Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

H Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε στην πώληση της Piraeus Bank Egypt στην ΑΒΚ

H Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε στην πώληση...

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου

H Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με την Al Ahli Bank of Kuwait K.S.C.P. («ABK») για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής (98,5%) που κατέχει στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Piraeus Bank Egypt S.A.E. («PBE»).

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου και τις λοιπές εποπτικές αρχές Αιγύπτου, Ελλάδας και Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H ABK συμφώνησε στην καταβολή τιμήματος $150 εκατ. για το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην PBE (1,5 φορές τα ίδια κεφάλαια της PBE στις 31 Δεκεμβρίου 2014).

Ως μέρος της συμφωνίας, η ABK συμφώνησε επίσης στην απόκτηση, στην ονομαστική τους αξία, δανείων της μητρικής ύψους $23 εκατ, τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο.

Η συναλλαγή βελτιώνει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς:

-αυξάνει το δείκτη CET-1 κατά περίπου 30 μ.β. (pro-forma στοιχεία 31 Μαρτίου 2015),

-ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου κατά περίπου €200 εκατ.

Η υπογραφή της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς κατάληξης της διαδικασίας ελέγχου (due diligence) και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΒΚ και εντάσσεται στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος δήλωσε σχετικά με τη συναλλαγή: «H επιτυχής έκβαση της πώλησης της Piraeus Bank Egypt υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας προς τους μετόχους μας, όντας απολύτως ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Η συναλλαγή αποτυπώνει εύλογη αποτίμηση για τη θυγατρική μας, ενισχύοντας τον κεφαλαιακό δείκτη του Ομίλου, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα ρευστότητα. Είναι υποχρέωσή μας τώρα να επικεντρωθούμε στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τους πελάτες και τους συναδέλφους στην Αίγυπτο που κατέστησαν την παρουσία μας ισχυρότερη στην πορεία των δέκα τελευταίων ετών».

Η Mediobanca ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Norton Rose Fulbright ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά