Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όλα όσα έγιναν για τον Αλέξανδρο Πέιν στο Αίγιο την Παρασκευή το βράδυ - "Την ξέρω την Πάτρα, έχω περάσει από την πόλη", είπε στο thebest.gr

Όλα όσα έγιναν για τον Αλέξανδρο Πέιν στ...

Yποδοχή Χολιγουνταινού σταρ του επιφυλάχθηκε - Ο ίδιος και η αριστοκρατική μητέρα του Πέγκυ, απλοί και φιλικοί άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις

TOY ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Ήταν πράγματι μία ξεχωριστή βραδιά την Παρασκευή 15 Μαίου 2015 στο Αίγιο όπου παρέστη και τιμήθηκε από τον Δήμο Αιγίου ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο 54χρονος Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γεννημένος στην Ομάχα της Νεμπράσκα) τιμημένος με 2 Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για το «Πλαγίως» και τους «Απόγονους».

Το thebest.gr βρέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Αίγιο και έζησε από κοντά τον παλμό της εκδήλωσης.

Είδαμε την έκδηλη αγάπη και την υπερηφάνεια των κατοίκων της Αιγιάλειας για την επιτυχία ενός δικού τους ανθρώπου, του Αλέξανδρου Πέιν, ο παππούς του οποίου Νίκος, γεννημένος το 1895 στον Σελινούντα (Κρόκοβα) έφυγε μετανάστης το 1910 αρχικά στην Βοστώνη και λίγο αργότερα, το 1913 στην Νεμπράσκα κάπου στην Άγρια Δύση της Αμερικής, όπου δούλεψε σκληρά και πρόκοψε.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση και το τόνισε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας Μαρία Τσουκαλά, ήταν το πόσο σφιχτά κρατά τους οικογενειακούς δεσμούς και τις αναμνήσεις με την γενέτειρα του, το Αίγιο ο Αλεξάντερ Πέιν. Εκεί στην εκδήλωση ήσαν παρόντες ο εξάδελφος του Τάκης Σπηλιόπουλος με τη σύζυγο του Μαρία.

Μάλιστα ο κ. Σπηλιόπουλος είχε ετοιμάσει κι ένα συγκινητικό βίντεο για τον Πέιν με αποσπάσματα από τις ταινίες του, που σε ένα σημείο περιελάμβανε και παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και πληροφορίες για τις ρίζες της οικογένειας στην Αιγιάλεια.

«Είναι καταπληκτικό όλο αυτό απόψε», είπε ο Πέιν ανεβαίνοντας στην σκηνή του Δημοτικού κινηματογράφου Απόλλων του Αιγίου όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση και η προβολή της «Νεμπράσκα» των 6 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ, παραγωγής 2013.

«Είναι περίεργη η αίσθηση όταν έβλεπα τον εαυτό μου στο βίντεο που ετοιμάσατε. Ξέρετε δεν ψάχνω την δημοσιότητα. Οι άνθρωποι αγαπούν τις κινηματογραφικές ταινίες και χαίρομαι που έχω την τύχη και το προνόμιο να μπορώ να τις κάνω και να ασχολούμαι με το σινεμά. Νιώθω τυχερός που είμαι Έλληνας, που είμαι σκηνοθέτης και που είμαι από το Αίγιο», είπε ο Αλεξάντερ Πέιν με την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Απόλλωνα που χωράει κοντά 700 άτομα, να τον χειροκροτεί θερμά και να τον αποθεώνει.

Ο Αλεξάντερ Πέιν έχει κοντά του στην επίσκεψη του στα πάτρια εδάφη την αγαπημένη του μητέρα Πέγκυ (Ευαγγελία) η οποία έλκει την καταγωγή της από την Λιβαδειά και την Σύρο. Κομψή, ευγενέστατη και παρά ένα πρόβλημα στην ομιλία της (λόγω ενός προβλήματος στον λαιμό) η Πέγκυ Πέιν κοντά στα 90 της χρόνια, όπως ακούσαμε, σε πολλές στιγμές έκλεβε την παράσταση. Ο Αλέξανδρος Πέιν της είχε αφιερώσει το 2012 το Όσκαρ του από την ταινία «The Descendants – Οι Απόγονοι» με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνει ενώ χθες βράδυ στο Αίγιο της χάρισε το μπουκέτο με λουλούδια που του έδωσαν μαζί με τα πολλά δώρα, ανάμεσα τους και ένα πιστό αντίγραφο μίας αρχαίας πυξίδας από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου. «Έχουμε κι άλλα δώρα», έλεγε συνεχώς η κυρία Τσουκαλά (του έδωσαν κι ένα λεύκωμα με την ιστορία του Αιγίου) ενώ ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος μίλησε για την ευαισθησία και την ανθρωπιά των φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν.

Η υποδοχή πραγματικά που επιφυλάχθηκε στον Αλεξάντερ Πέιν που ήταν απλά ντυμένος με παντελόνι και πουκάμισο, χωρίς γραβάτα και σακάκι, ήταν υποδοχή θα λέγαμε Χολιγουντιανού σταρ. Ακόμα και εμείς οι δημοσιογράφοι ξεφύγαμε από τον ρόλο μας και σαν «μικρά παιδιά» ζητήσαμε από τον αγαπητό και πολύ απλό ως άνθρωπο Αλέξανδρο Πέιν να μας υπογράψει τα ειδικά έντυπα που είχε εκδώσει η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α για την εκδήλωση, να βγάλουμε φωτογραφίες μαζί του, κάποιοι άλλοι κατάφεραν να βγάλουν και selfies με τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ στην μικρή απόσταση από το αρχοντικό Παναγιωτοπούλου (ένα καταπληκτικά συντηρημένο δίπατο αρχοντικό οίκημα με μαρμάρινη σκάλα, ζωγραφισμένες οροφές και παλιά έπιπλα που ανήκε στην οικογένεια σταφιδεμπόρων του Αιγίου) έως τον «Απόλλωνα» κάμερες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι και κάποιοι από το κοινό (στο Παναγιωτοπουλέικο ήρθε και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον 13χρονο γιο του, συνομίλησε με τον Πέιν και ακολούθησε την πομπή έως τον κινηματογράφο), είχαν δημιουργήσει μία ευχάριστη, ζωηρή πομπή.

