Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο απόηχος των φετινών Κανών - Στον αγαπημένο των σινεφίλ, Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας - Ο "Αστακός" του Λάνθιμου έφυγε με ειδικό βραβείο

Ο απόηχος των φετινών Κανών - Στον αγαπη...

Η ταινία του Οντιάρ θα διανεμηθεί στην Ελλάδα από την Seven και ο "Αστακός" από την Feelgood

Ως γνωστό ο Χρυσός Φοίνικας – Palm d’ Or του φετινού 68ου Φεστιβάλ Κανών απονεμήθηκε τελικά την Κυριακή 24 Μαίου 2015 στο φιλμ «Dheepan» του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού Ζακ Οντιάρ – Jacques Audiard (Un Prophete, με τον Ταχάρ Ραχίμ, ταινία που είχε προβάλλει και η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας).

Στην απονομή των βραβείων του φετινού Φεστιβάλ, η επιτροπή των αδερφών Τζόελ και Ίθαν Κοέν, τίμησε με την ύψιστη διάκριση τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη των ταινιών «Προφήτης» και «Σώμα με Σώμα – Rust and Bone» με την Μαριόν Κοτιγιάρ, φιλμ που επίσης είχε προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.

Dheepan είναι το όνομα ενός πρώην στρατιώτη, που μαζί με μια νεαρή γυναίκα κι ένα μικρό κορίτσι, θα παραστήσουν την οικογένεια, ώστε να διαφύγουν τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Σρι Λάνκα.

Με το βραβείο σκηνοθεσίας έφυγε από τη διοργάνωση ο Χου Χσιάο Χσιέν για την ομορφότερη ταινία που έχει παραδώσει έως σήμερα, το «The Assanin».

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μία δολοφόνος ευγενούς καταγωγής βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα, να θυσιάσει τον μόνο άντρα που αγάπησε ποτέ ή να απαρνηθεί τις αρχές της.

Ακόμα εξ ημισείας δόθηκε το Βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φαβορί Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία «Carol» του Τοντ Χέινς και την Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi» της Μαϊουέν.

Με το βραβείο της SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatique) στο τμήμα Δεκαπενθημέρο Σκηνοθετών, τιμήθηκε και το φιλμ «Trois Souvenirs de ma Jeunesse» του Αρνό Ντεπλεσάν.

Τα παραπάνω φιλμ αναμένεται σύντομα και στους Ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από τις εταιρείες Seven & τη Spentzos Film.

Βέβαια να θυμίσουμε πως μία μεγάλη διάκριση επιφυλάχθηκε για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο από το 68ο Φεστιβάλ Κανών καθώς η νέα του ταινία «Ο Αστακός» (The Lobster) έλαβε το (ειδικό) Βραβείο της Επιτροπής.

Είναι η 2η φορά που ο Έλληνας σκηνοθέτης Γ. Λάνθιμος βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Κανών.

Η προηγούμενη ήταν το 2009 που ο «Κυνόδοντας» είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και το Βραβείο Νεότητα του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια ο «Κυνόδοντας» έφτασε έως την υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Ο Αστακός» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του την Παρασκευή 15 Μαΐου στο Palais des Festivals, στο  Διαγωνιστικό Τμήμα  του 68ου Φεστιβάλ των Κανών (13-25 Mαϊου 2015) και εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή κοινό και την πλειονότητα των κριτικών. Διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 19 ταινίες από όλο τον κόσμο και απέσπασε ένα από τα επτά (7) βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος, γεγονός πολύ σημαντικό και μία μεγάλη αναγνώριση για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Στη φετινή Επιτροπή του Φεστιβάλ Πρόεδροι ήταν οι αδελφοί Κοέν από τις ΗΠΑ ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Σοφί Μαρσώ, Σιένα Μίλερ και Τζέικ Γκίλενχαλ.

«Ο Αστακός» είναι η 4η μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη (Κινέτα, Κυνόδοντας, Άλπεις), μια διεθνή συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας, σε σενάριο των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου.  Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ιρλανδός Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις, η Λέα Σεϊντού, ο Τζον Σι Ράιλι, ο Μπεν Γουίσο, η Ολίβια Κόλμαν καθώς και οι Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια.

Η ταινία γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία.

Σύνοψη

Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο.

Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους.

Ένας άντρας, μεταφέρεται στο ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Η ταινία που είναι μια συμπαραγωγή της Faliro House (Xρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος), έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στο εξωτερικό και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Feelgood Entertainment.

Αποσπάσματα από κριτικές

«Μια αναπάντεχα συγκινητική, μαγευτικά παράξενη ιστορία αγάπης».

Indiewire

«Ο Αστακός είναι κομψός και εκκεντρικός, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου». The Guardian

«Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια ευφυώς αστεία, απροσδόκητα συναισθηματική σάτιρα μιας κοινωνίας που έχει ψύχωση με τα ζευγάρια…κλιμακώνεται, μέσα από τη δική της οξύνουσα λογική, σε μια ιστορία αγάπης βαθιάς τρυφερότητας και πρωτοτυπίας». Variety

Στην παραγωγή της ταινίας υπήρχε συμμετοχή και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και υποστήριξη του Eurimages.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

O Ζακ Οντιάρ με τον Χρυσό Φοίνικα.

O Ζακ Οντιάρ με τον Χρυσό Φοίνικα.

O Ζακ Οντιάρ με τον Χρυσό Φοίνικα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture