Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα:Ελπίδες για τη δημιουργία νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου από το Πανεπιστήμιο – Τι λέει στο thebest.gr o αν.καθηγητής Πλάτωνας Μαγκριώτης

Πάτρα:Ελπίδες για τη δημιουργία νέου φαρ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σε εξέλιξη η έρευνα

Έχει αφιερωθεί στη δημιουργία ενός ισχυρού φαρμάκου κατά διαφόρων μορφών του καρκίνου και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα τελευταία 8 χρόνια η καθημερινότητά του στρέφεται γύρω από αυτή, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κάθε μέρας του. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Πατρών Πλάτωνας Μαγκριώτης , που έχασε τη μητέρα του από καρκίνο όταν ήταν 9 μόλις ετών, μιλά στο thebest.gr για τη σύνθεση του φαρμάκου, η οποία βασίζεται στην ουσία Ecteinascidia turbinate (Et-743).Απομονώθηκε  από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής και σε αυτή βασίζεται σκεύασμα για μια σπάνια μορφή καρκίνου, του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί αυτή η μέθοδος σύνθεσης που προσπαθώ να κάνω γι΄αυτό το φάρμακο είναι πολύ καινοτόμος κι ενώ το φάρμακο έχει συντεθεί ήδη 5 φορές πάρα ταύτα , θεώρησα πολύ πρακτικό ν΄ασχοληθώ με την μέθοδό μου διότι είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες. Η Ecteinascidia turbinate (Et-743),  είναι το θαλάσσιο φυσικό προϊόν που απομονώθηκε από έναν μικροοργανισμό της Καραϊβικής , το οποίο κυκλοφορεί σαν φάρμακο και αυτή είναι η ένωση που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Στην πορεία, αν η καινοτόμος μέθοδός μας αποδειχτεί σωστή, τότε θα μπορέσουμε να φτιάξουμε και απλούστερες ενώσεις , γιατί η Et-743 είναι πολύ πολύπλοκη, οι οποίες να έχουν την ίδια και πιθανόν καλύτερη αντικαρκινική δραστικότητα».

H Ecteinascidia turbinate (Et-743),  όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής έχει δραστικότητα και κατά άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του νεφρού, των ωοθηκών του μαστού, γι΄αυτό και κάνει τη σχετική επιστημονική προσπάθεια. «Eυελπιστούμε οι απλούστερες ενώσεις που θα φτιάξουμε να έχουν καλή δραστικότητα και κατά όλων των παραπάνω καρκίνων».

Αυτή τη στιγμή η έρευνα βρίσκεται στο φάση διερεύνησης των δυνατοτήτων της ώστε να φτιάξουν τις ενώσεις που θέλουν.

«Το όνειρό μου είναι η ολική σύνθεση της Ecteinascidia turbinate (Et-743), δηλαδή του φαρμάκου Giontelis.Aυτό θα πάρει μερικό χρόνο κι αφού γίνει μετά θα στρέψουμε την προσοχή μας  προς τη σύνθεση αναλόγων, απλουστέρων ενώσεων δηλαδή».

Από τη στιγμή θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να παρασκευαστεί το φάρμακο και να χορηγηθεί  σε ασθενείς θα πάρει χρόνια. Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, όπως εξηγεί ο κ. Μαγκριώτης, «επειδή οι ενώσεις αυτές θα είναι νέες και θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές, οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο».

Ο κ. Μαγκριώτης ξεκίνησε την έρευνα από τη στιγμή που επέστρεψε από την Αμερική και διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στις αρχές  του 2007. Στην ομάδα συμμετέχουν συνολικά 5 άτομα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή.

«Ελπίζουμε να πάρουμε χρηματοδότηση στο μέλλον και να γίνουμε πιο πολλοί. Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών.Θα κάνουμε αιτήσεις για προγράμματα , είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα. Μόνο αν χρηματοδοτηθούμε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας».

Ο Πλάτωνας Μαγκριώτης έχει όνειρο να δημιουργήσει ένα νέο φάρμακο ,καθώς αυτό είναι το όνειρο κάθε φαρμακευτικού χημικού, όπως λέει.

«Παρότι έχουμε κάνει τρομερή πρόοδο κατά του καρκίνου χρειάζεται κι άλλη. Δυστυχώς έχασα τη μητέρα μου από καρκίνο όταν ήμουν εννέα ετών και ξέρω τι σημαίνει καρκίνος. Ήταν καρκίνος παχέως εντέρου και το 1964 ήταν πολύ πίσω τα πράγματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η φαρμακευτική χημεία που είναι ένα με την οργανική, αποτελεί την αρχή ανακάλυψης ενός νέου φαρμάκου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being