Μάλιστα πριν φτάσει στο σινεμά ο Αλέξανδρος Πέιν έκανε και μία στάση μαζί με την μητέρα του σε ένα κατάστημα με φωτογραφικά είδη, της Γεωργίας Ρουσσιά, επί της οδού Μητροπόλεως από το οποίο είχε κάποιες παιδικές αναμνήσεις.

Ο Πέιν πρωτοήρθε το Αίγιο το μακρινό 1966 μικρό παιδάκι για 2 μήνες και αξίζει να σημειωθεί πως η μητέρα του Πέγκυ είχε να έρθει από τότε στην Αιγιάλεια, σχεδόν 50 χρόνια.

Το thebest.gr καθ’ οδόν προς τον «Απόλλωνα» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αλεξάντερ Πέιν.

Μας είπε πως θα μείνει να δει τους εδώ συγγενείς του έως τις αρχές Ιουνίου και πως η επίσκεψη του γίνεται για ιδιωτικούς, προσωπικούς λόγους. Έτσι δεν σκοπεύει να έρθει σε επαφή με Έλληνες φορείς, ενδεχομένως του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάτι που θα κάνει σε άλλο μελλοντικό του ταξίδι. Εξάλλου θέλει όπως εκμυστηρεύθηκε, να κάνει μία ταινία στην Ελλάδα. Βέβαια για την ώρα ετοιμάζει ένα φιλμ που θα είναι το πρώτο του που θα έχει και οπτικά ειδικά εφέ αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο να βρει το budget – τα χρήματα της παραγωγής.

Από τις ταινίες που έχει γυρίσει (η πρώτη του μεγάλου μήκους «Πολίτης Ρουθ» με την Λόρα Ντερν είχε προβληθεί πριν από 19 χρόνια στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, στην Γιούτα) όπως είπε στο thebest.gr ο Αλέξανδρος Πέιν, ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κατέχει το «Sideways – Πλαγίως» του 2004, ταινία που τον καθιέρωσε στο Χόλυγουντ και παγκοσμίως.

«Την ξεχωρίζω αυτή την ταινία γιατί είχε να κάνει και με το κρασί», ανέφερε στο thebest.gr. «Θα το γνωρίζετε ότι και η περιοχή της Αιγιάλειας και της Πάτρας έχει εκλεκτές ποικιλίες κρασιού και φημισμένα κρασιά» του είπαμε για να μας απαντήσει «το ξέρω και μάλιστα μου είπαν πως διοργανώνεται στην περιοχή κι ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ κρασιού, το Οινοξένεια το καλοκαίρι και θα ήθελα να έρθω».

Ο Αλέξανδρος Πέιν αφοπλιστικά άμεσος και απλός μας ρώτησε και για την δουλειά μας, για τους στόχους μας, ήξερε την Πάτρα («έχω περάσει από την Πάτρα γυρίζοντας την ευρύτερη περιοχή», μας είπε) και μάλιστα θα προσπαθήσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου που θα αναχωρήσουν με την μητέρα του για  να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να ταξιδέψουν και να έρθουν έστω για λίγο στην Πάτρα και να δουν την πόλη. Στην Πέγκυ Πέιν της προτείναμε να επισκεφθεί το ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα (έχει ακούσει για το ναό και την Τιμία Κάρα του Αγίου που φυλάσσεται εδώ).

Στην εκδήλωση στον Δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλωνα» του Αιγίου όπου παρέστη και ο βουλευτής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου, πριν την προβολή της ασπρόμαυρης συγκινητικής «Νεμπράσκα» με τον 77χρονο Μπρους Ντερν, σε σκηνοθεσία Αλ. Πέιν και διεύθυνση φωτογραφίας του επίσης Ελληνοαμερικανού Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, υπήρξε και μία μουσική έκπληξη από τον εξάδελφο του σκηνοθέτη Τάκη Σπηλιόπουλο.

Ο ίδιος παίζοντας κιθάρα μαζί με 7 ακόμη μουσικούς (οι περισσότεροι πρέπει να είναι μαθητές του και έπαιξαν βιολί, φλάουτο, τύμπανο, ακορντεόν, κ.α.) βγήκαν στην σκηνή και παρουσίασαν ένα ωραίο ελληνικό κομμάτι κάνοντας τον Πέιν να τα «χάσει» για λίγο και να συγκινηθεί.

Ήταν πράγματι μία βραδιά «ευτυχίας» αυτή για τον Αλεξάντερ Πέιν στις 15 Μαίου 2015 στο Αίγιο αλλά και για όσους είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε εκεί και να χαρούμε από κοντά την επικοινωνία μαζί του.

*To πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το βίντεο από την εκδήλωση και για τα 2 θέματα που έχουμε γράψει και αναρτήσει στο thebest.gr, εστάλησαν από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture