Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Γιώργος Σεφέρης: Η σημαντική παρουσία του νομπελίστα ποιητή στον Ωρωπό 70 χρόνια πριν σαν σήμερα. Στις 6 Μάη του 1945

Γιώργος Σεφέρης: Η σημαντική παρουσία το...

Του Θανάση Τοτόμη

"Σα να άραξα σήμερα στο λιμάνι που άφησα, εδώ και τέσσερα χρόνια, τη Μεγάλη Παρασκευή, σ' ένα παραθαλάσσιο εκκλησάκι στον Ωρωπό", γράφει ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Ήταν Πάσχα, στις 6 Μάη του 1945, όταν ο Γιώργος Σεφέρης θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην πόλη του Ωρωπού, όπως γράφει στις σελίδες 15 και 16, στη σειρά των αυτοβιογραφικών ημερολογίων του "Μέρες E΄, 1 Γενάρη 1945 - 19 Απρίλη 1951", που κυκλοφορεί από τον "Ίκαρο", έκδοση 1996, σε 243 σελίδες και σε επιμέλεια Ε.Χ. Κάσδαγλη. Στο πρωτότυπο δακτυλογραφημένο "Καφέ" τετράδιο του ποιητή, ο τόμος είχε τίτλο "Γιώργος Σεφέρης, Μέρες του 1945-1951".

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Γ. Σεφέρης θα βρεθεί για πρώτη φορά στον Ωρωπό, λίγες μέρες πριν τις 22 Απρίλη του 1941, όταν είχε κάνει αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής από το λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού, για να μεταβεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή στη συνέχεια. Το πλοίο όμως με το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει, είχε δεχθεί επίθεση από γερμανικά αεροπλάνα. Τελικά αναχώρησε από τον Πειραιά στις 22 Απρίλη, με το πλοίο Έλση, σύμφωνα με τη βιογραφία "Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον Άγγελο", του Ρόντρικ Μπήτον, σελίδες 749, έκδοση 2003, από την "Ωκεανίδα".

Η τρίτη "παρουσία" του Γ. Σεφέρη στον Ωρωπό, είναι μέσα από τους στίχους του ποιητικού του έργου "Raven" που γράφτηκαν το χειμώνα του 1937, στη συλλογή "Τετράδιο Γυμνασμάτων 1928-1937", με υπότιτλο Σχέδια για ένα καλοκαίρι, έκδοση Μάρτης 1940, από τον "Ίκαρο", σε 356 αντίτυπα, που ενέπνευσαν αργότερα το Μίκη Θεοδωράκη, στις 15 Γενάρη του 1970, κρατούμενο τότε στις πρώην φυλακές Ωρωπού.

Raven 1969 ημερολόγιο εξορίας Ωρωπού

"Και πάλι καταλήγω στον Σεφέρη", σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης. "Στις 15 Γενάρη του 1970 τελειώνω το Raven. Με τον Πέτρο, τον αχώριστο σύντροφο, οργανώνουμε την "πρώτη εκτέλεση" μέσα στην έρημη κουζίνα. Απάνω στο τραπέζι με τη λαμαρίνα, ένα μπουκάλι μπύρα. Θα την απολαύσουμε μετά τη μουσική".

Ποίηση Γιώργου Σεφέρη, σύνθεση 1970, Ωρωπός, έργο αφιερωμένο στο συνθέτη Γιάννη Χρήστου, η ηχογράφηση έγινε στην Αγία Πετρούπολη με την ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, με σολίστ την Αλέκα Γκριζοπούλου και με τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, 1995.

Σημ: Ακολουθεί το απόσπασμα από το βιβλίο "Γιώργος Σεφέρης Μέρες E΄, 1 Γενάρη 1945 - 19 Απρίλη 1951", "Ίκαρος" 1996, σελίδες 15 και 16.

"Λαμπρή, 6 Μάη 1945

Στην πλαϊνή ταβέρνα τραγουδούν, μαζί με άλλα τραγούδια, το Χριστός Ανέστη. Όλος ο κόσμος διψασμένος για τούτη την Ανάσταση.

Σα να άραξα σήμερα στο λιμάνι που άφησα, εδώ και τέσσερα χρόνια, τη Μεγάλη Παρασκευή, σ' ένα παραθαλάσσιο εκκλησάκι στον Ωρωπό. Ένα ξαλάφρωμα, και κάπως - αρκετά ίσως - χαμένος· όπως ο ναύτης που γυρίζει στο σπίτι του. Χρησιμοποιώ τώρα τις νύχτες· ως τις 3 - 3 1/2 το πρωί. Ο μόνος τρόπος να πραγματοποιήσω την "αποστράτευσή" μου.

Έχω ξαναπιάσει Καβάφη, ολωσδιόλου μηχανικά, για να πάρω από κάπου μιαν αρχή. Όλα τούτα δύσκολα· τα περασμένα εφτά χρόνια με βαραίνουν, και θα με βαραίνουν για πολύ ακόμη".

Φωτό: Aρχείο ΕΛΙΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Ραβέν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση 1.  www.mikistheodorakis.gr/el/music/ergography/popularoratorios/?nid=4601 και από κονσέρτο της Αλεξάνδρα Γκράβας 2. www.youtube.com/watch?v=vHwiAlakSjU#t=61

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture