Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρήσιμες συμβουλές για τις Πανελλήνιες εξετάσεις από τον Δημήτρη Κακαβάνη

Χρήσιμες συμβουλές για τις Πανελλήνιες ε...

Ο Δημήτρης Κακαβάνης είναι καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός-σύμβουλος σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο χειρότερος σύμβουλος είναι το άγχος, ποτέ κανείς δεν κέρδισε αγχωμένος. Δεν διαβάζεις την προηγούμενη από τις εξετάσεις πέραν από τις 7-8 το βραδάκι, κλείνεις τα βιβλία και πηγαίνεις χαλαρωτική βόλτα. Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθείς και να ξενυχτήσεις διαβάζοντας.
Μη ξεχνάς, διαβάζεις τόσα χρόνια, τόσα φροντιστήρια και επαναλήψεις, μέσα στη νύχτα της προηγούμενης ημέρας θα τα μάθεις; Αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να πανικοβληθείς.
Πριν τις εξετάσεις πρέπει να έχεις κοιμηθεί ικανοποιητικά. Ο οργανισμός πρέπει να έχει κοιμηθεί για να μπορέσει το πρωί να συγκεντρωθεί, διαφορετικά μπορεί να νυστάζεις.
Το πρωί στο σχολείο δεν θα έχεις μαζί σου βιβλία, σημειώσεις και σχετικά τετράδια. Πηγαίνεις άνετος και χαλαρός, είσαι ευδιάθετος και χαρούμενος.
Το πρωί στο σχολείο δεν κάνεις αγχωτικές συζητήσεις με άλλους που δεν έχουν διαβάσει καλά, έχουν άγχος, άκουσαν αυτό ή το άλλο, δεν ξέρουν αυτό ή το άλλο κεφάλαιο, άφησε να κρατήσουν το άγχος και τον προβληματισμό για τον εαυτό τους.
Για κανένα λόγο δεν κάνουμε κάτι που θα μας εκνευρίσει, αγχώσει, πανικοβάλει.
Τα θέματα έρχονται στο σχολείο από το υπουργείο με φαξ. Τα φωτοτυπούν και σας τα μοιράζουν. Θα διαβάσεις με προσοχή όλες τις σελίδες. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ. Δηλαδή από εκεί που λέει Υπουργείο παιδείας έως το τέλος που είναι οι υπογραφές της επιτροπής. Σου το λέω μήπως σου ξεφύγει ερώτηση και δεν τη δεις.
Θα είσαι εσύ, τα θέματα και το γραπτό σου. Συγκεντρώσου και γράφε.
Προσοχή, θα αρχίσεις να γράφεις κατά σειρά τα θέματα που ξέρεις καλά, όποιο θέμα, όποια ερώτηση. Μη γράψεις όμως πολλά και αχρείαστα, γιατί θα χάσεις χρόνο και αχρείαστα θα είναι.
Μην καταπιαστείς με ένα θέμα που δεν το ξέρεις λέγοντας άσε να δω αυτό, τα άλλα τα ξέρω. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο χρόνος και να μη προλάβεις να γράψεις αυτά που ξέρεις.
Διάβασε καλά τις ερωτήσεις, ο τρόπος που είναι γραμμένες σε οδηγεί στα ζητούμενα. Κοίταξε τι ζητάει η ερώτηση, πονηρέψου από τον τρόπο που είναι γραμμένη, κοίταξε τι δεδομένα έχεις στη διάθεσή σου. Από τη μια είναι τα ζητούμενα, από την άλλη τα δεδομένα και από την άλλη, επίσης, οι γνώσεις σου. Συνδυάζεις δεδομένα και γνώσεις και βρίσκεις ζητούμενα.
Θα διαβάσεις καλά και θα κατανοείς καλά κάθε θέμα και ερώτηση.
Αν χρησιμοποιήσεις πρόχειρο υπολόγισε το χρόνο που θα έχεις για να τα μεταφέρεις μπροστά στο καλό.
Θα σου δοθεί ένα τετράδιο για να γράψεις. Στο μέσα μέρος του εξώφυλλου θα γράψεις καθαρά τα στοιχεία σου, τα οποία μετά ο επιτηρητής θα καλύψει με αυτοκόλλητο. Στις τελευταίες σελίδες του τετραδίου γράφεις πρόχειρα. 
Όταν παραδώσεις το τετράδιό σου θα υποδείξεις στον επιτηρητή που τελειώνει το γραπτό για να υπογράψει.
Μην ασχολείσαι με αυτούς που φεύγουν.
Μην ασχολείσαι με την ώρα παρά μόνο για να μοιράσεις το χρόνο στα γράψιμό σου. Στον πίνακα πρέπει να γράφουν την ώρα και πόσο μένει ακόμα.
Κάνε καθαρά γράμματα χωρίς μουτζούρες, διευκόλυνε το βαθμολογητή να διαβάσει το γραπτό σου άνετα. Θα έχει καλύτερη διάθεση απέναντί σου.
Θα παρουσιάσεις ένα καθαρό, συγκροτημένο και ευκολοδιάβαστο γραπτό, που αυτός που το έγραψε ήξερε τι έγραφε.
Μετά την εξέταση του μαθήματος συνηθίζεται τα παιδιά να πηγαίνουν στα φροντιστήρια, ή να ακούν στην TV τις απαντήσεις των θεμάτων. Δεν ξέρω τι θα κάνεις εσύ. Όμως τι νόημα θα έχει να μάθεις πως έγραψες, αν κάτι πήγε λάθος και στεναχωρηθείς;;; Μήπως πρέπει να πεις πάει το μάθημα αυτό, πάμε για το επόμενο;;
Το πρωί θα φας κάτι που θα σου δώσει ενέργεια. Μαρμελάδα, βούτυρο, ένα χυμό, ένα φρούτο. Το πνεύμα είναι να βρει ο οργανισμός θερμίδες να καταναλώσει. Να έχει άμεση ενέργεια για χρήση και συγκέντρωση . 
Τις ημέρες των εξετάσεων μην κάνεις κάτι που γενικά δεν συνηθίζεις μην φας κάτι που δεν τρως, μη πας για μπάνιο, μη κρυώσεις, μην κοιμηθείς π.χ. στο φίλο σου για να πάτε μαζί το πρωί. Να είσαι ήσυχος, ήρεμος και απλός. Λίγες ημέρες είναι θα περάσουν.
Αν θέλεις εσύ θα σε πάει κάποιος στο σχολείο και θα παραμείνει απ΄έξω να σε περιμένει.
Θα έχεις νερό μαζί σου, αν θέλεις, δυο στυλό μπλε και όπου χρειαστεί τρίγωνο, χάρακα, μολύβι και γόμα.
Κινητό μέσα δεν επιτρέπεται. Ούτε κομπιουτεράκι. Ούτε μπλάνκο.
Τέλος να θυμάσαι ότι οι εξετάσεις αυτές είναι μια από τις ευκαιρίες που θα έχεις στη ζωή σου για την πρόοδό σου. Είναι η πρώτη, όχι η τελευταία. Δεν έρχεται, δηλαδή, η συντέλεια του κόσμου. Αυτό που μπορείς, αυτό θα κάνεις.

ΗΡΕΜΑ, ΗΣΥΧΑ ΑΠΛΑ. ( με λίγο δημιουργικό άγχος).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις