Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Για τρίτη φορά αναγορεύεται σήμερα επίτιμη Διδάκτωρ η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Πάτρα:Για τρίτη φορά αναγορεύεται σήμερα...

Αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Στις 12 το μεσημέρι η τελετή

Για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών και όχι μόνο, αναγορεύεται σε επίτιμη Διδάκτωρ, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναγορεύσει την συγγραφέα Άλκη Ζέη σε επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Όπως θυμίζει το σάιτ των εκδόσεων Μεταίχμιο, απ’ όπου και κυκλοφορεί το τελευταίο της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», λίγους μόλις μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2014, είχε προηγηθεί η αναγόρευσή της δημοφιλούς και πολυαγαπημένης συγγραφέως σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια τιμή απέσπασε και το 2012 από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πλούσιο συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη, που έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναλυτικά οι τίτλοι που κυκλοφορούν είναι:

Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Ο θείος Πλάτων, Κοντά στις ράγιες, Η μωβ ομπρέλα, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Μια Κυριακή του Απρίλη, Τα παπούτσια του Αννίβα, Θέατρο για παιδιά, Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Αρβυλάκια και γόβες, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.

Η Άλκη Ζέη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα και ξαναέφυγαν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967, για το Παρίσι, απ’ όπου γύρισαν μετά τη δικτατορία. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο.

Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό.

Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Έχει επίσης μεταφράσει πολλά βιβλία από τα ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό («Mildred L. Batchelder» στην Αμερική, «Acerbi» και «Άντερσεν» στην Ιταλία, Βραβείο Βιβλιοφάγων στη Γαλλία, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω στην Ελλάδα) ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.  Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» (γραμμένο στην πρώην ΕΣΣΔ) έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση, όπως θυμίζει το σάιτ tovima.gr.

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και ως τηλεοπτική σειρά παλαιότερα στην κρατική τηλεόραση. Ιδιαίτερα πολυδιαβασμένο είναι και το βιβλίο της «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη «εξορία» της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Το βιβλίο αυτό που ανέβηκε και ως θεατρική παράσταση στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου πριν λίγα χρόνια, αναφέρεται με συγκινητικό τρόπο στα χρόνια της Κατοχής και του Πολέμου στην Αθήνα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και τη συγγραφική της συγκρότηση αφηγείται στο πιο τελευταίο της, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» (Μεταίχμιο, 2013).

Να προσθέσουμε πως το απόγευμα της Τετάρτης 13/5/2015 στις 20.00 το βράδυ στο πλαίσιο του maydayz 2015, στο Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη όπου η Πατρινή εκπαιδευτικός –καθηγήτρια φιλόλογος και σκηνοθέτιδα, ηθοποιός Μαίρη Σιδηρά θα μιλήσει για το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» ενώ θα αναφερθεί και στο «Καπλάνι της βιτρίνας».

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει και ο παιδαγωγός, υπεύθυνος του βρεφονηπιακού σταθμού «Το Ρόδι» Παύλος Σκούρας.

Στο Λιθογραφείον θα υπάρχουν και βιβλία της Άλκης Ζέη από το Πατρινό βιβλιοπωλείο "Η Γωνιά του Βιβλίου" της οικογένειας Παπαχρίστου.

*Ακόμα να αναφέρουμε πως η Άλκη Ζέη κατά το παρελθόν έχει έρθει πολλές φορές στην Πάτρα για παρουσιάσεις βιβλίων της, για να μιλήσει για βιβλία άλλων καθώς και για να επισκεφθεί σχολεία και να συνομιλήσει με τα παιδιά.

Η Άλκη Ζέη έχει πολύχρονη φιλία με την Όλγα Νικολοπούλου και τον Κωστή Καπέλα του Πολύεδρου.

Στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, ήταν και οι τελευταίες φορές που είχε έρθει στην Πάτρα, για να μιλήσει για τα βιβλία της Έλενας Χουζούρη και του Νικόλα Κροτσέτι.

Πολλοί την θυμούνται και από τον κοινό ερχομό της με την καλή της φίλη, την αξέχαστη συγγραφέα και ηθοποιό Ζωρζ Σαρή. Είχαν παρουσιάσει το βιβλίο που είχε γράψει η Ζωρζ Σαρή και εξιστορούσε την παιδική τους φιλία "Ε.Π." (Ενωμένες για πάντα"). Το "Ε.Π." είχε κυκλοφορήσει το 1995.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture