Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Κερκυραίος που για να ανοίξει κουρείο, έστειλε επιστολή στον Γιούνκερ - Τι του απάντησε ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Ο Κερκυραίος που για να ανοίξει κουρείο,...

Γενικόλογες απαντήσεις έκρινε τις απαντητικές επιστολές που έλαβε ο κ. Πρίφτης

Η περίπτωση του Σπύρου Πρίφτη δεν είναι άγνωστη. Το θέμα δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοσης της «Α». Πρόκειται για τον Κερκυραίο κομμωτή ο οποίος αφού είδε κι απόειδε (για να το πούμε λαϊκά) και δεν κατάφερε να ανοίξει το δικό του κουρείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Κομισιόν προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που τον εμπόδιζαν.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ το επάγγελμα του κομμωτή δεν είναι –τυπικά τουλάχιστον– κλειστό, εντούτοις υπάρχει μια παλαιότερη νομοθετική διάταξη που το κρατάει επιμελώς… κλειδωμένο: κι αυτό γιατί με βάση το επίμαχο νομοθέτημα για να ανοίξει δικό του κομμωτήριο ένας που έχει αποφοιτήσει από Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όπως προαναφέρθηκε ο Σπύρος Πρίφτης δεν αρκέστηκε στην «όχληση» των ελληνικών αρχών. Στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί το επάγγελμα του κουρέα, έφτασε να χτυπήσει την… πόρτα της Τρόικα, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, επικοινωνώντας δια αλληλογραφίας με πρωτοκλασάτα ονόματα της Ε.Ε. όπως ο Όλι Ρεν και ο Μισέλ Μπαρνιέ. Μάλιστα σε απαντητικές επιστολές τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Σπ. Πρίφτη ότι θα επενέβαιναν αρμοδίως ώστε να αρθούν οι περιορισμοί.

Η αλήθεια είναι ότι το 2013 με παρέμβαση της Κομισιόν ο νόμος άλλαξε και οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (σ.σ. όπως είναι και τα κουρεία-κομμωτήρια) απλουστεύτηκαν. Αυτό όμως δεν σήμανε και την άρση των περιορισμών καθώς το Π.Δ. 133/2005 το οποίο απαιτεί δύο χρόνια προϋπηρεσίας από αποφοίτους ΕΕΣ για να μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν ήρθη. Όπως δεν… ήρθη και το κουράγιο του Κερκυραίου κομμωτή, ο οποίος προ ημερών απευθύνθηκε εκ νέου στις Βρυξέλλες.

Αλληλογραφία και απαντήσεις…
Συγκεκριμένα ο Σπύρος Πρίφτης έστειλε την 1η Απριλίου e-mail στον Ευρωπαίο επίτροπο Tibor Navracsics, υπεύθυνο για την Παιδεία – Εκπαίδευση των χωρών της Ε.Ε. Επιπρόσθετα ο Σπ. Πρίφτης έστειλε και επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε., Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς των Βρυξελλών σε θέματα μεταρρυθμίσεων (ανάσα της ελεύθερης αγοράς, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εκπαίδευσης) και κριτικάροντας την εμμονή των εταίρων σε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Οι παρεμβάσεις του Κερκυραίου κομμωτή δεν έμειναν αναπάντητες καθώς στις 17 Απριλίου ανταποκρίθηκε πρώτο το γραφείο του επιτρόπου Navracsic. Η απαντητική επιστολή υπογράφεται από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ingrid Riegler και σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρίφτη,
Μας εξηγήσατε στο e-mail σας ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι απόφοιτοι ορισμένων ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα του κουρέα κομμωτή
»Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τα άρθρα της Συνθήκης για μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση μπορεί να ενεργεί μόνο εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, στα όρια της εκπαίδευσης, το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει ότι η Ένωση συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας την συνεργασία μεταξύ κρατών μελών, και αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, ενώ τα κράτη μέλη διατηρούν την πλήρη ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση των εκπαιδευτικών τους συστημάτων.
»Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα της αναγνώρισης των σπουδών που θέσατε στην αλληλογραφία σας, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους-μέλους και συγκεκριμένα της Ελλάδας».

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου ήρθε η απάντηση από το γραφείο του κ. Γιουνκέρ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρίφτη,
Πρώτα απ “όλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το δικαίωμα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν οικονομική-επαγγελματικη δραστηριότητα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από την Συνθήκη.
»Ωστόσο, εντός των ορίων των αρχών της μη διάκρισης και της αναλογικότητας, κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να εξαρτούν την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο νόμο, που καθορίζει την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, που συνήθως είναι ο επαγγελματικός τίτλος που εκδίδεται σε αυτό το εθνικό νόμο.
»Αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των επαγγελμάτων και αντιτίθεται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν θεσπίσει κανόνες για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών, στην οδηγία 2005/36 / ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005».

Το iapospi.gr επικοινώνησε με τον κ. Πρίφτη ο οποίος αφού χαρακτήρισε τις απαντήσεις Γιούνκερ «επιεικώς γενικόλογες και στο πλαίσιο της τυπικότητας», επιμένει να δηλώνει ότι «το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας που συνεχίζει να κρατά σε ομηρία χιλιάδες απόφοιτους από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών». Μάλιστα για το δίκαιο των αιτημάτων του ο Σπ. Πρίφτης επικαλείται σχετικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ, καθώς και αποφάσεις του «Συνήγορου του Πολίτη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις