το δικό μας γυμναστήριο, γιατί προπονούμαστε σε εξωτερικούς χώρους και κάποιοι από εμάς είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς.

Όταν όλοι διαπιστώσαμε ότι το Parkour είναι ένα κοινό χόμπι και σπορ γίναμε οι καλύτεροι φίλοι και από τότε προπονούμαστε μαζί, βρίσκοντας νέα σημεία γύρω από την πόλη, εξερευνώντας τα όρια της φαντασίας μας, της δύναμή μας, του φόβου και της γνώσης που παίρνουμε από τα ατυχήματα-λάθη κατά την διάρκεια της προπόνησή μας. Όταν κάποιος στην ομάδα μας έχει προβλήματα με μια κίνηση τα υπόλοιπα μέλη προσπαθούν να βοηθήσουν. Είμαστε ομάδα που είναι συνώνυμο με τη λέξη "οικογένεια".

Όταν έχεις καλή διάθεση, μπορείς να ελέγξεις το φόβο σου και να καταφέρεις σχεδόν κάθε κίνηση που μπορείς να σκεφτείς, αλλά πάντα με αυστηρά όρια!" "Πρώτον, κατάφερέ το. Δεύτερον, κατάφερέ το καλά. Τρίτον, κατάφερέ το καλά και γρήγορα!"

 

 

Το thebest.gr με δύο από τα παιδιά και να τι μας είπαν:

Χρήστος Καρούσος: Ο Χρήστος είναι από τα παλαιοτέρα μέλη της ομάδας αφού ασχολείται με το παρκούρ από τα 18 του, εδώ και περίπου 6 χρόνια δηλαδή. Η ιδέα του είχε «καρφωθεί» στο μυαλό από όταν ήταν 12 χρονών, όταν είδε μια εκπομπή για την πρώτη ομάδα παρκούρ, τους, Γιαμακάσι από την Γαλλία.

Έκτοτε έψαχνε τρόπο για να μάθει περισσότερα αλλά, δυστυχώς, όπως μας λέει τότε δεν υπήρχε η άνεση του ίντερνετ, έτσι μερικά χρόνια αργότερα, όταν πλέον με το διαδίκτυο όλα έγιναν πιο δύσκολα, μπήκε έψαξε, έμαθε πράγματα και άρχισε να ασχολείται συστηματικά. Πρώτη πρακτική εφαρμογή στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Άνω Πόλη της Πάτρας, όπου τελικά διαπίστωσε ότι και άλλοι συμπολίτες μοιράζονται την ίδια αγάπη για το παρκούρ. Έμαθε πράγμα και σιγά – σιγά, το παρκούρ για τον Χρήστο έπαψε να είναι απλά ένα άθλημα.

«Έγινε για μένα φιλοσοφία, που μου προσφέρει απόλυτη ελευθερία στο μυαλό και την φαντασία. Έμαθα ότι πέρα από τα πραγματικά εμπόδια υπάρχουν και άλλα πολλά που είναι οι δυσκολίες που δημιουργεί το μυαλό. Το παρκούρ με βοήθησε να βρω τρόπους να τα ξεπερνώ», μας λέει. Αυτό είναι που τον κράτησε, η ελευθερία και η αδρεναλίνη που κάποιες στιγμές «χτυπάει κόκκινο».

«Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ να ανεβαίνω σε κτίρια, να βρίσκομαι ψηλά και να επιχειρώ άλματα. Είναι μια αίσθηση που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, η αδρεναλίνη αυτή μου αρέσει. Φυσικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ προπόνηση στα χαμηλά πριν κανείς σκαρφαλώσει σε κτίρια γιατί το ύψος έχει έξτρα δυσκολίες. Ένας που δεν το κάνει σωστά μπορεί να ζαλιστεί και να χτυπήσει άσχημα, δεν είναι απλά τα πράγματα», τονίζει ο Χρήστος.

Ο ίδιος κρατιέται σε καλή φυσική κατάσταση, γυμνάζεται αρκετά πέραν της πρακτικής στο παρκούρ, και όταν αρχίζει τα άλματα ξεχνιέται. Μπορεί να προπονηθεί μέχρι και 6 ώρες χωρίς να του φανεί καθόλου. Τα σημεία που επιλέγει στην Πάτρα; Το Θεατράκι, περιοχές κοντά στα ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο όπου υπάρχει ένα μέρος λες και είναι φτιαγμένο για παρκούρ, με εμπόδια, κάγκελα, κτίρια για αναρρίχηση κ.α. , καθώς και το Παμπελοποννησιακό.

 

 

Κωνσταντίνος Λιάσκος: Είναι 23 χρονών και τα τελευταία 3 χρόνια έχει αρχίσει ν’ ασχολείται με το παρκούρ και πραγματικά, όπως μας λέει, βρήκε επιτέλους ένα σπορ που τον γεμίζει και τους κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον. Εντυπωσιασμένος από όσα έβλεπε στην τηλεόραση αλλά και από φίλους του στην Πάτρα, αποφάσισε να δοκιμάσει και τελικά κόλλησε.

«Δεν πίστευα ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα. Είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ κι έτσι θέλησα να δοκιμάσω κι εγώ τα δικά μου όρια. Σιγά – σιγά και με την καθοδήγηση άλλων παιδιών που ασχολούνταν ήδη με το παρκούρ, άρχισα να κάνω πράγματα που μου άρεσαν. Το παρκούρ κατάφερε να με κρατήσει, γιατί στο παρελθόν είχα δοκιμάσει και άλλα αθλήματα όπως στίβο κ.α. όμως τα βαρέθηκα γρήγορα», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος. Το κίνητρό του όμως δεν είναι μόνο το να κάνει εντυπωσιακά και ριψοκίνδυνα πράγματα.

Το παρκούρ γι΄ αυτόν είναι μια αφορμή για να γυμνάζεται, να διατηρείται σε φόρμα, να κάνει καλό στην υγεία του. Το σύνηθες «στέκι» και για τον Κωνσταντίνο είναι η πλατεία στο πάνω μέρος της Ερμού (25ης Μαρτίου), η οποία ενδείκνυται για προπόνηση και καλά άλματα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που κατεβαίνει στον Φάρο, όπου το γρασίδι προσφέρει ένα πρώτης τάξεως «μαξιλάρι» για πιθανές πτώσεις ή που φθάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο.

«Θέλουμε κατά κανόνα να είναι ένα μέρος ήρεμο, να έχουμε δηλαδή την ησυχία μας για να ασκηθούμε χωρίς να μας ενοχλούν. Να προσφέρει κάποια στοιχειώδη εμπόδια και να γενικά να μας εμπνέει γιατί μπορεί να μείνουν εκεί μέχρι και 4 ώρες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που έχουμε πιο ελεύθερο χρόνο», σημειώνει ο Κωνσταντίνος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι έχει κάνει αρκετά πράγματα από όσα ήθελε να κάνει, φθάνοντας στα όρια του, όπως να πατάει σε τοίχο και να γυρνάει ανάποδα κ.α. «συνεχώς όμως υπάρχουν καινούργιες κινήσεις που σου έρχονται στο μυαλό και θέλεις να δοκιμάσεις. Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και το ανθρωπίνως δυνατόν, με αρκετή γυμναστική και εξάσκηση ελπίζω να τα πετύχω στο μέλλον», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight